KaiM 29.04.2004 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2004 Z tego co piszesz to mamy podobny dom. 230 m2 pow. użytkowej i dach bardzo połamany (projekt FORTE-3 firmy MTM Styl). Budowaliśmy z BK odm. 600, ściany jednowarstwowe grubości 25 cm do dodatkowego ocieplenia wełną mineralną. A powiedz mi Remus kto robi BK grubosci 25cm bo typowo to maja 24cm. Do tego jeszcze taki cieply ze mozna jednowarstwowo a docieplenie jak piszesz bedzie tylko "dodatkowo" ? az Ci zazdroszcze jezeli znalazles taki BK podziel sie chetnie skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remus 30.04.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Z tego co piszesz to mamy podobny dom. 230 m2 pow. użytkowej i dach bardzo połamany (projekt FORTE-3 firmy MTM Styl). Budowaliśmy z BK odm. 600, ściany jednowarstwowe grubości 25 cm do dodatkowego ocieplenia wełną mineralną. A powiedz mi Remus kto robi BK grubosci 25cm bo typowo to maja 24cm. Do tego jeszcze taki cieply ze mozna jednowarstwowo a docieplenie jak piszesz bedzie tylko "dodatkowo" ? az Ci zazdroszcze jezeli znalazles taki BK podziel sie chetnie skorzystam Przepraszam, złapałeś mnie na 1 cm. Bloczki faktycznie mają 24 cm. szerokości, zostały wyprodukowane w PREFBET Śniadowo. Nie rozumiem tylko co się tak uczepiłeś do słowa "dodatkowo". Skoro ściana jest zbudowana z jednego bloczka to chyba jest jednowarstwowa, nie? Skoro ocieplenie jest doklejane to chyba jest "dodatkowe", nie? A poza tym to ani słowem nie wspomniałem, że jest taki ciepły że można jednowarstwowo. Ale widocznie chciałeś się uczepić i trafiło akurat na mnie. Załączam pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 30.04.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 alez Remus, ja nie czepliwy w ogóle, ja tylko z zazdrosci ze taki fajny BK znalazles chcialem sie dowiedziec szczegolow naprawde nie chcialem urazic, jezeli tak to odebrales to szczerze przepraszam po prostu sciana jednowarstwowa to taka ktora w projekcie sklada sie tylko z jednej warstwy i spelnia wszelkie normy, natomiast wydaje mi sie ze u Ciebie to ona na razie jest tylko taka (przejsciowo) bo czeka na ocieplenie (tez chce tak zrobic) a w ogole to jest dwuwarstwowa pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 30.04.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Nasza P. architekt stanowczo odradzała nam budowanie z BK. Tylko cegła ceramiczna. W zasadzie nie wiedzieliśmy czemu, ale przyciśnięta do muru stwierdziła, że to nieekologiczny materiał i może nie wytrzymać ciężaru dachu. Z innej jednak strony wiem, że z BK można budować domy i czteropiętrowe...... Czytając takie wypowiedzi "Pani architekt" mam poważne wątpliwości co do jej fachowości. Stek bzdur i nic więcej. BK prędzej nie wytrzyma ciężaru jej głupoty niż dachu. Dyskusja na temat materiałów na ściany jest stara jak to Forum i przypomina dyskusję o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. Każdy z nas na początku budowlanej drogi przeżywa podobny dylemat. Natomiast pamietaj o jednej zasadzie - budować możesz ze wszystkiego pod warunkiem że jest to materiał dobrej jakości. Jeżeli chcesz zaoszczędzić do maksimum i kupować materiały robione w stodole, to nawet bloczki diamentowe będą g... warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remus 30.04.2004 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 alez Remus, ja nie czepliwy w ogóle, ja tylko z zazdrosci ze taki fajny BK znalazles chcialem sie dowiedziec szczegolow naprawde nie chcialem urazic, jezeli tak to odebrales to szczerze przepraszam po prostu sciana jednowarstwowa to taka ktora w projekcie sklada sie tylko z jednej warstwy i spelnia wszelkie normy, natomiast wydaje mi sie ze u Ciebie to ona na razie jest tylko taka (przejsciowo) bo czeka na ocieplenie (tez chce tak zrobic) a w ogole to jest dwuwarstwowa pozdrówka No w sumie masz rację. Już się nie gniewam. Pozdrówienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 30.04.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 i bardzo sie ciesze - nieporozumienia trzeba szybko wyjasniac P.S.tez buduje projekt z MTM Styl - baardzo fajne biuro, baardzo mili ludzie - szkoda ze tak daleko ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweł mały 30.04.2004 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 miesiąc temu zacząłem stawiać swój dom (140 m/kw)dzisiaj przygotowuje się do układania stropu.Muruję po 4-5 godz. dziennie. Wnioski :szybko ,sam,łatwość obróbki,paleta kleju na cały budynek,dobra izolacja,jeden warunek: najlepiej zadaszyć w ciągu jednego sezonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 03.05.2004 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2004 Witam Myślę, że każdy z budujących przeżywał dylemat z czego budować swój domek. Ja wybrałam w końcu BK 600 na klej ocieplony wełną. Zwyciężyła łatwość obróbki bk.Wybrałam bloczki Prefabetu (mają w ofercie nadproża szalunkowe).Zaczęłam budować w zeszłym tygodniu i mam już połowę parteru(ze 125 m) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 04.05.2004 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Nurni, nie o to mi chodziło. Bloczki z BK wyjeżdżają z fabryki dokładnie nasiąknięte wodą - wynika to po prostu z procesu technologicznego. Z procesu technologicznego wynika także to, że ceramika wilgoci nie ma wcale. Jeżeli postawisz ściany z BK i zostawisz w stanie surowym 1- 2 lata, to zdąży to wszystko wyschnąć. Jeżeli zaczniesz budowę na wiosnę i planujesz wprowadzić się jesienią (a ja tak planowałem i prawie zrealizowałem) - woda bedzie kapać Ci po ścianie, a i rachunki za ogrzewanie będą odpowiednio wysokie. ...nawet nie wiem jak zacząć komentarz do takich bzdur, żeby nikogo nie urazić Pierwsze bloczki BK (24 cm odm 600) na nasz plac budoiwy zajechały 3 marca, a do domu wprowadziliśmy się 1 lipca (3 m-ce) dom jeszt suchy jak pieprz, a ogrzewanie w tym sezonie (ponad 200 m2) kosztowało mnie 1300,- zł (od miesiąca kocioł się nie załącza bo nie ma po co) O BK poczytaj sobie tutaj. Masz tam o promieniotwórczości, o wilgotności, o ekologiczności, etc... PS. Również z niską wytrzymałością BK to bzdura. Specjalnych kołków (fi 8mm) używam tylko do zawieszania cięższych rzeczy (kocioł, ciężkie szafki, etc...) reszta wisi na normalnych kołkach rozporowych fi 6mm i ma się dobrze. A w garażu (nie ma jeszcze tynków) wbijam w ścianę normalne gwoździe. Spróbuj to samo zrobić z ceramiką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edi, czyli Edyta Zet. 04.05.2004 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Nasza P. architekt stanowczo odradzała nam budowanie z BK. Tylko cegła ceramiczna. W zasadzie nie wiedzieliśmy czemu, ale przyciśnięta do muru stwierdziła, że to nieekologiczny materiał i może nie wytrzymać ciężaru dachu. Z innej jednak strony wiem, że z BK można budować domy i czteropiętrowe...... Czytając takie wypowiedzi "Pani architekt" mam poważne wątpliwości co do jej fachowości. Stek bzdur i nic więcej. BK prędzej nie wytrzyma ciężaru jej głupoty niż dachu. Dyskusja na temat materiałów na ściany jest stara jak to Forum i przypomina dyskusję o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. Każdy z nas na początku budowlanej drogi przeżywa podobny dylemat. Natomiast pamietaj o jednej zasadzie - budować możesz ze wszystkiego pod warunkiem że jest to materiał dobrej jakości. Jeżeli chcesz zaoszczędzić do maksimum i kupować materiały robione w stodole, to nawet bloczki diamentowe będą g... warte. No tak Marcus. Zgadzam się. Co do materiału oczywiście. Bo co do architekt nie za bardzo, bo w sumie fachura nie zgorsza jest... Materiał będzie dobrej jakości. Już ja tego dopilnuję... A jak postawie ss (stan surowy) to wszystko się wyjaśni i będę mądrzejsza o tą porażkę lub ten sukces, mam madzieję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edi, czyli Edyta Zet. 04.05.2004 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Witam Myślę, że każdy z budujących przeżywał dylemat z czego budować swój domek. Ja wybrałam w końcu BK 600 na klej ocieplony wełną. Zwyciężyła łatwość obróbki bk.Wybrałam bloczki Prefabetu (mają w ofercie nadproża szalunkowe).Zaczęłam budować w zeszłym tygodniu i mam już połowę parteru(ze 125 m) pozdrawiam Zazdroszczę joola, zazdroszczę... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 04.05.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Witam, jestem nowa na forum i proszę nie bijcie mnie z tego względu, że jestem laikiem w temacie betonu komórkowego Chcielibyśmy z mężem zbudować dom z tego materiału, bo tańszy od cegły, ale ....no właśnie. Nasz dom ma mieć ok. 220 metrów kwadratowych i wielopołaciowy dach z blachodachówki. Czy ktoś z stałych bywalców muratora i budujących mógłby mi, tak jak kawa na ławę, wyłożyć wszystko co za i przeciw betonowi komórkowemu? Mieszkam już siedem lat w domu z BK i wszystko jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 04.05.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Nurni, nie o to mi chodziło. Bloczki z BK wyjeżdżają z fabryki dokładnie nasiąknięte wodą - wynika to po prostu z procesu technologicznego. ...nawet nie wiem jak zacząć komentarz do takich bzdur, żeby nikogo nie urazić O BK poczytaj sobie tutaj. Masz tam o promieniotwórczości, o wilgotności, o ekologiczności, etc... Panie Mądry, proponuje wczesniej przeczytac powyzszy link, a w szczegolnosci http:// http://www.betonkomorkowy.com.pl/katalog/katalog_f.htm - sa informacje wlasnie nt. wilgotnosci BK:"Początkowa wilgotność betonu komórkowego jest jednak wysoka i ściany muszą mieć około 1 roku na wyschnięcie do wilgotności ustabilizowanej. " A w procesie technologicznym elementy BK sa wkladane "...do autoklawu celem utwardzenia parą wodną nasyconą o ciśnieniu 1,1 -1,3 MPa i temperaturze 180 -190°C". Potem dopiero pisac o bzdurach pozdrawiam "elyty" Grzegorz PS bynajmniej to nie ja pisalem o wytrzymalosci i ekologicznosci BK. Pisalem natomiast, ze ceramika ma wyzszy poziom promieniotworczosci, niz BK. PS2. W sciane z ceramiki (nawet i pelnej cegly) gwozdzia wbic mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 04.05.2004 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 A ja Panie lekce_sobie_ważący_słowa zwracam uwagę, że poza prawdą i fałszem są również półprawdy. Jeżeli zaczniesz budowę na wiosnę i planujesz wprowadzić się jesienią (a ja tak planowałem i prawie zrealizowałem) - woda bedzie kapać Ci po ścianie, a i rachunki za ogrzewanie będą odpowiednio wysokie. Otóż to jest półprawda, żeby nie powiedzieć g... prawda. Nic nie będzie kapać, a i rachunki nie będą wysokie. Wiem to z autopsji. Wilgotnośc ustabilizowana to 3%-5% Wykres wilgotności muru zaczyna się od 60 kg wody na m3, co dla BK odmiany 600 oznacza wilgotnośc 10% (IMHO przesadzoną). Gdzie tu kapanie !? Co do reszty to już zupełne nieporozumienie. Z tym wbijaniem gwoździ chodziło mi o to, że BK nie jest tak kruchy jak się to powszechnie przedstawia. W garażu powiesiłem trzy kuchenne szafki, w których trzymam hydrauliczno/elektryczne duperele - czyli ważą mniej więcej tyle co normalne szafki kuchenne. Powiesiłem je na fosfatowanych wkrętach 7cm wkręconych bezpośrednio w BK. I od pół roku nic nie wskazuje na to abym kiedykolwiek musiał to poprawić. Użycie zwykłych kołków rozporowych (dostosowanych do obciążenia) sprawę załatwia ostatecznie. PS. A z tym wbijaniem to mnie zaciekawiłeś. Bo IMHO nie da się wbić gwoździa w pełną cegłę - za twarda (to wiem na pewno bo próbowałem), ani w bloczek Porothermu - bo popęka. Tego wprawdzie nie robiłem, ale miałem do czynienia z ceramicznymi wkładami kominowymi wienerbergera i wiem, że trzeba się z tym obchodzić jak z jajkiem bo pęka przy byle okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 04.05.2004 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Po pierwsze: twój komentarz odnosił się do mojego stwierdzenia, że beton komórkowy wyjeżdża z wytwórni z dużą zawartością wody ("wyjeżdżają z fabryki dokładnie nasiąknięte wodą") - zacytowałem z TWOJEGO linka, skąd się to bierze. Wystarczy popatrzeć na transport świeżych, parujących bloczków. Wystarczy wziąć do ręki bloczek stary (wyschnięty) i nowy - różnica w ciężarze jest dwukrotna (albo i więcej) => wilgotność jest na pewno większa, niż 10%Po drugie: tynki i wylewki mają tyle wody, że przy szczelnych oknach woda wykraplać się będzie. Jeżeli dołożysz do tego mokre ściany, to na pewno nie polepszy to sytuacji. W lecie wystarczy otworzyć okna, a w zimie lub jesienią? Czy uważasz, że woda w murach polepsza własnosci termoizolacyjne? Rzadko udaje się rozpocząć budowę na wiosnę i w lipcu się wprowadzać - jeżeli tobie się udało, to gratuluję. Ja rozpocząłem w maju, a tynki kończyłem w grudniu. I tak wszyscy się dziwili, że tak szybko. I jeszcze cytat z twojego linka:"Przy stosowaniu szczelnych okien konieczne są nawiewniki powietrza wentylacyjnego (lub okna z nawiewnikami). Szczególnie w pierwszym roku po wzniesieniu budynku zaleca się wietrzenie przez uchylanie okien; zapobiegnie to wykraplaniu wilgoci na mostkach cieplnych i rozwojowi pleśni."Rozumiem, że zalecasz uchylanie okien (najlepiej wszystkich) w zimie??? Po trzecie:nic nie pisałem (negatywnie) o kruchości BK. To czego się czepiasz?Po czwarte:twój sposób argumentowania przypomina mi metodę: "A u was to Murzynów bili!!!" Znasz tę bajkę? Jeżeli oceniasz czyjąś wypowiedź, to należałoby się odnosić do jej treści GrzegorzPS. zwykłego gwoździa w pełną cegłę nie wbijesz. Ale są specjalne gwożdzie do betonu i w cegłę można je wbić. Wkład ceramiczny a pustak ceramiczny to dwie różne rzeczy i nie ma ich co porównywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 04.05.2004 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Mój argument przeciwko betonom komórkowym jest następujący: w BK łatwiej się bruzduje otóż miękkość BK powoduje konieczność stosowania specjalnych kołków. Jeden taki kołek kosztuje 5 zł. Ja akurat sporo zabudowuję samodzielnie, więc tego wiercenia i ew. kołkowania miałbym troszkę... Ale to tylko moje skromne zdanie. nie prawda wystarczą zwykłe kołki Mieszkam już 7 lat Pozdrawiam WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 04.05.2004 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Już niedługo napiszę jaką ma wilogotność BK po przyjechaniu na plac, po wmurowaniu, po wylewkach itd. Akurat mam dostęp do takiego wilgotnościomierza (w zasadzie dwoma metodami: przepływ prądu i wagową).A i wytrzymałość opiszę.Pomagam kumplowi czasami przy jego budowie - ściany z porothermu.Wiem co to znaczy bruzdować, wiercić i kuć przy kładzeniu elektryki - moim zdaniem MASAKRA. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_W 04.05.2004 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Ad nurni Twój link wziął się z Łysiaka? Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.05.2004 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Po pierwsze: twój komentarz odnosił się do mojego stwierdzenia, że beton komórkowy wyjeżdża z wytwórni z dużą zawartością wody Po pierwsze i ostatnie mój komentarz odnosił się do Twojego stwierdzenia woda bedzie kapać Ci po ścianie co jest wierutną bzdurą. Pozostałe rzeczy (te o gwoździach) nie były komentarzem do Twojego postu tylko nawiązywały do innych wypowiedzi (o kruchości BK) I żeby nie było wątpliwości ja piszę o tym co wiem, a nie o tym czego się domyślam - ja już zbudowałem swój dom. Mój dom powstał w 3 m-ce i nie było najmniejszych problemów z nadmiarem wilgoci. Wręcz przeciwnie - zimą musiałem nawilżac powietrze bo było za suchę. Na forum znajdziesz wypowiedzi kilku innych osób, którzy to potwierdzili. Krótko mówiąc chodzi mi o akcenty. Mokry BK (taki prosto z fabryki) ma wilgotność max. kilkanaście procent. Zanim skończysz murować dom jego wilgotnośc spadnie poniżej 10%. Reszta to powolne (1-3 lata) odparowywanie z 8-10% do poziomu 3-5% Żeby to zmierzyć potrzebujesz specjalne urządzenia. O kapaniu czegokolwiek nie ma mowy. PS. 1m3 BK odm 600 waży 600 kg. Zeby był dwa razy cięższy powinien ważyć 1200 kg, a więc powinien zawierać (wagowo) 100% wody Bloczek 24x24x50 (najpopularniejszy) ma objętość 0,0288 m3 czyli suchy powinien ważyć około 18 kg - spróbuj wcisnąc w taki bloczek 18 litrów wody (wiaderko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr69 05.05.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Mam dom z Ytong'a 36. Drugą zimę mam za sobą. Opłaty za ogrzewanie ok. 550 pln za 2miesiące przy pow. 140 m2 to chba nie za wiele. Materiał jest bardzo dobry tylko trzeba pamiętać o dobrej ekipie. Widzałem wiele budów w Ytongu na które było na prawdę przykro patrzeć - najbardzej "podobało" mi się jak zobaczyłem nadproże zamontowane "do góru nogami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts