tomto 07.05.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Witam wszystkich forumowiczów. Niedawno kupiłem mieszkanie, i obecnie jestem na etapie czym podgrzewać wodę? Gazem? czy prądem? Co moglibyście mi doradzić? Mieszkanie ma lekko ponad 37m2, ciepła woda będzie potrzebna w kuchni i łazience (w łazience będzie stała wanna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majschi 07.05.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 jeśli posiadasz gaz ziemny to najtaniej eksplatacyjnie bedzie zamontować gazowy podgrzewacz( junkers)jesli nie masz gazu to elektryczne podgrzewacze przeplywowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomto 08.05.2013 05:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Do mieszkania doprowadzony jest gaz prąd również. A czy w tak małej łazience junkers będzie bezpieczny dla ludzi? (stary junkers obecnie tam się znajduje i tak wspólnota zrobiła nowe rurki do gazu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fatdaddy 08.05.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 (edytowane) A dlaczego miałby być niebezpieczny? Dzisiejsze piecyki przepływowe mają szereg zabezpieczeń. Świeczka pali się tylko wtedy kiedy odkręcasz ciepłą wodę, a ta się nie zapali jeżeli nie masz odpowiedniego ciągu w kominie. Także ryzyko zaczadzenia o którym myślisz odpada. Elektryczny piecyk też może być niebezpieczny, ryzyko porażenia prądem podczas przebicia Edytowane 8 Maja 2013 przez fatdaddy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 09.05.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Problem tylko taki, że ogrzewacze przepływowe zapewniają coś, co komfort tylko przypomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WRC20 14.05.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Dołączam się do pytania. Wiem z doświadczenia, że ogrzewanie wody prądem wymaga dużej ilości posiadanych bojlerów elektrycznych. Jednak problemem jest umiejscowienie takich zbiorników, bo w małym mieszkaniu wygląda to wręcz okropnie. W łazience jestem zdecydowany na junkers, czyli gazowe ogrzewanie wody. Pozostaje mi dobranie sposobu ogrzewania wody w aneksie kuchennym. Jakoś nie uśmiecha mi się mieć przy ścianie czy to piecyk gazowy czy elektryczny, żeby podgrzewać wodę do mycia naczyń tylko. I tutaj moje pytanie - co wybrać do takiego aneksu kuchennego, który jest w dużym pokoju o powierzchni 22m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majschi 14.05.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 przepływowy podgrzewacz elektryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 15.05.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Po co chcesz się krzywdzić takim urządzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 15.05.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 polecam boiler elektryczny o mocy 1,5 kw.Koniecznie z termostatem .Mi wychodzi ok 20-30 zeta/miesiac dla dwoch osob. Woda zawsze goraca. Teraz cos takiego chyba mozna za 300 zeta kupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 15.05.2013 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Oj bzdury piszesz. Przy takim koszcie to wychodzi ok. 40kWh na miesiąc. Przy tak tanim bojlerze to strat masz 30kWh na miesiąc. Zostaje 10kWh. Wychodzi na to ze tej ciepłej wody zużywacie jakieś 9 litrów dziennie na dwie osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 15.05.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 (edytowane) hmm nie wiem dokladnie ile moj boler kosztuje bo go nie kupywalem . Wydaje mi sie to to jakas taniocha z super marketu . Co do zuzycaia wody wrecz pochlaniam ja .Sredni 7 metrow na miesiac .Czasami nawet 9.wiadomo czesc z tego sie grzeje tylko ale np. moja kobitka 2 razy dziennie sie kapie i jak to robi to poprostu sauna w lazience .Nie zaluje sobie Aha zapomnialem dodac ze mam 2 taryfy g12 . Boiler ustawiony jest za pomoca prostego programatora na 2 taryfe .Koszt 28,5 gr. za kwh. Mam gdzies miernik zuzycia energi z ciekawosci podlacze go na okres tygodnia . Ciekaw sam jestem jakie zuzycie bedzie dokladne , bo zastanawiam sie czy w przyszlym domu przesc na ogrzewanie wody na gaz. Edytowane 15 Maja 2013 przez JacekC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.05.