Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty - klej do styroduru

marek_t.

Recommended Posts

fundament czy piwnica?

Do fundamentu jest dwu składnikowy na bazie ropy coś jak lepik asfaltowy z domieszką białego proszku dla twardości w bańkach najmniejsza chyba 10l, największa około 30-40l. Nie pamiętam nazwy. Musiałbym na budowie puszki poszukać jutro.

Jeżeli piwnica to nie wiem czy nie dało by się zrobić na piance pur do klejenia styropianu, dużo lepsza przyczepność moim zdaniem i tylko później styk płyt uszczelnić wyżej wymienionym dwuskładnikowym "lepikiem".

Jeszcze może ktoś kto próbował rozwiązania z pianką pur się wypowie.

Generalnie jestem za pianką pur odkąd robiłem ocieplenie domu na niej.

Teraz wszyscy kleją na piankę bo jest szybciej. Trzyma się bardzo dobrze nawet fundamentów izolowanych matami bitumicznymi, które z wierzchu mają wykończenie folią. Jak ktoś robi na prawdę dobrą izolację bitumiczną (nie jakiś tam dysperbit) to większość mas bitumicznych (np. Pecimor 2K) ma w papierach możliwość klejenia nim płyt XPS.

• 4 months później...
Spokojnie przy tym rozwiązaniu może być stosowany klej Tytan EOS. Ma on świetną przyczepność niemalże do każdego materiału (pustak, cegła, masa bitumiczna, drewno, pvc, metal). Również stosowany jest przy fundamentach. Klej wiąże bardzo szybko, dzięki czemu bardzo można realizować kolejne prace. Np. Kołkowanie można rozpocząć już dwie godziny od przyklejenia płyt.