diprix 03.05.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Dzień dobry, potrzebowałbym porady jak zabrać się do usunięcia wilgoci w piwnicy. Wilgoć jest tylko w jednym miejscu - w dolnym rogu i ma kształt jakby piramidy. Lekko wilgotna jest też podłoga tuż przy tej "plamie". Wszystkie pozostałe ściany są suche jak pieprz. Ogólnie sytuacja wyglądała tak, że robili u nas nowe przyłącza (budynek wielorodzinny). Firma wykopała dół tuż przy budynku, zostawiła dziurę i niedługo po tym wystąpiły intensywne opady deszczu. Po jakimś czasie zrobili przyłącze i zakopali dół. Kiedy sprzątałem piwnicę okazało się, że ściana wewnątrz jest właśnie wilgotna. Poza tym - czuć było wilgoć w powietrzu, czego nie było wcześniej. Pojawił się grzyb. Ogólnie tego nie ruszałem - tylko odstawiłem, wszystkie rzeczy, żeby schło. Minęło już mnóstwo czasu (w lipcu - będzie chyba rok), a ściana dalej wilgotna. Próbowałem osuszać ultradźwiękami i ogólnie - tak jak pisałem - wszędzie suchutko tylko nie w tym jednym miejscu. Grzyba udało mi się zwalczyć zwykłym środkiem stosowanym "na powierzchnie" i nie odrasta (przynajmniej nie czuć zapachu grzyba), no ale dalej (mimo ultradźwięków) ściana jest mokra. Kontaktowaliśmy się z firmą która robiła przyłącze, przyjechali - wykopali do takiej wysokości jak to było kopane przez nich i okazało się, że patrząc od wewnętrznej strony piwnicy - wilgoć jest niżej (jakiś metr, półtora od dna otworu, który oni wykopali). Jakie mogą być powody takiego stanu rzeczy? Początkowo myślałem, że jak panowie wykopali tę dziurę i zalała ją woda to zwyczajnie w tym miejscu zeszła ona niżej i zawilgociła mur, no ale tyle czasu by nie wyschło?Teraz jest taki pomysł, żeby wykopać jeszcze głębszy otwór (czyli aż do wysokości podłogi piwnicy) i zobaczyć co tam siedzi, posmarować ścianę masą bitumiczną i zasypać. Czy to może pomóc? Jestem absolutnym laikiem w tych sprawach, ale na razie wspólnoty nie stać na wynajęcie firmy, która mogła by się tym zająć, więc chciałbym coś zrobić we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shaman 10.05.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Jako, że temat też mnie interesuje to dołożę swoje 3 grosze. Mam podobny problem jak diprix. Na fotce wygląda to tak:http://i.imgur.com/5mTReMzl.jpg?1 A jeśli chodzi o konstrukcję to wygląda to tak: http://i.imgur.com/aqJrXcCs.png - http://i.imgur.com/Evwj9VWs.png - http://i.imgur.com/0ZgJf8ns.png- ^ ta pierwsza fotka przedstawia perspektywę ze zdjęcia- dla ułatwienia w orientacji jedną ścianę zaznaczyłem na zielono- fundament z ławą schodkową jest pod garażem.. Pytanie jest proste.. czy można coś poradzić od środka czy też jedynym wyjściem jest odkopać ścianę od zewnątrz a jeśli nie pomoże, to skuć wylewkę w garażu i odkopać ścianę pod garażem? Grunt jest gliniasty i chociaż nie ma wody gruntowej to długo trzyma w sobie wilgoć z opadów. Opaski wokół domu nie robiłem bo nie mam gdzie odprowadzić wody.. do gliny słabo wsiąka. Wszyscy mi mówili, że jak zasypię gliną to ona wszystko uszczelni.. i generalnie jest sucho, prócz tego jednego miejsca. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 10.05.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Jutro będzie ładna pogoda...szpadelek i odkop po 2m narożniki, potem uszczelnij..sprawdź czy cośmoże jest nieszcelne i zasyp glina..to akurat dobre rozwiązanie, jak nic nie będzie widać że coś zrypane to uszczelnij powłkowo od srodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fjr 14.07.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Witam. Jak zakończyła się sprawa zawilgocenia ściany piwnicy ?. Przerwana izolacja czy różnica temperatur. Mam niestety podobny problem od kilku dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts