pawel112 03.05.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 (edytowane) Witam. Mam na uwadze taki projekt. http://www.archipelag.pl/projekty-domow/franczi-ii-g1/ z garażem. Chciałbym bardziej zorientowanych spytać o strop ,a dokładnie o ilość materiałów. Według zestawienia materiałów ze strony projektu potrzeba około 336m belek i około 917 pustaków teriva I .Według danych z forum na 1m2 stropu wychodzi ok.1,7m belek i 6,7 sztuk pustaka. Co do pustaka to by się mogło zgodzić 130m2 X 6,7=871.Natomiast z belkami, niech mnie ktoś poprawi ,albo pocieszy ,bo wychodzi mniej więcej 130m2 X 1,7=221m ,czyli około 100m mniej niż w zestawieniu. Wiadomo ,że trzeba wziąć poprawkę i może coś dolecieć ,ale żeby ponad 100m? Będę wdzięczny za rozjaśnienie. Edytowane 3 Maja 2013 przez pawel112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pollo_loco 26.04.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Nie da się tak po prostu przeliczyć potrzebnych mb belek stropowych w odniesieniu do powierzchni. Tzn. można to zrobić i wtedy wyjdzie Ci wariant idealny. Dopiero dokładna wizualizacja belek stropowych z uwzględnieniem maksymalnych długości i obciążeń da konkretną liczbę metrów bieżących. U mnie było to też przerabiane ze stropami Porotherm (to też strop gęstożebrowy) - też mi się nie zgadzała ilość metrów w wykazie materiałów z moimi obliczeniami Zapytaj w biurze architektonicznym skąd ta wartość - pokażą Ci wtedy rzut z nakreślonymi belkami - powinni to mieć dokładnie rozpisane, skoro podali Ci taką wartość. P.S. a czy to 1,7 metra zakłada też osadzenie wszystkich belek na ścianach nośnych? Bo to też jest minimum kilka cm, które przy kilkudziesięciu belkach urastają do konkretnej pozycji w wykazie materiałów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 27.04.2014 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Trochę mnie dziwi to, że nie ma w projekcie rozrysowanego ułożenia belek. Ciekawa zagadka dla wykonawcy, gdzie ułożyć belki. Projektant daje wolną rękę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts