Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać wodę w mieszkaniu?

tomto

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Niedawno kupiłem mieszkanie, i obecnie jestem na etapie czym podgrzewać wodę? Gazem? czy prądem? Co moglibyście mi doradzić?

Mieszkanie ma lekko ponad 37m2, ciepła woda będzie potrzebna w kuchni i łazience (w łazience będzie stała wanna).

Do mieszkania doprowadzony jest gaz prąd również. A czy w tak małej łazience junkers będzie bezpieczny dla ludzi? (stary junkers obecnie tam się znajduje i tak wspólnota zrobiła nowe rurki do gazu)

A dlaczego miałby być niebezpieczny? Dzisiejsze piecyki przepływowe mają szereg zabezpieczeń. Świeczka pali się tylko wtedy kiedy odkręcasz ciepłą wodę, a ta się nie zapali jeżeli nie masz odpowiedniego ciągu w kominie. Także ryzyko zaczadzenia o którym myślisz odpada.

Elektryczny piecyk też może być niebezpieczny, ryzyko porażenia prądem podczas przebicia :)

Edytowane przez fatdaddy

Dołączam się do pytania. Wiem z doświadczenia, że ogrzewanie wody prądem wymaga dużej ilości posiadanych bojlerów elektrycznych. Jednak problemem jest umiejscowienie takich zbiorników, bo w małym mieszkaniu wygląda to wręcz okropnie. W łazience jestem zdecydowany na junkers, czyli gazowe ogrzewanie wody. Pozostaje mi dobranie sposobu ogrzewania wody w aneksie kuchennym. Jakoś nie uśmiecha mi się mieć przy ścianie czy to piecyk gazowy czy elektryczny, żeby podgrzewać wodę do mycia naczyń tylko. I tutaj moje pytanie - co wybrać do takiego aneksu kuchennego, który jest w dużym pokoju o powierzchni 22m2?

hmm nie wiem dokladnie ile moj boler kosztuje bo go nie kupywalem . Wydaje mi sie to to jakas taniocha z super marketu . Co do zuzycaia wody wrecz pochlaniam ja .Sredni 7 metrow na miesiac .Czasami nawet 9.wiadomo czesc z tego sie grzeje tylko ale np. moja kobitka 2 razy dziennie sie kapie i jak to robi to poprostu sauna w lazience .Nie zaluje sobie :D

Aha zapomnialem dodac ze mam 2 taryfy g12 . Boiler ustawiony jest za pomoca prostego programatora na 2 taryfe .Koszt 28,5 gr. za kwh.

Mam gdzies miernik zuzycia energi z ciekawosci podlacze go na okres tygodnia . Ciekaw sam jestem jakie zuzycie bedzie dokladne , bo zastanawiam sie

czy w przyszlym domu przesc na ogrzewanie wody na gaz.

Edytowane przez JacekC

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

A ja powiem tak.....

Normalny biały człowiek z rodziną 2+2 potrzebuje do 10kWh CWU dziennie

co daje 3-5zł za dzień czyli 90-150zł miesięcznie

Można to jeszcze zoptymalizować kosztem wielkości zbiornika i programatorami.

Naprawdę trzeba do tego "bombe gazową" stawiać sobie w mieszkaniu?

Edytowane przez robbo2k

A ja powiem tak.....

Normalny biały człowiek z rodziną 2+2 potrzebuje do 10kWh CWU dziennie

co daje 3-5zł za dzień czyli 90-150zł miesięcznie

Można to jeszcze zoptymalizować kosztem wielkości zbiornika i programatorami.

Naprawdę trzeba do tego "bombe gazową" stawiać sobie w mieszkaniu?

witam

o czym ty piszesz?

"bamba gazowa" - szkoda słów

montuję pompy ciepła do cwu, gazowe podgrzewacze gazowe, kotły gazowe, podgrzewacze elektryczne, itp.

każdy sposób ma swoich klientów

co jest lepsze? wybór należy do klienta, wybór zależy od róznych uwarunkowań

pozdrawiam

Instalacja pieca kotła gazowego do CWU to strzelanie z armaty do wróbla. I przy tym zdaniu pozostanę.

Pompa ciepła do CWU...... w cenie 20 letnich rachunków za prąd..... no bez żartów.

Czasami mam wrażenie iż sprzedawcy chca wcisnąć każdemu armatę gadżecik z komputerkiem do domu.

Co innego jesli mówimy o CO z CWU...

Instalacja pieca kotła gazowego do CWU to strzelanie z armaty do wróbla. I przy tym zdaniu pozostanę.

Pompa ciepła do CWU...... w cenie 20 letnich rachunków za prąd..... no bez żartów.

Czasami mam wrażenie iż sprzedawcy chca wcisnąć każdemu armatę gadżecik z komputerkiem do domu.

Co innego jesli mówimy o CO z CWU...

witam

nie wiem, czy wiesz (możesz pozostac przy swym zdaniu) - kociołgazowy zwykle, prawie zawsze montuje się w celu ogrzewania c.o.!!!

produkcja c.w.u. odbywa się niejako: przy okazji, prawie nikt nie montuje już innego źródła ogrzewania c.w.u.

pewnie ten 20 letni okres został wyliczony w taki sam sposób jak 10kWh na grzanie cwu dla rodziny 2+2

dla mnie możesz pozostać przy swoim zdaniu

pozdrawiam

A teraz wróć .. do pierwszego postu.... i przeczytaj go jeszcze raz, widzisz gdzies tam C.O.?

Ja nic nie muszę liczyć ja wiem ile potrzeba energii na CWU.... teoretyku sprzedawco Junkersów

witam

wracam, patrzę i czytam - piszesz o kotle gazowym

montuję różne kotły - robię to praktycznie - m.in. De Dietrich, Junkers, Vaillant, Termet

pozdrawiam