desmear 10.05.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 pracowałem przez 6l w Polsce w budownictwie jednorodzinnym (...) Wiem ze to, co pisze wydaje sie śmieszne ;ale możne to sie kiedyś zmieni: proszę Cię powiedz kolego, ile budowlańcy wezmą za wybudowanie domku jednorodzinnego we Francji, porównamy z cena w Polsce i bedziemy wiedzieć, czy w Polsce oszczędza się na tych rękawiczkach czy też już nie ma na nie kasy. Trochę głupie "mielenie" bo to tak jakbyś porównywał warunki BHP w fabryce we Francji i tej która się zawaliła w Indiach i dziwił się głupio czemu oni nie przestrzegają przepisów BHP.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 10.05.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 na budowie domu jednorodzinnego to niemożliwe, możliwe jak najbardziej. tylko jak Ci jedna ekipa za stan surowy krzyknie 30 tys a druga która będzie robić wszystko pięknie i zgodnie z przepisami BHP zażyczy sobie 50 tys to którą weźmiesz i dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAVE 10.05.2013 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 możliwe jak najbardziej. tylko jak Ci jedna ekipa za stan surowy krzyknie 30 tys a druga która będzie robić wszystko pięknie i zgodnie z przepisami BHP zażyczy sobie 50 tys to którą weźmiesz i dlaczego ? to dobry przykład czyli jest problem ,i nie ma rozwiązania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 10.05.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 to dobry przykład czyli jest problem ,i nie ma rozwiązania ? Co proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAVE 10.05.2013 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Co proponujesz? trzeba by zacząć od większego nacisku bhp na praktykach szkolnych, pokazywać w szkołach filmiki odnoszące się do bhp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 10.05.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 tak naprawdę to tzw patrzenie od d... stronyNa dużych budowach jest się zatrudnionym. Zwykle na umowę o pracę. Jest bhp i raczej dostarczają sprzęt. Ba, problem to bywa z jego stosowaniem, bo niewygodnie... Mała jednorodzinna budowa zależy od firmy lub jej braku... Jeżeli to majster, który skrzykuje kilku pomagierów, to w zasadzie sytuacja taka sama, jak w innych "wolnych" zawodach na umowę. czyli trzeba dbać samemu o siebie. jak się nie ubezpieczę dodatkowo, a mnie ktoś pozwie, to ja będę płakać. Jak sobie nie kupię rękawiczek, to się mogę zarazić. Czy kogoś to interesuje? Albo się myśli albo oszczędza...Nawiasem mówiąc u mnie murarze ignorowali wszelkie bhp, na które jestem dość wyczulona, a np. dekarze mieli sprzęt i po dachu w szelkach łazili. Ale to była firma rodzinna i głowa rodziny nie pozwalała podskoczyć młodym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.05.2013 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Tiaaaa...Rozmarzyłem się...Przypomina mi się poruszenie na twarzy kolegów, gdy wychodziliśmy po kolejnym okresowym szkoleniu BHP. Obcowanie ze szkoleniowcem to zazwyczaj niezapomniane przeżycie. Niezapomnianym przeżyciem są też znajdywane w samochodach służbowych szczątki okularów ochronnych, słuchawek ochronnych czy masek przeciwpyłowych. Na ten sprzęt wydaję kasę za którą mógłbym polecieć na miesiąc do Australii. Misio natomiast po jednorazowym użyciu nówki wyjętej z pudełeczka, rzuca to w kąt samochodu i przy okazji depcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAVE 11.05.2013 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 jeśli chodzi o poszanowanie sprzętu zapewniającego bezpieczeństwo ,przyznaje Ci racje sam często spotykam się z brakiem poszanowania, cóż to świadczy o takich ludziach ,ze nie maja poszanowania, dla samych siebie. u mnie na budowie szefowie sobie jakaś z tym radzą daj ci sprzęt taki jak okulary czy rękawice i jeśli jest jest zużyty ,trzeba go zdać żeby uzyskać nowy to zahamowalo fale bezmyślności ludzie często gubili takie rzeczy lub tak jak powiedziałeś rzucali w kat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 11.05.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 trzeba by zacząć od większego nacisku bhp na praktykach szkolnych, pokazywać w szkołach filmiki odnoszące się do bhp. bardzo się uśmiałem, naprawdę. BHP kosztuje. Dużo a nawet bardzo dużo. Co ciekawe, tyle samo we Francji co w Polsce i w Indiach. Bo rękawice, szelki, i inny sprzęt wszędzie mają tę samą "chińską" cenę. Tylko we Francji to będzie 5% kosztów pracownika w Polsce 20% a w Indiach 50%. Masz odpowiedź na swoje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.05.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 ja uważam że każdy budowlaniec ma dostać kasę na ten sprzęt bhp i samemu się zaopatrywać, dlatego że wtedy kupuję to co wygodne i dobre a nie najgorsze najtańszy badziew i jak się samemu wydaje to się szanuje, ktoś kto robi po budowach to nie raz widział majstra który całe życie rękawiczek nie używał a na starość skóra sama pęka i porządnie boli a wazelinka nie pomaga, żadne szkolenie bhp nie zastąpi myślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 12.05.2013 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 rękawiczki to pikuś. Każdy sam może kupić. Problem zaczyna się w momencie, kiedy musisz postawić chociaż małe rusztowanie, bo trzeba wtedy uprawnień . Kto z małych firm je ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAVE 12.05.2013 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 jeśli chodzi o przestrzeganie bhp na wysokościach miałem na myśli firmy które maja te uprawnienia ,a mimo to nie przestrzegają bhp.pomyślmy ze firma ma postawić rusztowanie ,oczywiście brak im wiedzy na ten temat i uprawnień .CO robimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 12.05.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 w obecnych czasach rusztowanie to żaden problem jest tyle systemów bardzo bezpiecznych które nie wymagają jakiejś specjalnej wiedzy, kiedyś jak robiło się rusztowania z desek to było o wiele trudniej, co do papierków to czy ktokolwiek z piszących był na takim szkoleniu po którym się dostaje uprawnienia? strata czasu i pieniędzy wszystko i tak opiera się o instrukcję producenta danego rusztowania czyli bierzesz i czytasz instrukcję jak do każdego urządzenia i efekt jest taki jakbyś odbył szkolenie, co do bardziej skomplikowanych prac wysokościowych należy zatrudniać firmy lub samodzielnych alpinistów gdyż z praktyki budowlanej wynika że są prace które nie są wykonalne stosując wszystkie normy bhp które w sporej części są teorią mającą się nijak do praktyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAVE 12.05.2013 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Monza by powiedzieć, ze zaakceptowaliśmy w Polsce stan bhp, i po prostu nie chcemy go ulepszać . piszemy wiele o problemach domów ,wilgoci ,czy jak najtaniej zbudować dom ,ale temat bezpieczeństwa poruszany . po fakcje lub wypadku ,lub katastrofie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 12.05.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Monza by powiedzieć, ze zaakceptowaliśmy w Polsce stan bhp, i po prostu nie chcemy go ulepszać . piszemy wiele o problemach domów ,wilgoci ,czy jak najtaniej zbudować dom ,ale temat bezpieczeństwa poruszany . po fakcje lub wypadku ,lub katastrofie. o co Tobie chodzi????? chcesz abym Cię przeszkolił ze stawiania rusztowań? jak zatrudnisz poważną firmę to i mają uprawnienia i myślących ludzi którzy umieją stawiać rusztowania, a jak szkoda Ci kasy i zatrudniasz kolesi od jabola to czy mają stosowne uprawnienia i wiedzę niczego nie zmieni bo myślą tylko o tym jabolu, do kilku renomowanych firm dostałem się tylko dlatego że oprócz umiejętności budowlanych jestem alpinistą i zabezpieczanie starych majstrów należało do głównych moich obowiązków, każdy z nas budowlańców zdaje sobie sprawę z niebezpieczeństw jakie nam grożą i dlatego na początku napisałem że to my powinniśmy decydować o tym jakiego sprzętu bhp używamy a klienci muszą za ten sprzęt zapłacić i nie narzekać że drogo bo tych cen my nie ustalamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAVE 12.05.2013 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 o rozmowe o polskiem bhp w pracy co mozna zmienic ,co zakceptowac a co jest zle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 13.05.2013 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Panowie nie ma się co denerwować. niestety na indywidualnych budowach BHP nie istnieje.... chyba że zatrudnimy profesjonalną firmę za dużo większe pieniądze.... ale to już wybór inwestora i jego możliwości finansowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 13.05.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 rozmowę na temat bhp czemu nie, zawsze jestem za praktycznymi i realnymi rozwiązaniami zaś przeciwko bezsensownej biurokracji i traceniu czasu na papierki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.05.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Panowie nie ma się co denerwować. niestety na indywidualnych budowach BHP nie istnieje.... chyba że zatrudnimy profesjonalną firmę za dużo większe pieniądze.... ale to już wybór inwestora i jego możliwości finansowych To znaczy, że na indywidualnych budowach brak rozsądku, wykonawcy walą sobie nawzajem młotkami po paluchach, a karetki nie nadążają zwozić pacjentów spadających z dachów, porażonych prądem i przywalonych rusztowaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts