mrxaoo 04.05.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Ponieważ jestem zielony z elektroniki/elektryki, tym bardziej do tyłu jestem z LED ami. A oczywiście moja lepsza połówka zażyczyła sobie podświetlenie schodków LED ami. Jakie są tego koszty? Szukam rozwiązania raczej budżetowego. Jaki budżet należy przeznaczyć na takie rozwiązanie? rozważam 2 opcje: 1. punktowe oświetlenie schodków (zdjęcie 1) 2. podświetlanie taśmami (zdjęcie 2) Założenia - 16 schodków, i w zależności od kosztów - albo zwykły przycisk schodkowy (biednie) lub jakiś sterownik, który to będzie mi ładnie podświetlał w jakimś cyklu. Elektryka mam sprytnego, powinien sobie poradzić z montażem, jeśli zakupię odpowiednie gadzety. Podpowiedzcie, co w takim zestawie powinienem zawrzeć? i jakie są orientacyjne ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 07.05.2013 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 500 pln? Po tyle, to ja widzę sterownik do tego galimatjasu... (sterownik, który pomoże mi zapalać światełka w jakimś tam cyklu) Ale zadam inne pytanie: Czy punkcikowe światełka będą tańsze niż taśma pod schodami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
light source technik 16.05.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Witam, Z doświadczenia mogę powiedzieć że tańsze będą punkty w ścianie, niż paski LED. Owszem może znaleźć się wiele osób, które będą uważać odwrotnie, ale od razu się tłumaczę, że nie biorę pod uwagę pasków z marketów oraz allegro i innych chińczyków ściąganych kontenerami, gdyż szybkość wypalania się i tracenia mocy świetlnej jest zastraszająco szybka. Rozwiązania ścienne są rozmaite (230 V / 24 V / 12 V / 350 mA / 700 mA)(wbudowane / natynkowe)(halogenowe / LED) itp. itd. Bardzo fajnym i sprawdzającym się rozwiązaniem jest podłączenie instalacji do czujki ruchu, która zainstalowana jest zarówno na górze jak i na dole i zapala nam światło na schodach kiedy chcemy z nich skorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts