Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROBLEM - cieknące grzejniki

dg1985

Recommended Posts

Witam wszystkich. Jako kompletny laik zwracam się do forumowiczów z następującym problemem. Od pewnego czasu w instalacji CO mojego domu zdarzają się sporadyczne wycieki z grzejników. Sporadycznie, co pewien czas cieknie z któregoś grzejnika, a dokładnie z miejsca podłączenia do CO. Przeważnie mało, ale zdarza się, że i całkiem sporo. Dzieje się tak zarówno podczas wygaszenia pieca i na zimnych grzejnikach, jak również podczas grzania. Próbowałem dokręcić na tych łączeniach ,ale problem dalej sporadycznie się zdarza.

Przy próbach zagłębienia się w temat zaniepokoiła mnie jeszcze jedna rzecz. Chodzi mianowicie o wskazanie ciśnienia na zbiorniku wyrównawczym. Jest już prawie 6 barów, a wydaje mi się, że kilka miesięcy temu było mniej i nadmienię od razu, że nie wiem wiem ile.

Załączam zdjęcia pokazujące wskazania na zbiorniku wyrównawczym i ciśnienie wody na piecu. Dom ma 200m2. Czy tak powinno być? Najprostszym rozwiązaniem byłoby oczywiście skontaktowanie się z instalatorem, który ową instalację wykonał, ale jak się niedawno dowiedziałem człowiek ten niespodziewanie zmarł... Czekam na pomoc w wyjaśnieniu przyczyn problemu. Pozdrawiam.

WP_20130506.jpg

WP_20130506 3.jpg

WP_20130506 1.jpg

woda napotykając na otwór wyplywa i tego nie przeskoczysz

a tak na poważnie jeśli cieknie z grzejnika to daj zdięcie miejsca przecieku to powiemy Ci co dokręcić lub uszczelnić

nie posiadasz zbiornika wyrównawczego tylko naczynie przeponowe do instalacji zamknietych które pokazuje wlaściwą wartość 1,5