Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja wygodnego salonu -próby anap

anap

Recommended Posts

witam :) od jakiegoś czasu próbuje poustawiać meble w przyszłym salonie, zeby było wygodnie i funkcjonalnie. Salon ma ok 28 m, kuchnia jest półzamknieta (ok.12m2) - między nimi otwarte szerokie wejście ok. 2,5m. Podobne szerokie wejście do salonu z holu. Na przeciwko kanały kominowe ale kominek chcemy umieścić raczej z ich lewej strony, żeby dodatkowo nie zmniejszać powierzchni salonu. Przygotowałam 3 wersje:

1. stół na ścianie od kuchni - minusem na pewno bliskość do kominka- kanapa na prawo od wejścia a na przeciwko szafki z tv

2. stół na prawo od wejścia, kanapa na ścianie kominowej i tyłem do okna, tv na ścianie od kuchni (znowu minusem może byc ciepło od kominka)

3. stół na środku, kanapa po prawej od wejścia

Załączam też plan z wymiarami. Jaką opcje polecacie? A może całkiem inaczej?

9zoltek25.jpg9zoltek255n.jpg10zoltek25.jpg

9zoltek24e.jpg

IMG_0002.jpg

mnie się wydaje najlepsza opcja na rysunku, kominek tak jak jest jeśli nie moze być inaczej; kominek nie może być za blisko mebli, nawet stołu posadzisz dzieci i będą się kręcić i w końcu się coś stanie;/, poza tym do kominka musisz mieć dojście bo przecież będziesz w nim palić, wybierać z niego...

Rzeczywiście kinka jest bardzo pomocna:) Zazdroszczę kominka, anap ja jestem za wersją drugą z tych, które wymieniłaś:)

mnie się wydaje najlepsza opcja na rysunku, kominek tak jak jest jeśli nie moze być inaczej; kominek nie może być za blisko mebli, nawet stołu posadzisz dzieci i będą się kręcić i w końcu się coś stanie;/, poza tym do kominka musisz mieć dojście bo przecież będziesz w nim palić, wybierać z niego...[/QUOTe]

Zgadza się, dlatego kominki powinny być w dużych pomieszczeniach, szczególnie jeśli ktoś chce by meble posłużyły mu dłużej:)

Edytowane przez joliska

• 3 weeks później...
KarolaTom, czyżby były jakieś wytyczne od ilu m2 może być kominek? :) wydaje mi się, że w pomieszczeniu 28+12m2 jest się w stanie pogodzić kuchnię, kanapę, stół i kominek. jak na razie trzymam się wersji drugiej.

anap, jasne, że nie ma, ale przyznaj, zę w małym pomieszczeniu to się nie sprawdzi, tak jak mówiłam jestem za wersją drugą:)