kaaroo 02.05.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Witam,na jesieni miałam zakładane nowe okna połaciowe, niestety są zdecydowanie za wysoko (żeby przez nie wyjrzeć muszę stanąć na palcach). W związku z tym mam kilka pytań.Czy można je "wyjąć" i obsadzić na nowo ok. 30 cm niżej? Niestety wnęka okienna jest już wykończona (płyty gk zagipsowane i wyszlifowane). Na dachu jest blachodachówka a pod spodem papa i pełne deskowanie. Zakładam, że da się wyciąć otwór niżej ale czy można jakoś załatać dziurę powyżej nowej lokalizacji?Kolejne pytanie to czy kołnierz będzie można wykorzystać czy trzeba będzie kupić nowy? No i czy sama rama okna będzie się nadawać, bo okno zostało uszczelnione pianką niskoprężną?Z góry dziękuję za fachowe opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.05.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Uszczelnianie okna połaciowego pianką to nieporozumienie. Wszystko da się bez większego problemu wykorzystać tylko trzeba tę pracę zlecić doświadczonemu dekarzowi. Trzeba będzie dokupić jeden lub dwa panele jednofalowe blachodachówki oraz potrzebny będzie kawałek papy. Może uda się obniżyć rynienkę a jak nie to wstawić nową. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 02.05.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 wszystko sie da , koszt robocizny przerobienia jednego okna w granicach 500 -800 zł, pytanie czy warto.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 02.05.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Warto to zrobić niż przez lata użytkowania psuć sobie humor patrząc na okna. Komfort psychiczny przede wszystkim. Ja montując okna dokładnie ustalam wysokość . Najlepiej żeby przy ustalaniu była i żona właściciela ( jest przeważnie niższa i częściej wygląda przez okno , wiadomo babska ciekawość). Miałem przypadek , że mąż zadecydował i potem była przeróbka .Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.05.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Też mam podobne doświadczenia jak Jan. Mnie najlepiej współpracuje się z inwestorkami, są konkretne i wiedzą czego chcą, trafiają do nich rzeczowe argumenty. A najważniejsze, że to większość kobiet myje te okna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaaroo 07.05.2013 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Ehh.. szkoda tylko, że tego nie zauważyłam tego wcześniej :/ ustalenia co do wysokości były inne ale dekarze podczas montażu poniszczyli mi ramy kilku okien i skupiłam się głównie na tym (okna Fakro, 3 razy lakierowane a dekarz mi mówi, że takie rysy czy wgniecenia to nic, bo i tak przecież muszę te okna jeszcze wyszlifować i polakierować ) poza tym miało się wszystko podnieść jak dojdzie podłoga - podłoga jest a do okien nadal za wysoko co do uszczelnienia pianką, to od wewnątrz między płytami a deskowaniem jest ocieplenie z wełny min. ale między ramą okna a deskowaniem zostały szczeliny tak ok. pół cm, nie było jak tam upchać waty, więc majster który wykańczał nam poddasze, stwierdził, że uszczelni to pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 07.05.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 To trochę za mała ta szczelina miedzy ramą a deskami. Przydałoby się ze 2cm...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 07.05.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Czyli dach masz kryty gontem lub papą. W innym przypadku okna są źle zamontowane. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.05.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 ... Na dachu jest blachodachówka a pod spodem papa i pełne deskowanie... Celna uwaga Janie! Skoro jest tak jak napisała "kaaroo" to ma blachodachówkę zamontowaną bezpośrednio na papie. Teoretycznie niby tak by można ale praktycznie cały dach do zdjęcia (oczywiście blachodachówka) i krycie od nowa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaaroo 09.05.2013 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 blachodachówka nie leży bezpośrednio na papie tylko jeszcze na drewnianym ruszcie (nie wiem jak to się fachowo nazywa).Budynek nie jest nowy. Blachodachówka była kładziona jakieś 10 lat temu a dodatkowe okna dachowe wstawiane dopiero teraz na jesieni.To jak według Panów powinno to zostać zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 09.05.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 okna powinny być przykręcone do łat a nie do deskowania.Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts