Adam.Przywarty 06.05.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 (edytowane) Witam, Kupiłem mieszkanie w starej poniemieckiej kamienicy i mam problem z podłogą. Ogólnie jak podskoczę to się meble ruszają Dodatkowo jak na ulicy przejedzie autobus to podłoga drży. Zależy mi na usztywnieniu podłogi. Wolałbym nie wpakować się w koszty z wymianą całej podłogi. Tego niestety sam nie zrobię. Sprawa się tyczy dwóch pokoi, oba około 5m x 5m. Podłoga drewniana, stare malowane deski ale bez widocznych ubytków Co pod deskami, nie wiem. Mój pomysł jest taki aby na te deski dać mate izolacyjną jak pod panele, kolejno płytę OSB (nie wiem jakiej grubości). Kolejną matę i panele. Podobno wystarczy położyć same panele prostopadle do desek i to wystarczy (opinia sąsiada) ale ja nie jestem pewien. Jeśli to coś da to umieszczę zdjęcia podłogi. Proszę o poradę co najlepiej zrobić, jeśli ktoś miał już styczność z renowacją takiej podłogi to proszę o wskazówki. Pozdrawiam. Edytowane 6 Maja 2013 przez Adam.Przywarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 06.05.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Witam (poprosze o kilka zdjec :podłoga w całosci i kilka z bliska) Moja propozycja na renowacje/naprawe podłogi - Wstepne szlifowanie desek z farby (zobaczymy w jakim stanie są deski) - Demontaz desek z legerów ( stan legarów?, ewentualne wzmocnienie-naprawy, zrobienie izolacji termiczno-akustycznej) - Ponowne zamontowanie desek ( wkrety w pioro pod <45") - Kompleksowa usluga cyklinowania,szpachlowania,Lakierowania Taka wstepna mysl ,napisana na szybko (Jezli masz zdrowe deski, to fachowcy moga zrobic tak, ze podłoga nabierze zycia w twoim mieszkaniu) Pozdrawiam (fotki pogladowe przesyłam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 06.05.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Ratuj drewno jak tylko sie da, Ponumeruj rozkładaj na drobne, napraw układaj no nowo.Jak się da to ratuj drewno a nie przykrywaj panelami. . sciągnij podłoge w drobrej kolejności , zobacz co pod spodem, moze akurat sie uda .Jesli nie to wtedy bij osb lub dwie warstwy osb i wtedy panele na osb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowe 10.05.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Ratowanie starej podłogi to najlepsze wyjście ale niestety bardzo drogie bo może się okazać, że będzie trzeba wymienić legary albo jeszcze jakieś inne niespodzianki. Jeżeli nie masz na to teraz budżetu to faktycznie lepiej położyć nową podłogę. Najprościej będzie położyć piankę poliuretanową i na to deski typu barlinecka tak żeby nie trzeba było cyklinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 10.05.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Witam, Kupiłem mieszkanie w starej poniemieckiej kamienicy i mam problem z podłogą. Ogólnie jak podskoczę to się meble ruszają Dodatkowo jak na ulicy przejedzie autobus to podłoga drży. Zależy mi na usztywnieniu podłogi. Wolałbym nie wpakować się w koszty z wymianą całej podłogi. Tego niestety sam nie zrobię. Sprawa się tyczy dwóch pokoi, oba około 5m x 5m. Podłoga drewniana, stare malowane deski ale bez widocznych ubytków Co pod deskami, nie wiem. Mój pomysł jest taki aby na te deski dać mate izolacyjną jak pod panele, kolejno płytę OSB (nie wiem jakiej grubości). Kolejną matę i panele. Podobno wystarczy położyć same panele prostopadle do desek i to wystarczy (opinia sąsiada) ale ja nie jestem pewien. Jeśli to coś da to umieszczę zdjęcia podłogi. Proszę o poradę co najlepiej zrobić, jeśli ktoś miał już styczność z renowacją takiej podłogi to proszę o wskazówki. Pozdrawiam. Podłoga skacze i jest to prawidłowe jej zachowanie. Jest to podłoga elastyczna, bardzo zdrowa na stawy. Z tym nic nie zrobisz. Jezeli nawet będziesz ją przekładal w tej samej technologii, będzie ona nadal elastyczna, drgająca. Wszystkie widoczne gwoździe dobic. Oczyścić poprzez cyklinowanie deski z lakieru. Podobijać wszystkie pozostałe gwoździe. Dziury wypełnic masą akrylową w kolorze drewna lub kontrastową. Szlifować i lakierować. Będzie pięknie. Jeżeli nie czuć w domu stęchlizny to deski i legary są zdrowe. Dowiedz się więcej o poprzednich właścicielach i ich sposobie życia. To pomoże w ocenie podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 11.05.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Jak chcesz zrobić to w kwocie poniżej 100 PLN to proponuję wstrzyknięcie piany w okolicy ustawienia mebli. Pomysł to totalna prowizorka, ale skutecznie usztywnia podłogę. Zawiercić kilka otworów, wstrzyknąć pianę i zakołować otwory. Poczekać godzinę i sprawa załatwiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts