Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie grzejniki ?

Majka

Recommended Posts

Witam,

jestem uzytkownikiem convectorow od 4 lat i tak: z tym przypiekaniem kurzu Frankai to nie tak, wszystko zalezy od tego jak wysoka jest ustawiona temperatura na piecu, kazdy grzejnik plytowy bedzie przypiekal kurz jesli tempereatura zasilania bedzie za wysoka. Nalezy tu nadmienic ze wszystkie plytowe oddaja w czesci cieplo przez konwekcje a reszte przez emisjie. Tak wiec tez przypiekaja. U mnie piec jest ustawiony w taki sposob ze grzejniki sa lekko cieple a ich powierzchia jest chloda (prawie) zawsze tempereatura w domu to 21 C w przeciwienstwie do plytowych ktore w wiekszosci wlasnie pracuja na wyzszej temp. Wiem bo w pomieszczeniach technicznych mam wlasnie plytowe. Dalej tak jak ktos wspomnial sa glosnawe ale nie glosne (zalezy jak jest ustawona pompa cyrkulacji), strzelaja to fakt ale bardziej mnie wkurzaja rynny ale to cena za to ze niebede sie musial spinac po drabinie zeby je malowac. Zaleta tychze jest ich bardzo duza "mobilnosc" pomieszczenie sa w stanie ogrzac w bardz krotkim czasie do max zadanej temperatury (spora lazienka przed kapiela dziecka, zanim je rozbiare do roslolu juz jest cieplo) doprawdy nie przesadzam. Sa estetyczne ale to juz kwestia gustu i tu nienalezy dyskutowac. Natomiast do ich wady niewatpliwie nalezy zaliczyc cene ktora w moim przekonaniu jest wrecz (albo byla zaporowa) niemnije jednak sie zdecydowalem i niezaluje. W zasadzie instalacja CO byla jednym z tych elementow ktore byly najdrozsze w moim malym domku. Ale sie po woli wraca - rachunki za gas raczej skromnawe.

Pozdrawiam i zycze trafnego wyboru.

Cieszmy sie ze mamy w czym wybierac, czy ktos z WAS pamieta czasy PRL'u?

Pozdrawiam Maro :wink:

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Maro - piszesz, że powierzchnia jest chłodna. Ważne jaka jest w środku, bo rozumiem, że z zewnątrz Twój grzejnik ma ładną obudowę, a dopiero w środku masz wachlarzyk, ożebrowanie czy inne spiralki, które ogrzewają przechodzące powietrze. To właśnie tam panuje temperaturka, która przypieka kurz. O tym że to następuje świadczą atesty na używanie w szpitalach, które grzejniki płytowe dostają a konwekcyjne nie.

Zgadzam się, że przy źle dobranej instalacji temperatura na płytowych może być wystarczająca do przypiekania kurzu, ale przy konwektorach jest to prawie pewne. Z drugiej strony - nie wszyscy są alergikami. Jeszcze lepiej jak się nie jest alergikiem i lubi się ścierać kurze ;)

Co do łazienki, to ogrzewanie podłogowe daje niezły komfort przy dzieciach i nie tylko. Wydaje mi się, że lepszy niż ogrzewanie całości pomieszczenia.