adammurator 05.05.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Witam Mam na oku pewna dzialke. Blisko miasta, nowe zabudowania w okolicy, blisko przystanek komunikacji, sklep, widokowa (prawie na szczycie lokalnego wzniesienia), dobra orientacja względem stron świata. Ale jest jeden szkopuł - jest waska, ma 20m. Znalazłem pewien projekt, który by się wpasowywał w nia, ale mam pewne watpliwości, ze przegapię jakieś niuansy, szczegóły, które dadza znać o sobie później, podczas codziennej eksploatacji. Pod tym linkiem zamieszczam plan sytuacyjny z zarysem domu: http://tinypic.com/r/35iqipx/5 I mam parę pytań: 1) Garaż jest cofnięty w stosunku do linii frontowej domu, aby między brama wjazdowa a garażowa było 5m - zmiesci sie tam wtedy samochód (do umycia, dla gości, etc,). Czy te 5m jest wystarczajace ? Czy taki wjazd będzie komfortowy ? (trzeba się złamać o 90*) 2) Czy garaż przysuwać do granicy "północnej" o przepisowe 4m czy lepiej go odsunać ? Nad garażem będzie pomieszczenie mieszkalne. 3) Linia frontowa (od wejscia) domu jest w przepisowej odleglosci 4m od granicy, bo "walczę" o przestrzeń od strony jadalni (przeciwnej) - żeby było te 7...8m na maly tarasik jadalniany, wystawienie stołu. Czy widzicie tu jakieś niedogodności ? 4) Dom ma szerokość 8,5m. Więcej już chyba nie ma sensu, bo braknie miejsca od strony jadalni (o które walczę . Zatem sposobem za jego powiększenie jest wydłużanie go w kierunku ogrodu. Czytałem jednak, że dom węższy niż 10m a do tego długi jamnik to kompromis, poczucie ciasnoty. Co sadzicie na ten temat ? Jeżeli macie jakieś porady i sugestie - proszę napiszcie. Dla mnie decyzja o zakupie działki to poważna sprawa (ja pierwszy raz!). Projekt można zmienić, dopasować, zamówić, budowę kontynuować w dowolnym tempie, ale ziemi nie przesunę (nawet jak wywiozę ja wywrotkami pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.05.2013 03:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 20 metrów to nie jest "wąska" działka mieści się na niej dom o szerokości i 12 metrów, a 10 to spokokoko... Z tym garażem to rzeczywiście będzie jamnikowato wyglądać, ale jak ukochane autka muszą mieć domek, to nie ma sprawy trzeba cierpieć.Tak przy okazji - autka są tak zaprojektowane że mogą całe życie spędzić "na polu czy też na dworze".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 06.05.2013 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Te 5m przed garażem to trochę mało. Przesuń go w prawo(1-2m). Zyskasz miejsce przed garażem, a i bryła domu przestanie być taka "jamnikowata" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adammurator 06.05.2013 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 20 metrów to nie jest "wąska" działka mieści się na niej dom o szerokości i 12 metrów, a 10 to spokokoko... O, ktoś "za" ale jak ukochane autka muszą mieć domek, to nie ma sprawy trzeba cierpieć. Tak przy okazji - autka są tak zaprojektowane że mogą całe życie spędzić "na polu czy też na dworze".... W garażu bede mial swoje ksiestwo Stad te 5m na zewnatrz na auta. A tak serio, to kilkanascie lat parkowalem pod chmurka - najgorsze bylo odsniezanie, skrobanie, spraje do rozmrazania, szukanie miejsca do parkowania. Dlatego planuje sie odkuc za te czasy - nie krazyc po osiedlu wieczorem w poszukiwaniu miejsca (to zalatwi wlasna dzialka), wsiasc do auta bez skrobania. To jedna z moich wielkich motywacji za wlasnym domkiem. PS. za to pewnie bede lopata odgarnial 80m drogi dojazdowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 06.05.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Jasne, że 20 m to nie jest wąska działka ! Ludzie stawiają domy na działkach 16 m i węższych , jak nie pasuje gotowiec to zawsze jakis indywidualny się wciśnie Co do " domu dla aut " nie myślałeś o wiacie ? Dużo tańsza i odśnieżać też nie trzeba ! No chyba że nie szukasz oszczędności, to inna sprawa - kto bogatemu zabroni Wiaty ostatnio pozytywnie mnie zaskoczyły, szukałam zwykłej i taniej i przy okazji zobaczyłam tak ładne, że chyba wolałabym je zamiast garażu nawet gdybym nie musiała oszczędzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martyna8 10.05.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Jasne, że 20 m to nie jest wąska działka ! Ludzie stawiają domy na działkach 16 m i węższych , jak nie pasuje gotowiec to zawsze jakis indywidualny się wciśnie Co do " domu dla aut " nie myślałeś o wiacie ? Dużo tańsza i odśnieżać też nie trzeba ! No chyba że nie szukasz oszczędności, to inna sprawa - kto bogatemu zabroni Wiaty ostatnio pozytywnie mnie zaskoczyły, szukałam zwykłej i taniej i przy okazji zobaczyłam tak ładne, że chyba wolałabym je zamiast garażu nawet gdybym nie musiała oszczędzać Też tak myśle - 20 m to nie dramat. Poza tym teraz dużo pracowni jest przygotowanych na takie rozwiązania i mają gotowe domy na wąskie działki. Tu masz nawet całą kolekcję http://z500.pl/domy/waska-dzialka.html. Mają nawet garaże od frontu jak np Z299 CZY z294. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelex1987 11.05.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 20 m to nie mało Przeczytaj tylko czy MPZP nie ma jakichś dziwnych wymagań typu dwuspadowy dach równoległy do drogi itp. bo wtedy część projektu Tobie odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus 11.05.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Zgadzam się z przedmówcami, że 20 metrów to duuuużo miejsca;)Pytanie tylko co jest na sąsiednich działkach? Czy nie będziecie sobie zagldać do okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stynia 12.05.2013 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Jasne, że 20 m to nie jest wąska działka ! Ludzie stawiają domy na działkach 16 m i węższych , jak nie pasuje gotowiec to zawsze jakis indywidualny się wciśnie Co do " domu dla aut " nie myślałeś o wiacie ? Dużo tańsza i odśnieżać też nie trzeba ! No chyba że nie szukasz oszczędności, to inna sprawa - kto bogatemu zabroni Wiaty ostatnio pozytywnie mnie zaskoczyły, szukałam zwykłej i taniej i przy okazji zobaczyłam tak ładne, że chyba wolałabym je zamiast garażu nawet gdybym nie musiała oszczędzać Ja mam robaczka, głeboka na 20m a szeroka od strony ulicy 30 m i jeszcze narożna-super wjazd, oświetlenie, media z 2 stron i stoi ogromne domisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 13.05.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 fakt - 20 metrów to bardzo dużo.... u mnie sąsiedzi mają takie działeczki że z czterech stron od siatki do okna minimalna odległość... oczywiście garażu brak. a domki prawie letniskowe.... są projekty na wąskie działki - na pewno coś znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 14.05.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 ja mam 10 metrow to jest dopiero problem . jakbym mial 20 to kurde 500 metrow chaupe bym wystawil na 4 arach . A budowac bede sie w 3 granicach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts