12michal 02.05.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2013 Witam wszystkich.Opiszę krótko swoją sytuację i będę Was chciał poprosić o cenne rady.W przyszłym roku chciałbym rozpocząć budowę domu, a w tym roku chciałbym zrobić całą niezbędną dokumentację itpMam złożony wniosek o WZ, ponieważ nie ma MPZP. Z tego co się dowiedziałem w gminie to decyzja o WZ ma być za ok 4 miesiące. Do załatwienia mam jeszcze:1. Wytyczenie granic działki, ponoć konieczne jest zrobienie "rozgraniczenia". I teraz zastanawiam się czy wykonać to już teraz czy może za jednym zamachem gdy np będę brał geodetę do wytyczenia budynku ?2. Wykonanie projektów przyłączy, tzn przyłączy mediów do granicy mojej działki. Wstępne warunki potrzebne do wniosku o WZ otrzymałem, ale teraz do pozwolenia na budowę potrzebuję chyba już takie szczegółowe, prawda ?3. Wykonanie przyłączy do mojej granicy. Sytuacja jest taka: gaz ok 70m, prąd ok 70m, woda daaaleko (sąsiedzi kopali studnie głębinowe) i kanalizacja na szczęście jest w drodze dojazdowej.4. Projekt wybrany choć jeszcze nie zakupiony, więc zakup projektu i jego adaptacja.5. Pewnie o czymś zapomniałem więc czekam na podpowiedzi. Proszę głównie o porady co, kiedy i w jakiej kolejności najlepiej załatwiać, chciałbym się uporać ze wszystkim w tym roku i uzyskać pozwolenie na budowę, tak aby na wiosnę 2014 rozpocząć budowę.Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.05.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 My nie znamy zwyczajów panujących w Twojej okolicy. Zazwyczaj tam gdzie będziesz składał wniosek o pozwolenie na budowę dają taką kartkę powieloną z rozpiską co potrzeba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_i_Piotr 03.05.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Do adaptacji projektu będziesz potrzebował geodety do zrobienia mapy do celów projektowych - wtedy może za jednym zamachem wyznaczyć granice w terenie. Na taką mapę od geodety też czeka się min. miesiąc. Dobrze jakbyś miał już wtedy jakieś pojęcie, w ktorym miejscu będzie stał dom, wjazd na działke, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 04.05.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 kąbinój tak, by rozpocząć jeszcze w 2013 bo to ostatni rok, w którym można się załapać na odliczenie części VATu 23% - w sensie że jak zaczniesz w 2013, to przez 5 lat możesz coś tam odliczać; ile, to Ci nie powiem dokładnie bo są limity itd., ale tak czy siak część VATu będziesz mógł odzyskać; wystarczy, że uzyskasz w tym roku pozwolenie na budowę i pierwszą fakturę będziesz miał z 2013, chociażby na paletę bloczków M6; jeśli coś źle / niedokładnie napisałem to proszę nie bić ewentualnie po prostu znajdź kumatą księgową żeby to przystępnie wyjaśniła terminowo itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość GOSC12_3 06.05.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 kater-acme a czy to juz jest na 100%, że będzie można przez 5 lat odliczać? Jeśli tak, to chyba nalezy się rozliczyć w 2013, czyli np w grudniu, a nie tylko mieć fakturę. Ale też moge się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.05.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 masz fakturę, to możesz ją rozliczać przez 5 lat kater-acme ---- jak radzisz to z sensem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 06.05.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 masz fakturę, to możesz ją rozliczać przez 5 lat kater-acme ---- jak radzisz to z sensem Gentoonx,możesz rozwinąć? Bo niestety, nie wiem, czy ten przepis obowiązuje, czy nie? Bardzo proszę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.05.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Ja też nie wiem, nie interesuje mnie to bo nie mam z czego odliczać. Ale działało to tak: kupujesz materiały na budowę, masz f-ry, VAT zapłaciłeś, w roku w którym Ulga na zwrot części tego VAT-u obowiązuje składasz zeznanie do US z załącznikiem, tam wypisujesz każdy towar osobno ile VAT-u (bo nie każdy podlega uldze), liczysz ile ci się należy do zwrotu tytułem ulgi i jak ci starcza podatku dochodowego za ten rok to wnosisz o zwrot całości, a jak nie starcza to możesz ten zwrot rozłożyć na kolejne lata - było na 5lat. Poszukaj "zwrot podatku Vat przy budowie domu". Ten rok to ostatni rok obowiązywania ulgi, tzn koszta TYLKO Z TEGO ROKU można odliczać w ciągu kolejnych 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość GOSC12_3 06.05.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 koszta TYLKO Z TEGO ROKU można odliczać w ciągu kolejnych 5 lat. a no właśnie, tylko czy to juz jest pewne na 100% ze tylko z tego roku? A co do tego starczania podatku dochodowego, to nie jestem przekonana, bo mi urzednik US powiedział, że to nie ma nic do rzeczy. Oddadzą tyle ile powinni, nawet jak nic nie zarobiłeś w danym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.05.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 ...bo mi urzednik US powiedział, że to nie ma nic do rzeczy. Oddadzą tyle ile powinni, nawet jak nic nie zarobiłeś w danym roku. Ulga jest zwrotem, nie darowizną. Można odliczyć od podatku, jak każdą ulgę. Jak myślisz czemu w Polsce z ulg korzystają tylko zamożni, a biedne rodziny nie??? aż mnie oczy zapiekły jak to przeczytałem i musiaem lecieć sie wysikać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość GOSC12_3 06.05.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 aż mnie oczy zapiekły jak to przeczytałem i musiaem lecieć sie wysikać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek okrąglinek 06.05.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Ten rok to ostatni rok obowiązywania ulgi, tzn koszta TYLKO Z TEGO ROKU można odliczać w ciągu kolejnych 5 lat. No właśnie o taką informację mi chodziło. Dzieki. Czyli ja też nie mam co odliczać, bo nawet pozwolenia jeszcze nie mam. Dopiero zaczynam papierologię. Z pierszego posta mozna było wywnioskować, że jesli teraz się zacznie (mieć faktury:p), to można przez kolejne 5 lat korzystać z ulgi. A tu lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość GOSC12_3 06.05.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Ulga jest zwrotem, nie darowizną. Można odliczyć od podatku, jak każdą ulgę. Jak myślisz czemu w Polsce z ulg korzystają tylko zamożni, a biedne rodziny nie??? aż mnie oczy zapiekły jak to przeczytałem i musiaem lecieć sie wysikać no dobra, uważaj bo znów się posikasz. Nie dawało mi to spokoju i zadzwoniłam do znajomego z US. Ulga budowlana jest "darowizną". Nie ma nic do podatku dochodowego. Moze mylisz z ulgą budowlaną( mieszkaniową) jak kiedyś było. Tu masz link, poczytaj sobie. http://www.budovat.pl/odliczenia.html Tak więc zwrot podatku VAT za materiały budowlane dostnaiesz 23%-8% czyli 15% VAt niezależnie czy pracowałeś w danym roku czy nie (są limity jak pisał kater-acme i nie wszystko można odliczyć). Zresztą jest to logiczne. Gdyby to zalezało od podatku dochodowego to rozliczałbyś to z Pitem jak kiedyś było, a nie na osobnym druku, kiedy chcesz. I tak, to jest ostatni rok faktur które mogą byc rozliczone przez 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość GOSC12_3 13.05.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 12Michal nie wiem czy nadal się zastanawiasz nad pytaniem, ale tu masz świetnie to opisanepozdrawiamhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?11748-Kompletny-harmonogram-prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts