Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

start budowy 2014 - jak to przygotować ?

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Opiszę krótko swoją sytuację i będę Was chciał poprosić o cenne rady.

W przyszłym roku chciałbym rozpocząć budowę domu, a w tym roku chciałbym zrobić całą niezbędną dokumentację itp

Mam złożony wniosek o WZ, ponieważ nie ma MPZP. Z tego co się dowiedziałem w gminie to decyzja o WZ ma być za ok 4 miesiące.

Do załatwienia mam jeszcze:

1. Wytyczenie granic działki, ponoć konieczne jest zrobienie "rozgraniczenia". I teraz zastanawiam się czy wykonać to już teraz czy może za jednym zamachem gdy np będę brał geodetę do wytyczenia budynku ?

2. Wykonanie projektów przyłączy, tzn przyłączy mediów do granicy mojej działki. Wstępne warunki potrzebne do wniosku o WZ otrzymałem, ale teraz do pozwolenia na budowę potrzebuję chyba już takie szczegółowe, prawda ?

3. Wykonanie przyłączy do mojej granicy. Sytuacja jest taka: gaz ok 70m, prąd ok 70m, woda daaaleko (sąsiedzi kopali studnie głębinowe) i kanalizacja na szczęście jest w drodze dojazdowej.

4. Projekt wybrany choć jeszcze nie zakupiony, więc zakup projektu i jego adaptacja.

5. Pewnie o czymś zapomniałem więc czekam na podpowiedzi.

Proszę głównie o porady co, kiedy i w jakiej kolejności najlepiej załatwiać, chciałbym się uporać ze wszystkim w tym roku i uzyskać pozwolenie na budowę, tak aby na wiosnę 2014 rozpocząć budowę.

Z góry dziękuje za pomoc

Do adaptacji projektu będziesz potrzebował geodety do zrobienia mapy do celów projektowych - wtedy może za jednym zamachem wyznaczyć granice w terenie. Na taką mapę od geodety też czeka się min. miesiąc. Dobrze jakbyś miał już wtedy jakieś pojęcie, w ktorym miejscu będzie stał dom, wjazd na działke, itp.

kąbinój ;) tak, by rozpocząć jeszcze w 2013 bo to ostatni rok, w którym można się załapać na odliczenie części VATu 23% - w sensie że jak zaczniesz w 2013, to przez 5 lat możesz coś tam odliczać; ile, to Ci nie powiem dokładnie bo są limity itd., ale tak czy siak część VATu będziesz mógł odzyskać; wystarczy, że uzyskasz w tym roku pozwolenie na budowę i pierwszą fakturę będziesz miał z 2013, chociażby na paletę bloczków M6; jeśli coś źle / niedokładnie napisałem to proszę nie bić ;)

ewentualnie po prostu znajdź kumatą księgową żeby to przystępnie wyjaśniła terminowo itd.

Gość GOSC12_3
kater-acme a czy to juz jest na 100%, że będzie można przez 5 lat odliczać? Jeśli tak, to chyba nalezy się rozliczyć w 2013, czyli np w grudniu, a nie tylko mieć fakturę. Ale też moge się mylić :)

Ja też nie wiem, nie interesuje mnie to bo nie mam z czego odliczać. Ale działało to tak:

kupujesz materiały na budowę, masz f-ry, VAT zapłaciłeś, w roku w którym Ulga na zwrot części tego VAT-u obowiązuje składasz zeznanie do US z załącznikiem, tam wypisujesz każdy towar osobno ile VAT-u (bo nie każdy podlega uldze), liczysz ile ci się należy do zwrotu tytułem ulgi i jak ci starcza podatku dochodowego za ten rok to wnosisz o zwrot całości, a jak nie starcza to możesz ten zwrot rozłożyć na kolejne lata - było na 5lat.

Poszukaj "zwrot podatku Vat przy budowie domu". Ten rok to ostatni rok obowiązywania ulgi, tzn koszta TYLKO Z TEGO ROKU można odliczać w ciągu kolejnych 5 lat.

Gość GOSC12_3
koszta TYLKO Z TEGO ROKU można odliczać w ciągu kolejnych 5 lat.
a no właśnie, tylko czy to juz jest pewne na 100% ze tylko z tego roku?

A co do tego starczania podatku dochodowego, to nie jestem przekonana, bo mi urzednik US powiedział, że to nie ma nic do rzeczy. Oddadzą tyle ile powinni, nawet jak nic nie zarobiłeś w danym roku.

...bo mi urzednik US powiedział, że to nie ma nic do rzeczy. Oddadzą tyle ile powinni, nawet jak nic nie zarobiłeś w danym roku.

:bash:

Ulga jest zwrotem, nie darowizną. Można odliczyć od podatku, jak każdą ulgę.

Jak myślisz czemu w Polsce z ulg korzystają tylko zamożni, a biedne rodziny nie???

aż mnie oczy zapiekły jak to przeczytałem i musiaem lecieć sie wysikać :lol2:

Ten rok to ostatni rok obowiązywania ulgi, tzn koszta TYLKO Z TEGO ROKU można odliczać w ciągu kolejnych 5 lat.

No właśnie o taką informację mi chodziło. Dzieki.

Czyli ja też nie mam co odliczać, bo nawet pozwolenia jeszcze nie mam. Dopiero zaczynam papierologię.

Z pierszego posta mozna było wywnioskować, że jesli teraz się zacznie (mieć faktury:p), to można przez kolejne 5 lat korzystać z ulgi. A tu lipa.

Gość GOSC12_3
:bash:

Ulga jest zwrotem, nie darowizną. Można odliczyć od podatku, jak każdą ulgę.

Jak myślisz czemu w Polsce z ulg korzystają tylko zamożni, a biedne rodziny nie???

aż mnie oczy zapiekły jak to przeczytałem i musiaem lecieć sie wysikać :lol2:

no dobra, uważaj bo znów się posikasz. Nie dawało mi to spokoju i zadzwoniłam do znajomego z US. Ulga budowlana jest "darowizną". Nie ma nic do podatku dochodowego. Moze mylisz z ulgą budowlaną( mieszkaniową) jak kiedyś było. Tu masz link, poczytaj sobie.

http://www.budovat.pl/odliczenia.html

Tak więc zwrot podatku VAT za materiały budowlane dostnaiesz 23%-8% czyli 15% VAt niezależnie czy pracowałeś w danym roku czy nie (są limity jak pisał kater-acme i nie wszystko można odliczyć). Zresztą jest to logiczne. Gdyby to zalezało od podatku dochodowego to rozliczałbyś to z Pitem jak kiedyś było, a nie na osobnym druku, kiedy chcesz.

I tak, to jest ostatni rok faktur które mogą byc rozliczone przez 5 lat.