Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe wodne.

backspace13

Recommended Posts

Ja zamiast RTL-ów dałbym zawór 3D ESBE. Ale ogólnie błędów nie widzę.

Pomiędzy kotłem a wymiennikiem nie masz pompy?

Jest pompa, jest ona w systemie otwartym ze zbiornikiem. Za wymiennikiem jest obwód zamknięty.

Mam pytanie, czy na wejściu na rozdzielacz i tym samym na zasilaniu podłogówki nie powinno być regulacji temperatury wejścia?

Ostatnio na kotle miałem 65oC i taka temperatura wchodzi na rozdzielaczu w podłogę. Mam obawy że to za duża temperatura.

Wyczytałem że max temperatura to 55oC.

Chcę Waszej opinii czy jest to prawidłowo i poprawnie wykonana instalacja.

Jest pompa, jest ona w systemie otwartym ze zbiornikiem. Za wymiennikiem jest obwód zamknięty.

Mam pytanie, czy na wejściu na rozdzielacz i tym samym na zasilaniu podłogówki nie powinno być regulacji temperatury wejścia?

Ostatnio na kotle miałem 65oC i taka temperatura wchodzi na rozdzielaczu w podłogę. Mam obawy że to za duża temperatura.

Wyczytałem że max temperatura to 55oC.

Chcę Waszej opinii czy jest to prawidłowo i poprawnie wykonana instalacja.

odpowiedzialem wcześniej

Ogrzewany jest tylko parter. Są to 4 obwody 1- wiatrołap, 2- kuchnia, 3- salon, przedpokój i 4 łazienka. Łączna powierzchnia ogrzewana to około 40 m2.

Na parterze są jeszcze trzy grzejniki dodatkowo wiatrołap,salon i przedpokój. Na poddaszu są 3 pokoje sypialnia 2x grzejnik, 2 pokoiki i łazienka po grzejniku.

Dodatkowo na poddaszu jest w łazience podłogowe ogrzewanie podłączone z obwodu grzejnikowego też z regulacją na wyjściu. Zauważyłem że przy lekkim

nastawieniu tej podłogówki początek podłogi jest ciepły, środek letni a koniec podłogówki zimny.

Łącznie powierzchnia grzewcza to 105m2 nie licząc garażu.

Wiem że wiele jest rozwiązań i schematów instalacji podłogowej ale proszę Was o napisanie czy to ogrzewanie jest wykonane prawidłowo.

Chciałbym żeby służyło mi długo i regulacja była też poprawna.

Z góry Wam dziękuję.

ogrzewanie podłogowe JPEG POP..jpg

Jeśli ogrzewanie podłogowe jest tak zrobione jak narysowane to koniec podłogówki a za razem ta część podłogi zawsze będzie zimna. Za pompami powinieneś mieć zawory zwrotne(na rysunku nie ma), Pompa za kotłem nie może być na rurze idącej do naczynia bo będzie wywalać wodę,. Do naczynia musi być osobna rura bezpieczeństwa. Wytłumacz po co masz wymiennik płytowy. Czy będziesz chciał zamknąć układ?

Najlepiej jakbyś zrobił zdjęcia w kotłowni jak to masz spięte i wrzucił fotki to będzie można ci precyzyjniej odpowiedzieć na temat twojej instalacji.

Edytowane przez gersik

Pierwsza podstawowa sprawa to wywalenie RTLów i wstawienie mieszacza.

Nie wiem jaką masz automatykę kotła, więc do wyboru jest mieszacz termostatyczny lub z zaworem 3D + siłownik.

Jeśli mamy wersję termostatyczną to ustawiamy stałą temperaturę na podłogówkę np. 40C (dobrać do zapotrzebowania budynku na ciepłu przy ekstremalnych mrozach).

Jeśli mamy zawór 3D sterowany, to kocioł będzie leciał po krzywej grzania.

Dodatkowo na niektórych obwodach podłogówki można dać elektrozawory i termostaty pokojowe.

Może być jeden termostat na grupę pętli podłogówki.

Jeśli decydujemy się sterować wszystkimi pętlami, trzeba dać "bajpas-obejście" przy mieszaczu na wypadek zamknięcia wszystkich pętli.

Jak tym sterować? Będzie trzeba pokombinować, bo mamy jeszcze grzejniki.

Proponuję termostaty na grzejnikach ustawić np. na 21.5C, a termostaty pokojowe podłogówki w tych miejscach o 0.5C więcej czyli 22,0C.

Przy stabilnych warunkach na zewnątrz, grzejniki będą zimne, całość obciążenia przejmie podłogówka,

a jeśli przegrzejemy pomieszczenie, termostat wyłączy odpowiednią pętlę.

Jeśli temperatura na zewnątrz gwałtownie spada, załączą się grzejniki, aby wspomóc podłogówkę na czas jej bezwładności.

Proponuję też zastanowić się czy zamiast wymiennika nie dać bufora ciepła, poprawi to znacznie sprawność układu.

Pozdrawiam

GREGOR

Więc jeśli hydraulik będzie chciał żebym zapłacił mu za wykonaną instalację to mogę mu nakazać poprawienie tej instalacji?

Czy ta instalacja którą mam jest prawidłowa czy powinien ją przerobić zgodnie z Waszymi sugestiami żeby pracowała lepiej i wydajniej?

Wasza odpowiedź jest bardzo ważna dla mnie.

Dzięki.

Tu masz schemat jak powinna wyglądać instalacja z wymiennikiem, a jeżeli on ma służyć tylko jako zabezpieczenie kotła to wystarczyłby zawór 3d. (piąty schemat). Cztery RTL-e koło siebie mogą stwarzać problem z późniejszą regulacją. Jeśli pompa od podłogówki jest w kotłowni i rury z rozdzielaczy idą bezpośrednio do kotłowni to ja bym dla siebie to przerobił + zmiana rozdzielaczy bo pewnie są bez rotametrów. to jest tylko moja opinia. Popytaj jeszcze na forum . Możesz tez zaprosić innego instalatora aby na miejscu to obejrzał. Możesz napisać dlaczego rozdzielacze są w innych miejscach a nie w jednej szafce? Jeśli masz jakieś wąty do instalacji to zapłać część (materiał) a pozostałość po uruchomieniu i wyregulowaniu( zanim wyreguluje instalacje to zejdzie kilka dni szczególnie podłoga a ty będziesz miał czas na ocenienie jego pracy). W którymś poście kolega napisał o mieleniu pompy zobacz czy jest zrobiony bypass.