backspace13 06.05.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 (edytowane) Witam. Mam ogromną prośbę o sprawdzenie schematu instalacji ogrzewania podłogowego która została wykonana w moim domu jednorodzinnym. Edytowane 6 Maja 2013 przez backspace13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.05.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 No i co, zapraszasz do siebie na obiad , a przy okazji oglądnięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backspace13 06.05.2013 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 (edytowane) Nie mogę zamieścić zdjęcia ;-( Edytowane 6 Maja 2013 przez backspace13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backspace13 06.05.2013 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Udało się, proszę o sprawdzenie schematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.05.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Ja zamiast RTL-ów dałbym zawór 3D ESBE. Ale ogólnie błędów nie widzę. Pomiędzy kotłem a wymiennikiem nie masz pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backspace13 06.05.2013 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Ja zamiast RTL-ów dałbym zawór 3D ESBE. Ale ogólnie błędów nie widzę. Pomiędzy kotłem a wymiennikiem nie masz pompy? Jest pompa, jest ona w systemie otwartym ze zbiornikiem. Za wymiennikiem jest obwód zamknięty. Mam pytanie, czy na wejściu na rozdzielacz i tym samym na zasilaniu podłogówki nie powinno być regulacji temperatury wejścia? Ostatnio na kotle miałem 65oC i taka temperatura wchodzi na rozdzielaczu w podłogę. Mam obawy że to za duża temperatura. Wyczytałem że max temperatura to 55oC. Chcę Waszej opinii czy jest to prawidłowo i poprawnie wykonana instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 06.05.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Pytanie podstawowe, dlaczego układ mieszany (grzejniki i podłogówka) ? Nie ma informacji jakiej powierzchni jest podłogówka i pomieszczenia z grzejnikami.(albo przynajmniej proporcje powierzchni i rodzaj pomieszczeń z podłogówką) PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.05.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Jest pompa, jest ona w systemie otwartym ze zbiornikiem. Za wymiennikiem jest obwód zamknięty. Mam pytanie, czy na wejściu na rozdzielacz i tym samym na zasilaniu podłogówki nie powinno być regulacji temperatury wejścia? Ostatnio na kotle miałem 65oC i taka temperatura wchodzi na rozdzielaczu w podłogę. Mam obawy że to za duża temperatura. Wyczytałem że max temperatura to 55oC. Chcę Waszej opinii czy jest to prawidłowo i poprawnie wykonana instalacja. odpowiedzialem wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 06.05.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 A napisz co będzie pchać pompa do rozdzielaczy jak RTL-e się zamkną? Ogólnie schemat do bani. Narysuj nowy i zaznacz na nim wszystko co masz i co masz zamiar jeszcze założyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.05.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 A co ma pchać? będzie mielić i grzać wodę w sobie - szkoda pompy, no ale cóż. Generalnie RTL-e przy tak tanich zaworach 3d to już jakaś masakra jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backspace13 07.05.2013 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Ogrzewany jest tylko parter. Są to 4 obwody 1- wiatrołap, 2- kuchnia, 3- salon, przedpokój i 4 łazienka. Łączna powierzchnia ogrzewana to około 40 m2. Na parterze są jeszcze trzy grzejniki dodatkowo wiatrołap,salon i przedpokój. Na poddaszu są 3 pokoje sypialnia 2x grzejnik, 2 pokoiki i łazienka po grzejniku. Dodatkowo na poddaszu jest w łazience podłogowe ogrzewanie podłączone z obwodu grzejnikowego też z regulacją na wyjściu. Zauważyłem że przy lekkim nastawieniu tej podłogówki początek podłogi jest ciepły, środek letni a koniec podłogówki zimny. Łącznie powierzchnia grzewcza to 105m2 nie licząc garażu. Wiem że wiele jest rozwiązań i schematów instalacji podłogowej ale proszę Was o napisanie czy to ogrzewanie jest wykonane prawidłowo. Chciałbym żeby służyło mi długo i regulacja była też poprawna. Z góry Wam dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 07.05.2013 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) Jeśli ogrzewanie podłogowe jest tak zrobione jak narysowane to koniec podłogówki a za razem ta część podłogi zawsze będzie zimna. Za pompami powinieneś mieć zawory zwrotne(na rysunku nie ma), Pompa za kotłem nie może być na rurze idącej do naczynia bo będzie wywalać wodę,. Do naczynia musi być osobna rura bezpieczeństwa. Wytłumacz po co masz wymiennik płytowy. Czy będziesz chciał zamknąć układ? Najlepiej jakbyś zrobił zdjęcia w kotłowni jak to masz spięte i wrzucił fotki to będzie można ci precyzyjniej odpowiedzieć na temat twojej instalacji. Edytowane 7 Maja 2013 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backspace13 07.05.2013 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Przepraszam Was ale nie jestem hydraulikiem i schemat rysuję prowizorycznie. Teraz postarałem się dokładnie narysować to co jest w kotłowni. Jeszcze raz przepraszam jeśli o czym zapomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 07.05.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 No i już jest inaczej. Jeszcze jakbyś wywalił te RTL-e z parteru i zastąpił mieszaczem w kotłowni to już by było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 07.05.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Pierwsza podstawowa sprawa to wywalenie RTLów i wstawienie mieszacza.Nie wiem jaką masz automatykę kotła, więc do wyboru jest mieszacz termostatyczny lub z zaworem 3D + siłownik.Jeśli mamy wersję termostatyczną to ustawiamy stałą temperaturę na podłogówkę np. 40C (dobrać do zapotrzebowania budynku na ciepłu przy ekstremalnych mrozach).Jeśli mamy zawór 3D sterowany, to kocioł będzie leciał po krzywej grzania. Dodatkowo na niektórych obwodach podłogówki można dać elektrozawory i termostaty pokojowe.Może być jeden termostat na grupę pętli podłogówki.Jeśli decydujemy się sterować wszystkimi pętlami, trzeba dać "bajpas-obejście" przy mieszaczu na wypadek zamknięcia wszystkich pętli. Jak tym sterować? Będzie trzeba pokombinować, bo mamy jeszcze grzejniki. Proponuję termostaty na grzejnikach ustawić np. na 21.5C, a termostaty pokojowe podłogówki w tych miejscach o 0.5C więcej czyli 22,0C. Przy stabilnych warunkach na zewnątrz, grzejniki będą zimne, całość obciążenia przejmie podłogówka,a jeśli przegrzejemy pomieszczenie, termostat wyłączy odpowiednią pętlę. Jeśli temperatura na zewnątrz gwałtownie spada, załączą się grzejniki, aby wspomóc podłogówkę na czas jej bezwładności. Proponuję też zastanowić się czy zamiast wymiennika nie dać bufora ciepła, poprawi to znacznie sprawność układu. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backspace13 08.05.2013 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Więc jeśli hydraulik będzie chciał żebym zapłacił mu za wykonaną instalację to mogę mu nakazać poprawienie tej instalacji? Czy ta instalacja którą mam jest prawidłowa czy powinien ją przerobić zgodnie z Waszymi sugestiami żeby pracowała lepiej i wydajniej? Wasza odpowiedź jest bardzo ważna dla mnie. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 08.05.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Tu masz schemat jak powinna wyglądać instalacja z wymiennikiem, a jeżeli on ma służyć tylko jako zabezpieczenie kotła to wystarczyłby zawór 3d. (piąty schemat). Cztery RTL-e koło siebie mogą stwarzać problem z późniejszą regulacją. Jeśli pompa od podłogówki jest w kotłowni i rury z rozdzielaczy idą bezpośrednio do kotłowni to ja bym dla siebie to przerobił + zmiana rozdzielaczy bo pewnie są bez rotametrów. to jest tylko moja opinia. Popytaj jeszcze na forum . Możesz tez zaprosić innego instalatora aby na miejscu to obejrzał. Możesz napisać dlaczego rozdzielacze są w innych miejscach a nie w jednej szafce? Jeśli masz jakieś wąty do instalacji to zapłać część (materiał) a pozostałość po uruchomieniu i wyregulowaniu( zanim wyreguluje instalacje to zejdzie kilka dni szczególnie podłoga a ty będziesz miał czas na ocenienie jego pracy). W którymś poście kolega napisał o mieleniu pompy zobacz czy jest zrobiony bypass. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backspace13 08.05.2013 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Tu masz schemat jak powinna wyglądać instalacja z wymiennikiem, Jeśli można to poproszę te schematy do wglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 09.05.2013 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 O przepraszam nie weszło;http://www.kotly-witkowski.pl/schematy-podlaczen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.05.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Myślimy ze zaraz dostaniesz bana, juz jedno konto ci zbanowano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts