Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk zewnętrzy cementowo wapienny dla laika

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam zamiar samodzielnie wykonać tynk cementowo wapienny na małym budynku gospodarczym.

Moje wątpliwości są następujące:

1. Przy takim rodzaju tynku trzeba wykonać trzy warstwy (obrzutkę, narzut i gładź) - czy kolejne warstwy muszę wykonywać jedna po drugiej w krótkich odstępach czasu (póki poprzednia warstwa nie wyschnie) czy dopiero po wyschnięciu warstwy po przedniej powinienem nałożyć warstwę kolejną (jeśli tak to jaki to ma być odstęp czasowy).

2. W związku z tym że będę to robił w pojedynkę i często wieczorem po pracy - czy jeśli np. zrobię jednego dnia kawałek warstwy (np. 3 m2 obrzutki) to czy mogę kontynuować pracę dalszej powierzchni np. za dwa dni (czy miejsca połączenia wykonane w odstępie czasu będą prawidłowe czy może to skutkować np. pękaniem w tym miejscu) czy może przed kontynuowaniem pracy na wcześniej skończonym fragmencie ściany trzeba zwilżyć przed kontynuowaniem pracy nad dalszym fragmentem??

Moje obawy są z tym związane ponieważ gdyby np. opady deszczu nie pozwoliły mi na kontynuowanie pracy przy częściowo wykonanym fragmencie warstwy na ścianie to czy przerwa nawet kilkudniowa i wykonanie dalszego fragmentu nie wpłynie negatywnie na jakość tynku.

3. W związku z tym że nie posiadam rusztowania, którym mógłbym otoczyć cały dom ale tylko np. jedną ścianę czy mogę wykonać prace następująco: najpierw wykonać wszystkie trzy warstwy na jednej ścianie, przełożyć rusztowanie na kolejną i również wykonać całość prac itd??

Czy taki sposób wykonanie w ogóle wchodzi w grę?? Czy taki sposób wykonanie nie wpłynie negatywnie na całość tynku??

Będę wdzięczny za informacje w tm temacie ponieważ nie wiem jak zorganizować sobie pracę a co za tym idzie nie chcę wykonać czegoś w sposób niewłaściwy żeby nie okazało się że po jednej zimie tynk odpadnie.

Będę z niecierpliwością czekał na odpowiedź.

Budynek gospodarczy, ale co to za różnica, przecież tynkowanie domu i budynku gospodarczego niczym się chyba nie różni. Poza tym że budynek gospodarczy jest mniejszy niż dom (za dom to raczej nie brałbym się samodzielnie). Nie chcę brać fachowej ekipy do otynkowania budynku gospodarczego jeśli mógłbym to wykonac samodzielnie. Potrzebuję jedynie podpowiedzi w kwestii techniki wykonania.

Jeśli ktoś mi może pomóc to proszę o odpowiedź na moje pytania.