Robi25 05.05.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Witam. Potrzebuję zamontować okna w otworach które są zbyt wysoko wymurowane. Obecnie otwór okien znajduje się na wysokości 110 cm od właściwej podłogi, a chciałbym aby okna były zamontowane na wysokości około 90 cm. Dom jest w stanie surowym otwartym. Ściany z Porothermu 30 P+W. Obecnie nad otworami są nadproża firmy Leier (nadproża Strong). Proszę o wszelkie porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.05.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 A nie ma opcji by jednak podnieść poziom podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 05.05.2013 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 A nie ma opcji by jednak podnieść poziom podłogi? Niestety podłogi nie da się podnieść. Na pewno nie o tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 06.05.2013 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Otwory kujemy w dół a nad okna trzeba zamówić poszerzenie systemowe z PCV (20 cm). Trochę to kosztuje, ale pewnie mniej niż montowanie nowych nadproży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.05.2013 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Zamontuj rolety zewnętrzne i tym samym wybrniesz z problemu. Rys: dwie ostatnie opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 06.05.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Jeżeli okien jeszcze nie zamówiłeś ( nie piszesz o tym ) , to można zastosować okna o większej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 06.05.2013 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Jeżeli okien jeszcze nie zamówiłeś ( nie piszesz o tym ) , to można zastosować okna o większej wysokości. Jakbym okien nie zamówił to nie byłoby teraz tematu. Zastanawia mnie jeszcze jak będzie wyglądał tom jak góra okien będzie na różnym poziomie. Niby dom stoi bokiem na działce więc za bardzo to nie powinno być widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.05.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Kurcze, wybacz- nie rozumiem! Jak zamówiłeś okna nie mając koncepcji na ich rozmiary? A co mówi sprzedawca/pomiarowiec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 07.05.2013 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Kurcze, wybacz- nie rozumiem! Jak zamówiłeś okna nie mając koncepcji na ich rozmiary? A co mówi sprzedawca/pomiarowiec? Potrzebuję mądrego rozwiązania na opuszczenie otworu okiennego . Okna są zamówione więc nie ma już co dyskutować na temat dlaczego zostały zamówione, dlaczego od razu nie zostały wykonane w innym rozmiarze itp. Jest jak jest i teraz potrzeba dobrego rozwiązania. Czy jeśli wpuszczę w ścianę 2 pręty fi12 i na nich podmuruję cegłą na pod nadprożem to będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jok007 07.05.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Czy jeśli wpuszczę w ścianę 2 pręty fi12 i na nich podmuruję cegłą na pod nadprożem to będzie ok? Powinno być OK, ale nie polegaj na samych prętach, zrób tam na kilka dni jakieś rusztowanie, które przytrzyma cegły od dołu dopóki cement porządnie tego nie zwiąże (3-4 dni powinno spokojnie wystarczyć, 7 dla całkowitej pewności) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.05.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Witam Potrzebuję mądrego rozwiązania na opuszczenie otworu okiennego . Okna są zamówione więc nie ma już co dyskutować na temat dlaczego zostały zamówione, dlaczego od razu nie zostały wykonane w innym rozmiarze itp. Jest jak jest i teraz potrzeba dobrego rozwiązania. Czy jeśli wpuszczę w ścianę 2 pręty fi12 i na nich podmuruję cegłą na pod nadprożem to będzie ok? Jeżeli w taki sposób chcesz problem rozwiązać to zadaj to pytanie murarzowi, tutaj możesz uzyskać pomoc w sprawie okien i spraw około okiennych a problem masz typowo murarski. Jedyne rozsądne rozwiązanie z naszego pkt widzenie to poszerzenia na górze z jednoczesnym "przycięciem" otworu z dołu - tak będzie to na 100% działało a czy ten Twój pomysł z murowaniem na prętach się utrzyma to pojęcia nie mam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 07.05.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) Pytaj o takie rzeczy fachowców - kierownika budowy, murarzy itp. My jesteśmy od okien, a nie przerabiania nadproży. Ps. Widzę Michale że pomyśleliśmy dokładnie to samo:)Ja wiem ze Robi by chciał usłyszeć proste porady, ale ja prowadzę firmę i odpowiadam za swoje słowa, stąd odsyłam do lepszych źrodeł. Edytowane 7 Maja 2013 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.05.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Witam Pytaj o takie rzeczy fachowców - kierownika budowy, murarzy itp. My jesteśmy od okien, a nie przerabiania nadproży. Ps. Widzę Michale że pomyśleliśmy dokładnie to samo:) Ja wiem ze Robi by chciał usłyszeć proste porady, ale ja prowadzę firmę i odpowiadam za swoje słowa, stąd odsyłam do lepszych źrodeł. dokładnie o to mi chodzi - ktoś coś poradzi i ... się zwali komuś na głowę, więc niech doradzają fachowcy od murowania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scruffty 08.05.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Ja bym to rozwiązał tak: kupić pustaki z BK (18 cm) i przykleić je od dołu na klej do BK do nadproży. Zaprzeć kołkiem na czas schnięcia kleju. Dodatkowo wzmocnić połączenie stosując po 2 kotwy na pustaka (tylko dać duże podkładki), łby kotew można schować w BK. Trochę zabawy, ale zyskuje się ciepłe nadproże do którego będzie można spokojnie zamontować okna (można dla świętego spokoju kotwić okna długimi prętami do właściwego nadproża, ale to już dmuchanie na zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiosenna1 08.05.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 My zmniejszaliśmy otwór doklajając od góry Styrodur- taki bardzo twardy styropian. Tylko trzeba pamietać o karniszach - żeby póżniej powiesić powyżej. Kierownik mówił jeszcze o itongu- żeby dokleić i wzmocnić potem jeszcze kołkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 08.05.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 i okna sa zakotwione w górnej części do tego styroduru? to ja dziękuję za taki montaż, Wg. mnie jest to niedopuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiosenna1 09.05.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Był to pomysł Kierownika Budowy a sprzedawca okien się z nim zgodził , więc dwóch "fachowców" w tym jeden odpowiedzialny za naszą budowę nas przkonało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 09.05.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Witam Był to pomysł Kierownika Budowy a sprzedawca okien się z nim zgodził , więc dwóch "fachowców" w tym jeden odpowiedzialny za naszą budowę nas przkonało. no tak, jest to dowód na to, że NIKT nie raczył zerknąć do instrukcji montażu stolarki - pogratulować "fachowości" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 13.11.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Czy przy montażu okien (ciężkie 3-szybowe) dopuszczalne jest, aby krzywizny otworu okiennego (balkon) wypełnić 3cm styrodurem (xps) a póżniej pianka max 2cm? Montaż w licu na kotwy, ilość kotw odpowiednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 13.11.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Czy przy montażu okien (ciężkie 3-szybowe) dopuszczalne jest, aby krzywizny otworu okiennego (balkon) wypełnić 3cm styrodurem (xps) a póżniej pianka max 2cm? Montaż w licu na kotwy, ilość kotw odpowiednia. Prześlij jakieś zdjęcia tego montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts