Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ubytki oraz brud we fugach/ silikonie - łazienka. Jak rozwiązać ten problem?

lukaszl

Recommended Posts

Witam.

Mam do was, ekspertów, pytanie. Mam w łazience, między wanną a ścianą ubytki, oraz zabrudzenia we fugach i uszczelnieniu silikonem, których nie da się już domyć, jeżeli chciałbym to uszczelnić oraz ubytki uzupełnić, to cały silikon stary, powinienem najpierw wyskrobać, żeby została szczelina i dopiero później uszczelnić silikonem od nowa? Dobrze myślę? A może jest na to jakaś inna rada?

Pozdrawiam.

Łukasz

Nie napisałeś, jakiego typu są to zabrudzenia. Jeżeli jet to grzyb, to znaczy, że silikon był źle położony. Zerwij cały i połóż nowy.

Wbrew pozorom jest to bardzo proste, przyklejasz taśmę malarską na kafelki i na wannę.. Szparę wypełniasz silikonem, zwilżasz go wodą i wyrównujesz palcem, specjalną "szpatułką", albo zawleczką od piwa puszkowego:-).

Silikon musi być położony pod kątem tak, aby woda spływała do wanny. Wówczas nie powinieneś mieć kłopotów z grzybem na silikonie.

Nie wierz reklamom w stylu " silikon pleśniobójczy".

• 2 weeks później...
Ubytki w fudze - dokładnie wyskrobać cały ubytek i na nowo wypełnić fugą - czegoś musi się ten materiał trzymać, a jak nie oczyścisz powierzchnie to po pewnym czasie to co załatałeś wyleci i dalej będzie dziura. Ubytki w silikonie - jeśli to ubytki to możesz dołożyć tylko silikonu, jeśli to brud to spróbuj acetonem bądź benzyną. Jeśli są to wielkie ubytki to wytnij cały silikon i połóż na nowo. Do wyczyszczenia fug mogę Ci polecić wodę z octem i płynem do mycia podłóg. Butelka octu na litr wody i pół litry płynu i szorować, świetnie zmywa zabrudzenia.