moanka 07.05.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Szaszłyki z krewetkami i cukinią Składniki (2 porcje): - 18 ugotowanych (różowych) krewetek - 2-3 średnie cukinie - 3 cienkie i niezbyt duże kromki dobrego chleba (nie musi być świeży) - 2 drobno posiekane ząbki czosnku - 3-4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki - garść posiekanych liści świeżej mięty - 5-6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin - sól morska - świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Krewetki opłukać i osuszyć. Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie plasterki (można zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw). Wybrać 18 najładniejszych środkowych plasterków cukinii. Chleb drobno posiekać, włożyć do miseczki razem z czosnkiem, natką pietruszki, miętą i oliwą z oliwek. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Krewetki zawinąć w plasterki cukinii i nadziewać na patyczki do szaszłyków (po 3 krewetki na szaszłyk). Szaszłyki obtaczać w posypce z chleba, dociskając dłońmi. Układać je na rozgrzanej patelni grillowej, po czym przenieść patelnię na grill na średni ogień. Grillować przez około 5 minut z każdej strony, tak by cukinia pokryła się brązowymi paskami a posypka z chleba nie zrumieniła się zbyt mocno. Podawać od razu, najlepiej z dodatkową oliwą z oliwek. Może zajść potrzeba przycięcia końców patyczków aby szaszłyki zmieściły się na patelni grillowej. !!! SMACZNEGO !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzerwonaCegielka 12.06.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Bardzo smacznie prezentujący się przepis, pokuszę się o jego spróbowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.