Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalany strop PROBLEM

Recommended Posts

Piszę w imieniu kolegi. Niedawno miał zalewany strop Teriva. Podczas ostatniej wizyty u niego zauważyłem że strop z jednej strony tak jakby osiadł. Widać to na zdjeciach. Nie jestem fachowcem i znawcą budownictwa dlatego proszę o radę kogoś kto się zna na tym lepiej. Czy taki wygląd stropu może niepokoić? Nierówność dochodzi do ok 5 cm.

P5010492.jpg

P5010502.jpg

P5010503.jpg

Nierówność dochodzi do ok 5 cm.

nie jestem fachowcem, ale mialem taki strop zalewany...troche przed tym czytalem... :)

5cm to duzo - o ile pamietam zaleca sie nadlewanie 2-3cm (teriva1) powyżej pustaka (wiecej stanowi dodatkowe obciązenie stropu), róznica 5cm wskazuje, że gdzieś nadlano wiecej a gdzieś mniej.

O ile strop od dołu (belki) "trzyma poziom" i jest min 2cm nadlewki to dodatkowa nadlewka nie pownna stanowic wielkiego problemu, ale to sprawa dla kierownika budowy.

pozdr., Artur

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam!

Nierówności na poziomie 5cm świadczyć mogą o dużych zaniedbaniach wykonawczych, beton po wyglądzie przypomina tutaj beton niezatarty, rozgarnięty z niedbałością o wypoziomowanie. Możliwe że mogły osiąść też podpory montażowe. Czy beton w trakcie układania poddawano procesowi wibrowania? Czy kierownik budowy pobrał próbkę betonu w celu zbadania wytrzymałości i zgodności z zamówieniem?

Pozdrawiam!