Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Antracyt antracytowi nierówny ?

Recommended Posts

Przyglądam się kolorom profili, które mnie interesują (Bruegman, Schuco, Veka) i mam wrażenie, że choć niektórzy producenci oznaczają swój kolor antracyt, jako zgodny z ral 7016, to są one jednak ciemniejsze, jaśniejsze, rożnią się odcieniem.

Oczywiście być może to złudzenie, spowodowane różnicami w oświetleniu, ale proszę o wypowiedź użytkowników, którzy z oknami tych producentów mają do czynienia na codzień - czy to złudzenie, a jeśli nie, który z producentów oferuje najciemniejszy antracyt :)

Wg mnie to ten sam antracyt (ta sama okleina). Wg mnie to także zależy od rdzenia - niektóre firmy robią ja na "wnętrzu" białym, inne brązowym lub czarnym, co może także sprawiać wrażenie "innego" odcieniu.

Jest na rynku jeszcze kolor antracyt "metaliczny"(i w ogóle parę ciemnych oklein), ale zwykle to są inne ceny. Tu Krispol będzie miał jedną z lepszych ofert.

Może złudzenie, może nie.

Przecież RAL- e różnią się nieznacznie pomiędzy sobą to dlaczego inaczej ma być z okleiną ?

Po za tym: zwykle podaje się okleinę jako podobny do RAL xxxx , a nie zgodny z RAL xxxx.

Zresztą, dla kogoś budującego dom te różnice są raczej "akademickie". Chyba, że planujemy zakup okien od kilku dostawców do jednego domu :jeden ma tańszą "typówkę", drugi okna prostokątne a trzeci łukowe - wówczas różnice mogą być (i pewnie będą ) widoczne, ale nie tylko na kolorze okleiny.

Jest kilku dostawców folii, m.in. Renolit, Cova, Hornschuch, więc o delikatne różnice nietrudno i dlatego warto pytać o producenta i nr koloru tej okleiny.

Kolor okleiny ma dla mnie drugorzędne znaczenie, ale jednak z oglądanych okno Pasive-Line firmy AdamS miało odcień antracytu przechodzący w granat.

No, chyba, że kobieta się nie znała i pokazała mi jakiś stahlgrau, jako antracyt ;)

Akurat ten odcień wyjątkowo mi nie spasował, a szkoda, bo okno całkiem, całkiem...

są dwa rodzaje oklein aluplasta. albo struktura drewna albo skórka pomarańczy, że tak to nazwię;) może stąd wychodzi ta różnica ;)

o widzisz, też piszę o AdamS'ie.

Możliwe, że po prostu światło było troszczkę inne i dlatego tak odebrałeś ten kolor. Najlepiej, jeśli ma narożnik w tym kolorze wyjść na zewnątrz i zobaczyć w świete dziennym. Dodatkowo tak ja fin pisał, zobaczysz naroznik na białym rdzeniu i na brązowym rdzeniu i będzie ci się wydawało, że są to troszczekę inne kolory. Ale to takie złudzenie raczej ;)

Edytowane przez slaku

Witam

Antracyt Bruegmanna i Aluplastu to okleina Hornschuch, Schuco to Renolit

Jak je porównałem to różnica jest niewielka.

zasadniczo kolor Antracyt czy jakikolwiek inny powinien być "taki sam" a ewentualna różnica może właśnie wynikać z producenta folii - porównując, wprawne oko różnicę zobaczy.

Druga kwestia, że może jeden wzornik, próbka była bardzo stara, zleżała ?

pozdrawiam

• 2 weeks później...
Już wiem, że nie zdązysz sie załapać na promocję, w której była ciepła ramka oraz okucia WK1 bez dopłaty. To taki głowny powód. Ale skoro nie łapiesz się do tej promocji (termin dostawy to max 1 tydzień czerwca a na antracyt trzeba czekać 4 tygodnie. To tutaj wybieraj kto pomiędzy dystrybutorami, bo produkty z obu fabryk są bardzo dobre.