Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BATUTA 3 pracownia MTM STYL (Domy w stylu)

Recommended Posts

Najfajniejszy domek świata.

Buduje taki sam (prawie)

Kiedy kupowałem projekt nie było batuty 3, więc zrobiłem ją sam z batuty 2 (za zgodą autorów)Szkoda tylko że za zmiany projektu min. dołożenie 2 garazu zapłaciłem 2 razy więcej niż za sam projekt, a teraz MTM posłuchał moich namów i zrobił b3

pozdrawiam richie

P.s. u mnie już stoją mury parteru

• 2 months później...
Ja również wybrałem Batutę wersja 3 ale architekt zrobił kilka zmian na które warto zwrócić uwagę. Najważniejsza to podniesienie ścianki kolankowej o 30 cm. Według mnie na poddaszu są za małe łazienki ( duże powierzchnie skosu). Dzięki tej operacji uzyskujemy dużo większą łazienkę a koszt zmiany nie pociąga za sobą wielkich kosztów finansowych. Można podnieść więcej ale wtedy dom stanie się brzydki. Zmieniłem również układ łazienki z dwóch małych na jedną dużą i powiększyłem pokój (ten z wyjściem na balkonik). Parter pozostawiłem praktycznie bez zmian. Garaż trochę nie pasuje do całości i byłoby miło przesunąć go zgodnie z sugestią w jednej z powyższych odpowiedzi ale niestety nie każdy ma dużą działkę. Ogólnie projekt jest godny polecenia. Zobaczymy jak będzie po zakończeniu inwestycji. Czekam na informacje z placu budowy i pozdrawiam. Ernest

AnnaRz masz rację ten kosz dachowy trochę nieładnie pachnie.

richie czy Batuta 2 ma taki sam kosz i jak go znajdujesz tego lata. Częste ulewy, nie zacieka? W to miejsce (kosz) na oko (choć niejeden umarł) dużo wody spływa.

Ogólnie z zewnątrz bardzo zgrabny.

Do garderoby na piętrze zrobiłbym drzwi przesuwne.

Pokój nad garażem zrobiłbym w osobnym etapie, a projektantowi to ten stół do bilarda kazałbym na własnych plecach wnosić. Przecież porządne stoły to mają marmurowe płyty. Bajerant się znalazł. :wink:

No i jeszcze jedno. Musicie się nieźle zabezpieczać :oops: , brakuje tu planu awaryjnego na wypadek wpadki, jest miejsce jeno na jednego potomka.

• 1 year później...
  • 5 months później...

Ewa,

projekt nie jest zły, ale wg mnie wymaga sporo główkowania jeżeli chodzi o wykończenie i urządzenie wnętrza... Sam byłem bardzo mocno zainteresowany tym projektem, ale ostatecznie wybrałem "Koronę" z APA Domy (ta pracownia też jest z Białegostoku). W Batucie 3 szczególnie dużo wysiłku wymaga wykombinowanie, co zrobić z tymi półokrągłymi ścianami w salonie... Z jednej strony ogromne przeszklenie, z drugiej ściana kominkowa... Ciężko coś sensownego ustawić w takim wnętrzu.. A gdzie zmieści się np. TV (plazma, albo Lcd) i głośniki..?

Druga sprawa: ten dom wymaga w miarę sporej działki - trzeba mieć dużo miejsca obok domu (wyjście z salonu) i z tyłu. Ja mam tylko 800 m.kw. ułożone krótszym bokiem do drogi (rozmiar 24.5 x 32 m). Więc obok domu zostałoby u mnie bardzo niedużo przestrzeni...

Polecam bardzo dobrze się zastanowić, czy nie zdecydować się na coś innego. (zasadniczo z innej pracowni. Osoby pracujące w tej, która jest autorem Batuty, nie urzekły mnie uprzejmością, ani rzeczowością)

Pozdrawiam,

Maciek

• 3 weeks później...
Dzięki za odpowiedź :) . Ja nadal "wybieram"(chociaż na szczęście już tylko miedzy kilkoma). Wśród moich typów jest także KORONA II. Masz rację te schody w batucie to nasze utrapienie. Zwłaszcza, że chcielibyśmy tam "jakoś" wykombinować jeszcze jeden pokój kosztem jednej łazienki i garderoby... W Koronie schody są lepiej usytuowane i dzięki temu łatwiej by było zrobić jakieś przeróbki na górze ( bo bez tego ani rusz :wink: ). A Ty już budujesz? POZDRAWIAM!

Witaj!

budowę planujemy rozpocząć po wakacjach. Plan na ten rok: uzbrojenie działki, fundamenty, ściany parteru ze stropami, wstępne ogrodzenie, droga. Myślę, że to i tak sporo.

Projekt zakupiliśmy w tamtym tygodniu (dokładnie 4 marca 2006). Jest to KORONA z pracowni APA Domy z Białegostoku. Zmiany będą, ale kosmetyczne - naszym zdaniem projekt jest bardzo udany sam w sobie.

Aktualnie jesteśmy na etapie załatwiania papierologii (urzędy, media, etc.) oraz czytania wszystkiego, co się da na tym forum. Trzeba w końcu zaplanować budowę, wybrać technologię budowy, zastanowić się nad urządzeniami grzewczymi, oknami, pokryciem dachu, dodatkami w stylu rekuperator, czy gruntowy wymiennik ciepła. I tak dalej... Obawiamy się, czy starczy nam czasu do września, aby zdobyć jakie takie rozeznanie w temacie....

W każdym razie jesteśmy optymistami i robimy kolejne kroki do przodu.

Pozdrawiamy i życzymy owocnego polowania na wymarzony projekt. My szukaliśmy prawie rok i po drodze mieliśmy chyba z dziesięciu faworytów... Bardzo nam się po drodze zmieniły koncepcje, nauczyliśmy się patrzeć oczami "mieszkańców" i stawialiśmy sobie zadanie szukania wygodnch i praktycznych rozwiązań każdego projektu. Dzięki temu wiemy, że projekt, który wybraliśmy dobrze spełni nasze oczekiwania (a nawet lepiej, kiedy poddamy go pewnym modyfikacjom).

Ela i Maciek

Hej! Gratuluję wyboru! Jesteście o krok bliżej budowy niż my. Nasza Teczka z papierami robi się powoli coraz grubsza. Pocieszam sie tym, że jak wreszcie podejmniemy decyzję - to TEN dom będzie nasz - bieganinę po urzędach za pozwoleniami będziemy mieć po części za sobą. My chcielibyśmy zacząć na wiosnę ( mam na nadzięję że na WIOSNĘ 2006 :D )Czy mogęzadac kilka pytań :p : Jaką macie szeroką działkę i jak jest ona usytuowana względem stron świata? Jakie planujecie dokonać zmiany w projekcie? Czy będziecie robić "wole oczko" i pozostajecie przy karpiówce?

POZDROWIAM!

Nasza działka ma wymiary 24.5 na 32.5m (w zaokrągleniu) i jest ustawiona krótszym bokiem do drogi. Nam taki układ bardzo odpowiada, bo:

1. działka pozwala zagospodarować całą przestrzeń za domem (będzie tego 12.5 na 24.5 m, czyli zawsze coś)

2. rozmiary działki (800 m2) pozwoliły nam w miarę spokojnie dokonać zakupu (a cena, jak to w Warszawie, byłaby zaporowa przy większym metrażu - są w okolicy piękne działki po 1.500 - 3.000 m2, ale kosztują niebotyczne kwoty)

Usytuowanie względem stron świata:

1. wjazd od północnego wschodu - czyli bardzo dobrze, biorąc pod uwagę rozmieszczenie pomieszczeń w wybranym przez nas domu. (dla posiadaczy działek z wjazdem od południa, APA przygotowała projekt KORONA II, z odwróconym układem pomieszczeń we wnętrzu).

2. dzięki temu będziemy mieli salon ustawiony w stronę zachodzącego słońca :)

Zmiany w projekcie:

1. nieco powiększona jadalnia (przesunięcie ściany z oknem w stronę tyłu domu (zwężenie okna balkonowego z trzech skrzydeł do dwóch)

2. zamknięte wjeście do pokoju na dole od strony salonu i poprowadzone od strony łazienki przy garażu (garaż zamknięty od strony domu)

3. pomieszczenie oryginalnie projektowane jako kotłownia zamknięte od strony domu ścianką (tak aby zostawić korytarzyk do pokoju). W tym pomieszczeniu planujemy zrobić graciarnię ogrodową (narzędzia, kosiarka, i tysiąc innych rzeczy)

4. na górze: obniżony strop garażu - ścianka kolankowa na strychu pozwoli wygospodarować więcej powierzchni użytkowej.

5. na strychu wydzielona pralnio / suszarnia, a reszta jako otwarta przestrzeń stanie się naszym gabinetem do pracy po pracy (czyli po powrocie z biura)

6. zlikwidowany osobny kibelek i połączony z łazienką

7. wole oczko zamienimy na lukarnę - dzięki temu łazienka stanie się nieco większa i lepiej doświetlona. Pozwoli nam to również zmienić rodzaj dachówki - myślimy o cementowej BRAAS (cisar) lub o jakiejś falistej ceramicznej. Karpiówka jest piękna i szlachetna (ale droga). Ostatecznego wyboru dokonamy pewnie w ostatniej chwili - dużo będzie zależało od tego, jakie ceny zostaną nam zaproponowane za określony rodzaj dachówki i jej ułożenie.

Pozdrawiam,

Maciek