volder1 06.05.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Witam.Czy chodnik z kamienia polnego układany na suchym betonie robi się / 1do 4 / cement -piasek, z małym dodatkiem wody - tak żeby był gęsty i nie ciekło. Czy zupełnie bez wody. Pytam dlatego ,iż rok temu zrobiłem część chodnika na suchym betonie / bez wody/. W tym roku musiałem podkopać z jednej strony i okazało się że ten beton pod spodem jest kruchy , jakby nie związany, wręcz daje się skruszyć w ręku. Nadmieniam że robiłem zgodnie z instrukcją zforum, / mieszałem w betoniarce, proporcje zachowane, polewałem mgiełką a w następnych dniach już obficie/.Chodzić po tym można, ale samochodem bałbym się na to wjechać.Pytam, gdyż w tym roku chcę dalej pociągnąć chodnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 06.05.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 A nie lepiej byłoby zamówić suchy beton w najbliższej betoniarni?? Wyjdzie taniej, szybciej i się nie narobisz przy betoniarce. Nie wspominając już o jakości betonu z "gruszki"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 07.05.2013 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 A nie lepiej byłoby zamówić suchy beton w najbliższej betoniarni?? Wyjdzie taniej, szybciej i się nie narobisz przy betoniarce. Nie wspominając już o jakości betonu z "gruszki"... Nie lepiej. Lubię coś zrobić samodzielnie, szczególnie gdy widać efekty. Pytanie dotyczyło jak zrobić, a nie po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 07.05.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Witam. Czy chodnik z kamienia polnego układany na suchym betonie robi się / 1do 4 / cement -piasek, z małym dodatkiem wody - tak żeby był gęsty i nie ciekło. Czy zupełnie bez wody. Pytam dlatego ,iż rok temu zrobiłem część chodnika na suchym betonie / bez wody/. W tym roku musiałem podkopać z jednej strony i okazało się że ten beton pod spodem jest kruchy , jakby nie związany, wręcz daje się skruszyć w ręku. Nadmieniam że robiłem zgodnie z instrukcją zforum, / mieszałem w betoniarce, proporcje zachowane, polewałem mgiełką a w następnych dniach już obficie/. Chodzić po tym można, ale samochodem bałbym się na to wjechać. Pytam, gdyż w tym roku chcę dalej pociągnąć chodnik. Witam Zrób test i śmiało wjedź autem na to co już sam stworzyłeś, Podasz jaka jest grubość zrobionej przez Ciebie podbudowy? i jaki jest teren czyli podłoże? Z ciekawości pytam. Suchy beton nigdy nie będzie miał takiej twardości jak mokry beton (zaprawa betonowa) Jeśli uważasz że podbudowa jest za słaba to dorzuć cementu nastepnym razem, u mnie przy mięszaniu mniej więcej taka średnia to pół worka pod 1m2 chodnika a 1 worek na 1m2 tam gdzie mają jeździć auta a grubość podbudowy jest oceniana w czasie korytowania i obejrzeniu jaki jest grunt. Pozdrawiam Polakowski Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 07.05.2013 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Mam grunt piaszczysty. Humus na głębokość łopaty, dalej piach. Wybierałem więc warstwę humusu do rodzimego piachu, zasypywałem suchym betonem i układałem kamienie. Są to ścieżki do komunikacji pieszej, więc nie musi być mocnej podbudowy. Bardziej niepokoi mnie to, że po roku pod spodem nie jest on twardy / na wierzchu wygląda przyzwoicie, nic się nie dzieje, nie ma odprysków/. Dopiero po podkopaniu łopatą wziąłem grudkę takiego betonu i rozkruszyłem w ręku. Wykonanie zgodnie z recepturą, wody po położewniu też dostał sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twister718 08.05.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Mam grunt piaszczysty. Humus na głębokość łopaty, dalej piach. Wybierałem więc warstwę humusu do rodzimego piachu, zasypywałem suchym betonem i układałem kamienie. Są to ścieżki do komunikacji pieszej, więc nie musi być mocnej podbudowy. Bardziej niepokoi mnie to, że po roku pod spodem nie jest on twardy / na wierzchu wygląda przyzwoicie, nic się nie dzieje, nie ma odprysków/. Dopiero po podkopaniu łopatą wziąłem grudkę takiego betonu i rozkruszyłem w ręku. Wykonanie zgodnie z recepturą, wody po położewniu też dostał sporo. Witam Niepotrzebnie sie niepokoisz, suchy beton nigdy nie będzie miał takiej twardości jak lana zaprawa i bez problemu grudki da się kruszyć w ręku, na powierzchni jest twardszy ponieważ gdy polewałeś woda to cement mięszał sie z piaskiem i powstawała mokra zaprawa. Pozdrawiam Polakowski Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts