Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwory okienne - jak obniżyć

Recommended Posts

Witam.

Potrzebuję zamontować okna w otworach które są zbyt wysoko wymurowane. Obecnie otwór okien znajduje się na wysokości 110 cm od właściwej podłogi, a chciałbym aby okna były zamontowane na wysokości około 90 cm.

Dom jest w stanie surowym otwartym. Ściany z Porothermu 30 P+W. Obecnie nad otworami są nadproża firmy Leier (nadproża Strong).

Proszę o wszelkie porady.

Pozdrawiam

Jeżeli okien jeszcze nie zamówiłeś ( nie piszesz o tym ) , to można zastosować okna o większej wysokości.

Jakbym okien nie zamówił to nie byłoby teraz tematu. Zastanawia mnie jeszcze jak będzie wyglądał tom jak góra okien będzie na różnym poziomie. Niby dom stoi bokiem na działce więc za bardzo to nie powinno być widoczne.

Kurcze, wybacz- nie rozumiem! Jak zamówiłeś okna nie mając koncepcji na ich rozmiary? A co mówi sprzedawca/pomiarowiec?

Potrzebuję mądrego rozwiązania na opuszczenie otworu okiennego . Okna są zamówione więc nie ma już co dyskutować na temat dlaczego zostały zamówione, dlaczego od razu nie zostały wykonane w innym rozmiarze itp. Jest jak jest i teraz potrzeba dobrego rozwiązania.

Czy jeśli wpuszczę w ścianę 2 pręty fi12 i na nich podmuruję cegłą na pod nadprożem to będzie ok?

Czy jeśli wpuszczę w ścianę 2 pręty fi12 i na nich podmuruję cegłą na pod nadprożem to będzie ok?

Powinno być OK, ale nie polegaj na samych prętach, zrób tam na kilka dni jakieś rusztowanie, które przytrzyma cegły od dołu dopóki cement porządnie tego nie zwiąże (3-4 dni powinno spokojnie wystarczyć, 7 dla całkowitej pewności)

Witam

Potrzebuję mądrego rozwiązania na opuszczenie otworu okiennego . Okna są zamówione więc nie ma już co dyskutować na temat dlaczego zostały zamówione, dlaczego od razu nie zostały wykonane w innym rozmiarze itp. Jest jak jest i teraz potrzeba dobrego rozwiązania.

Jeżeli w taki sposób chcesz problem rozwiązać to zadaj to pytanie murarzowi, tutaj możesz uzyskać pomoc w sprawie okien i spraw około okiennych a problem masz typowo murarski.

Jedyne rozsądne rozwiązanie z naszego pkt widzenie to poszerzenia na górze z jednoczesnym "przycięciem" otworu z dołu - tak będzie to na 100% działało a czy ten Twój pomysł z murowaniem na prętach się utrzyma to pojęcia nie mam.

Pozdrawiam

Pytaj o takie rzeczy fachowców - kierownika budowy, murarzy itp. My jesteśmy od okien, a nie przerabiania nadproży.

Ps. Widzę Michale że pomyśleliśmy dokładnie to samo:)

Ja wiem ze Robi by chciał usłyszeć proste porady, ale ja prowadzę firmę i odpowiadam za swoje słowa, stąd odsyłam do lepszych źrodeł.

Edytowane przez finlandia

Witam

Pytaj o takie rzeczy fachowców - kierownika budowy, murarzy itp. My jesteśmy od okien, a nie przerabiania nadproży.

Ps. Widzę Michale że pomyśleliśmy dokładnie to samo:)

Ja wiem ze Robi by chciał usłyszeć proste porady, ale ja prowadzę firmę i odpowiadam za swoje słowa, stąd odsyłam do lepszych źrodeł.

dokładnie o to mi chodzi - ktoś coś poradzi i ... się zwali komuś na głowę, więc niech doradzają fachowcy od murowania :)

Pozdrawiam

Ja bym to rozwiązał tak: kupić pustaki z BK (18 cm) i przykleić je od dołu na klej do BK do nadproży. Zaprzeć kołkiem na czas schnięcia kleju. Dodatkowo wzmocnić połączenie stosując po 2 kotwy na pustaka (tylko dać duże podkładki), łby kotew można schować w BK. Trochę zabawy, ale zyskuje się ciepłe nadproże do którego będzie można spokojnie zamontować okna (można dla świętego spokoju kotwić okna długimi prętami do właściwego nadproża, ale to już dmuchanie na zimne.

Witam

Był to pomysł Kierownika Budowy a sprzedawca okien się z nim zgodził , więc dwóch "fachowców" w tym jeden odpowiedzialny za naszą budowę nas przkonało.

no tak, jest to dowód na to, że NIKT nie raczył zerknąć do instrukcji montażu stolarki - pogratulować "fachowości" :)

Pozdrawiam

• 6 months później...