Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Egzotyczne szaszłyki z kurczaka, ananasa i mango w ostrym sosie tabasco na sałacie


Recommended Posts

Z każdej podróży przywożę mnóstwo zdjęć, wspomnień i egzotycznych przypraw nie do kupienia gdzie indziej na świecie. Dzięki rozpoczęciu sezonu grillowego odżyły wspomnienia z mojej ostatniej podróży. Słodycz mango, pikantność tabasco. Pyszne, egzotyczne szaszłyki z kurczaka rozpływają się w ustach, wystarczy zamknąć oczy i nie trudno wyobrazić sobie, że jest się na rajskiej wyspie.

 

Składniki:

pierś z kurczaka

owoc mango

4 grube plastry ananasa

 

 

Składniki marynaty:

sok z dwóch limonek lub cytryn

4 łyżki cukru /może być brązowy/

listki świeżej mięty

sos tabasco - ilość w zależności od upodobania do ostrego smaku - min. 1 łyżeczka

oliwa

sól

 

Składniki sałaty:

mieszanka dowolnych sałat: lodowa, roszponka, rukola, szpinak

oliwa

cytryna

rodzynki

 

Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, tak samo postępujemy z mango i ananasem. Pokrojone owoce i mięso marynujemy w przygotowanej wcześniej marynacie min 3 godziny w lodówce. Obtoczone w marynacie składniki nabijamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków i grillujemy na aluminiowych tackach aż mięso będzie miękkie.

 

Szaszłyki układamy na mieszance sałat skropionych oliwą i cytryną i posypanej rodzynkami.

 

Smacznego !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...