przemo33 07.05.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Witam,Zamierzam wykonać opaskę odwadniającą wokół domu z piwnicą (pojawia się woda po zimie i większych opadach) Sposób wykonania w odległości około 1,5m od muru wykonanie wykopu na głębokość spodu ław około 1,75m , wyścielanie geowłókniną,nasypanie 15cm żwiru ułożenie rury 100m w otulinie z geowłókniny lub kokosu zasypanie żwirem 25cm i zakrycie wcześniej włożoną geowłókniną. I teraz pytanie jakiej gramatury mam użyć geowłókniny w przypadku gdy teren jest gliniasto-pylasty? Z góry dziękuje za pomocPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo33 07.05.2013 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 I jeszcze jedno pytanko odnośnie otuliny rury,czy w takim terenie musi być kokos czy wystarczy geowłóknina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 07.05.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 W 2004 r. robiłem dreny wokół przyszłego posadowienia domu. Budowa rozpoczęta 2 lata później. Użyłem rury drenarskiej fi 100 , wykonałem na niej oplot ze standardowej włókniny drenarskiej, ale: drenaż wykonany był na głębok. ok. 2 m, zaś kolejną opaskę położyłem jakieś 30-50 cm wyżej. Muszę Cię jednak zmartwić, bo zamiast 15 cm żwiru musisz użyć min. 50 cm szer./wys. wsadu z kamienia (najlepiej rzecznego, płukanego) o gramaturze 50 -80 mm, dopiero wyżej możesz sypać drobniejszy, na to włóknina i dopiero ziemia. Nie stosuj kamienia typu kliniec,bo z czasem stworzy on trudno przepuszczalną warstwę! Ja dodatkowo wyłożyłem wykop włókniną, ale u mnie grunt to ziemia gliniasto-ilasty piach Ujście z opaski drenarskiej mam w stawie, gdzie jeszcze nie zdażyło się aby wody brakło, lub znacząco ubyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 07.05.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Witam, Zamierzam wykonać opaskę odwadniającą wokół domu z piwnicą (pojawia się woda po zimie i większych opadach) Sposób wykonania w odległości około 1,5m od muru wykonanie wykopu na głębokość spodu ław około 1,75m Dlaczego tak daleko od domu i dlaczego tak głęboko (no chyba że piwnica tak głęboka)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 07.05.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Drenaż układasz 30-40 cm od ławy domu na wysokości ławy.Opisany sposób jest poprawny z tym że nie warto inwestować w kokosy itp, użyj zwykłej drenarskiej rury,dlaczego? ....Robisz tak jak opisujesz 1,Po odkopaniu ławy ustawiasz studnie rewizyjne w narożnikach przeważnie., otwory w studzienkach dobierasz tak aby był zachowany spadek (kolejność łaczenia studzienek).2, Wykładasz geowłukniną wykop, nasypujesz 15 kruszywa grubego3,Kładziesz na to rurę drenarska z zalecanym sapdkiem i zasypujesz kruszywem.4, Tę geowłukninę co układałeś na dnie masz wyżej ponad kruszywem i "zamykasz" od góry kruszywo. Dokładność przy wejściu do studzienek drenarskich wskazana...(dodatkową geowłuknine kładziesz na wejściu. W taki sposób tworzysz "kiszkę" w której jest kruszywo i po srodku rura drenarska, kruszywo nie "zamuli" się z racii tego że masz geowłuknine. Ludzie tam kombinują z oplotami geowłukniny ale to niepotrzebne robienie kosztó, po to masz geowłukninę zewnętrzna. Pamiętaj o tym aby zachować ciągły odpływ z drenażu, No i wykonaj dobrą opaskę na wierzchu gruntu przy cokole, bo jak masz glinę to byćmoże to wina wody opadowej nie gruntowej, jesli gruntowej to j.w.Należy pamiętać o tym że jak jest podłoże gliniaste i robi się drenaż to "prowokuje " się napływ wody zwiększony i dlatego odpływ wody z drenażu musi być ciągły.Jka już będziesz miał odkopane ławy to zrób izolację pionową na ścianach (szczególna uwaga na styku ława ściana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo33 08.05.2013 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 (edytowane) Witam,ReasumującCzyli wkoncu jakiej gramatury geowłókniny mam użyć 100 ,150, 200 g/m2? I jak to z tym żwirkiem ?(Pod rure 16-32 a nad rure 8-16) Czyli na pewno przy tym rodzaju terenu nie jest konieczna otulina kokosowa? (Piwnice są głębokie na około 1,5m) Pozdrawiam Edytowane 8 Maja 2013 przez przemo33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 08.05.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Ja tylko zapytam gdzie planujesz odbierać wodę z drenażu. Pamiętaj, że taki drenaż na podłozu gliniasto-piaszczystym będzie działał jak gąbka i na bank ściągnie Ci wodę z okolicy drenażu, a to będzie duużo wody. U mnie zbiornik 12 m3 potrafił się napełnić w niecałą dobę!!! Jeśli nie oddasz tej wody dalej, to fundamenty i tak będą w wodzie. Masz miejsce na staw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo33 08.05.2013 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Witam, Planuje odpompowywać do deszczowki(Pompe do studnii zbiorczej rewizyjnej i wypompowywac do odpływu deszczówki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo33 09.05.2013 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 ReasumującCzyli wkoncu jakiej gramatury geowłókniny mam użyć 100 ,150, 200 g/m2? I jak to z tym żwirkiem ?(Pod rure 16-32 a nad rure 8-16) Czyli na pewno przy tym rodzaju terenu nie jest konieczna otulina kokosowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka2 11.04.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Zaznaczam , żeby mi gdzieś nie zginęło, bo jest mi potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 16.09.2019 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Czy może ktoś polecić dobre geowłókiny? Czy polipropylenowe Timego są ok? I o jakiej gramaturze lub wodoprzepuszczalności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts