Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Waska działka 20m i prosba o porady

Recommended Posts

Witam

Mam na oku pewna dzialke. Blisko miasta, nowe zabudowania w okolicy, blisko przystanek komunikacji, sklep, widokowa (prawie na szczycie lokalnego wzniesienia), dobra orientacja względem stron świata.

Ale jest jeden szkopuł - jest waska, ma 20m.

Znalazłem pewien projekt, który by się wpasowywał w nia, ale mam pewne watpliwości, ze przegapię jakieś niuansy, szczegóły, które dadza znać o sobie później, podczas codziennej eksploatacji.

Pod tym linkiem zamieszczam plan sytuacyjny z zarysem domu:

http://tinypic.com/r/35iqipx/5

I mam parę pytań:

1) Garaż jest cofnięty w stosunku do linii frontowej domu, aby między brama wjazdowa a garażowa było 5m - zmiesci sie tam wtedy samochód (do umycia, dla gości, etc,).

Czy te 5m jest wystarczajace ?

Czy taki wjazd będzie komfortowy ? (trzeba się złamać o 90*)

2) Czy garaż przysuwać do granicy "północnej" o przepisowe 4m czy lepiej go odsunać ? Nad garażem będzie pomieszczenie mieszkalne.

3) Linia frontowa (od wejscia) domu jest w przepisowej odleglosci 4m od granicy, bo "walczę" o przestrzeń od strony jadalni (przeciwnej) - żeby było te 7...8m na maly tarasik jadalniany, wystawienie stołu.

Czy widzicie tu jakieś niedogodności ?

4) Dom ma szerokość 8,5m. Więcej już chyba nie ma sensu, bo braknie miejsca od strony jadalni (o które walczę :). Zatem sposobem za jego powiększenie jest wydłużanie go w kierunku ogrodu. Czytałem jednak, że dom węższy niż 10m a do tego długi jamnik to kompromis, poczucie ciasnoty.

Co sadzicie na ten temat ?

Jeżeli macie jakieś porady i sugestie - proszę napiszcie. Dla mnie decyzja o zakupie działki to poważna sprawa (ja pierwszy raz!). Projekt można zmienić, dopasować, zamówić, budowę kontynuować w dowolnym tempie, ale ziemi nie przesunę (nawet jak wywiozę ja wywrotkami ;)

pozdrawiam

Adam

20 metrów to nie jest "wąska" działka

mieści się na niej dom o szerokości i 12 metrów, a 10 to spokokoko...

Z tym garażem to rzeczywiście będzie jamnikowato wyglądać,

ale jak ukochane autka muszą mieć domek, to nie ma sprawy trzeba cierpieć.

Tak przy okazji - autka są tak zaprojektowane że mogą całe życie spędzić "na polu czy też na dworze"....

20 metrów to nie jest "wąska" działka

mieści się na niej dom o szerokości i 12 metrów, a 10 to spokokoko...

O, ktoś "za" :)

ale jak ukochane autka muszą mieć domek, to nie ma sprawy trzeba cierpieć.

Tak przy okazji - autka są tak zaprojektowane że mogą całe życie spędzić "na polu czy też na dworze"....

W garażu bede mial swoje ksiestwo ;) Stad te 5m na zewnatrz na auta.

A tak serio, to kilkanascie lat parkowalem pod chmurka - najgorsze bylo odsniezanie, skrobanie, spraje do rozmrazania, szukanie miejsca do parkowania. Dlatego planuje sie odkuc za te czasy - nie krazyc po osiedlu wieczorem w poszukiwaniu miejsca (to zalatwi wlasna dzialka), wsiasc do auta bez skrobania. To jedna z moich wielkich motywacji za wlasnym domkiem.

PS. za to pewnie bede lopata odgarnial 80m drogi dojazdowej :)

Jasne, że 20 m to nie jest wąska działka ! Ludzie stawiają domy na działkach 16 m i węższych , jak nie pasuje gotowiec to zawsze jakis indywidualny się wciśnie :)

Co do " domu dla aut " nie myślałeś o wiacie ? Dużo tańsza i odśnieżać też nie trzeba ! No chyba że nie szukasz oszczędności, to inna sprawa - kto bogatemu zabroni :)

Wiaty ostatnio pozytywnie mnie zaskoczyły, szukałam zwykłej i taniej i przy okazji zobaczyłam tak ładne, że chyba wolałabym je zamiast garażu nawet gdybym nie musiała oszczędzać :)

Jasne, że 20 m to nie jest wąska działka ! Ludzie stawiają domy na działkach 16 m i węższych , jak nie pasuje gotowiec to zawsze jakis indywidualny się wciśnie :)

Co do " domu dla aut " nie myślałeś o wiacie ? Dużo tańsza i odśnieżać też nie trzeba ! No chyba że nie szukasz oszczędności, to inna sprawa - kto bogatemu zabroni :)

Wiaty ostatnio pozytywnie mnie zaskoczyły, szukałam zwykłej i taniej i przy okazji zobaczyłam tak ładne, że chyba wolałabym je zamiast garażu nawet gdybym nie musiała oszczędzać :)

Też tak myśle - 20 m to nie dramat. Poza tym teraz dużo pracowni jest przygotowanych na takie rozwiązania i mają gotowe domy na wąskie działki. Tu masz nawet całą kolekcję http://z500.pl/domy/waska-dzialka.html. Mają nawet garaże od frontu jak np Z299 CZY z294.

Ja mam robaczka, głeboka na 20m a szeroka od strony ulicy 30 m i jeszcze narożna-super wjazd, oświetlenie, media z 2 stron i stoi ogromne domisko :bye: