Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2 Junkersy Cerapur - który wybrać , proszę o pomoc

Dawidos83

Recommended Posts

Witam,

mam duży dylemat. :bash:Stoję przed zakupem kotla do mojego małego domku (parterówka, szeregowiec, 80mkw, sciany porotherm 24 + 15 styropian)

w 60% ogrzewanie podłogowe.

Mój dylemat to który junkers:

JUNKERS CERAPUR ACU smart ZWSB 30-4A czy,

Junkers Cerapur Acu ZWSB 24/28-3A.

Czym one się różnią, poza ceną i pojemnością zasobnika?

Różnica cenowa jest kolosalna...

Z góry dziękuję za pomoc!!!

• 2 weeks później...

Witaj kolego.

Ja stoję przed podbnym wyborem tyle że ja mam jako alternatywę smarta 14-3 z zewn. zasobnikiem i narazie sklaniam sie ku niemu (też rozważ tę opcję) - zaznaczam ze nie jestem ani fachowcem ani instalatorem a tymbardziej sprzedawcą. Poprostu cały czas szukam odpowiedzi na pytanie który lepszy.

A odpowiedzią na Twoje pytanie jest to że tańszy ma zasobnik z wężownicą a drugi jest z zasobnikiem warstwowym (Ponoć o niebo lepszy no i oczywiście droższy)

Witaj kolego.

Ja stoję przed podbnym wyborem tyle że ja mam jako alternatywę smarta 14-3 z zewn. zasobnikiem i narazie sklaniam sie ku niemu (też rozważ tę opcję) - zaznaczam ze nie jestem ani fachowcem ani instalatorem a tymbardziej sprzedawcą. Poprostu cały czas szukam odpowiedzi na pytanie który lepszy.

A odpowiedzią na Twoje pytanie jest to że tańszy ma zasobnik z wężownicą a drugi jest z zasobnikiem warstwowym (Ponoć o niebo lepszy no i oczywiście droższy)

Mam nadzieję,że stwierdzisz iż lepszy jest smart, bo właśnie taki zamontowałam :) Kierowana bardzo pozytywnymi opiniami użytkowników.

Ale jaka będzie moja -powiem po pierwszym sezonie grzewczym :)

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
Panie Rafale, czy mógłby Pan polecić jakiś sterownik do tego Cerapura ACU ZSWB 24/28-3A z wymiennikiem warstwowym? Dziękuję!

Rodzaj sterownika jest uzależniony od instalacji jaką Pan ma. Jeżeli jest to instalacja w domu z jednym obiegiem grzewczym wystarczy regulator FW120. Jeżeli jednak instalacja w Pana budynku ma więcej obiegów grzewczych, należy zastosować regulator pogodowy FW200. W przypadku gdy kocioł ma być zamontowany w mieszkaniu polecam regulator pokojowy FR120.

[EDYTOWANO WPISY REKLAMOWE]

Edytowane przez Elfir

• 1 month później...