Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto jest odpowiedzialny za wykonanie izolacji przeciwilgociowej fundamentów?

tumann

Recommended Posts

Dzień dobry!

Potrzebuję pomocy w temacie jak poniżej. Urząd miejski w moim mieście prowadził inwestycję związaną z budowa kanalizacji. Przy okazji podnieśli teren drogi i chodnika o około 30-50 cm. Inwestycja zakończyła się w 2008 ale wtedy jeszcze nie byłam właścicielem nieruchomości. Budynek stoi praktycznie przy samym chodniku (około 1m od chodnika). To stary dom wybudowany w 1920roku, jest podpiwniczony (najprawdopodobniej fundamenty są kamienne). Firma która realizowała inwestycję zasypała po prostu ścianę budynku ziemią (bez wykonania jakiejkolwiek izolacji) a na dodatek pomiędzy budynkiem a chodnikiem wylała beton. Budynek kupiłam w 2011 i byłam w urzędzie zapytać czemu ta izolacja fundamentu i ściany nie została wykonana. Usłyszałam że to właściciel budynku powinien sobie wykonać na własny koszt taką izolację a jak tego nie zrobił to sory. Odpuściłam temat bo budynek wymagał poważniejszych inwestycji które trzeba było zrobić w pierwszej kolejności. Ale teraz chciałabym jednak uporządkować te sprawy. Podobno firma wykonawcza udzieliła 5 lat gwarancji dla urzędu - odbiór końcowy prac był w sierpniu 2008 więc jeszcze załapałabym się. Chciałabym napisać oficjalne pismo do urzędu żeby skuli ten nieszczęsny beton i zaizolowali budynek tylko nie wiem na jaki przepis się powołać. Nigdzie w internecie nie znalazłam informacji kto faktycznie powinien zabezpieczyć budynek - jego właściciel czy też inwestor czyli w tym wypadku urząd miasta. Tylko dwa budynki są w takiej sytuacji - pozostałe są oddalone co najmniej 10metrów od drogi. Drugi budynek jest własnością MZBM ........ więc na pomoc nie mam co liczyć. Wilgoć jest tylko w piwnicy od strony drogi. Pozostałe pomieszczenia są suche.

Z góry dziękuję za życzliwe odpowiedzi.

Katarzyna