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 hmm nie wiem dokladnie ile moj boler kosztuje bo go nie kupywalem . . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serekk 26.06.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Jak wyglądają cenowo te pogrzewacze marki Junkers? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbo2k 10.07.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 (edytowane) A ja powiem tak..... Normalny biały człowiek z rodziną 2+2 potrzebuje do 10kWh CWU dziennie co daje 3-5zł za dzień czyli 90-150zł miesięcznieMożna to jeszcze zoptymalizować kosztem wielkości zbiornika i programatorami. Naprawdę trzeba do tego "bombe gazową" stawiać sobie w mieszkaniu? Edytowane 10 Lipca 2013 przez robbo2k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 10.07.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 A ja powiem tak..... Normalny biały człowiek z rodziną 2+2 potrzebuje do 10kWh CWU dziennie co daje 3-5zł za dzień czyli 90-150zł miesięcznie Można to jeszcze zoptymalizować kosztem wielkości zbiornika i programatorami. Naprawdę trzeba do tego "bombe gazową" stawiać sobie w mieszkaniu? witam o czym ty piszesz? "bamba gazowa" - szkoda słów montuję pompy ciepła do cwu, gazowe podgrzewacze gazowe, kotły gazowe, podgrzewacze elektryczne, itp. każdy sposób ma swoich klientów co jest lepsze? wybór należy do klienta, wybór zależy od róznych uwarunkowań pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbo2k 10.07.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Instalacja pieca kotła gazowego do CWU to strzelanie z armaty do wróbla. I przy tym zdaniu pozostanę.Pompa ciepła do CWU...... w cenie 20 letnich rachunków za prąd..... no bez żartów.Czasami mam wrażenie iż sprzedawcy chca wcisnąć każdemu armatę gadżecik z komputerkiem do domu. Co innego jesli mówimy o CO z CWU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.07.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 polecam boiler elektryczny o mocy 1,5 kw.koniecznie z termostatem .mi wychodzi ok 20-30 zeta/miesiac dla dwoch osob. Woda zawsze goraca. Teraz cos takiego chyba mozna za 300 zeta kupic fuj;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 10.07.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Instalacja pieca kotła gazowego do CWU to strzelanie z armaty do wróbla. I przy tym zdaniu pozostanę. Pompa ciepła do CWU...... w cenie 20 letnich rachunków za prąd..... no bez żartów. Czasami mam wrażenie iż sprzedawcy chca wcisnąć każdemu armatę gadżecik z komputerkiem do domu. Co innego jesli mówimy o CO z CWU... witam nie wiem, czy wiesz (możesz pozostac przy swym zdaniu) - kociołgazowy zwykle, prawie zawsze montuje się w celu ogrzewania c.o.!!! produkcja c.w.u. odbywa się niejako: przy okazji, prawie nikt nie montuje już innego źródła ogrzewania c.w.u. pewnie ten 20 letni okres został wyliczony w taki sam sposób jak 10kWh na grzanie cwu dla rodziny 2+2 dla mnie możesz pozostać przy swoim zdaniu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robbo2k 10.07.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 A teraz wróć .. do pierwszego postu.... i przeczytaj go jeszcze raz, widzisz gdzies tam C.O.?Ja nic nie muszę liczyć ja wiem ile potrzeba energii na CWU.... teoretyku sprzedawco Junkersów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 10.07.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 A teraz wróć .. do pierwszego postu.... i przeczytaj go jeszcze raz, widzisz gdzies tam C.O.? Ja nic nie muszę liczyć ja wiem ile potrzeba energii na CWU.... teoretyku sprzedawco Junkersów witam wracam, patrzę i czytam - piszesz o kotle gazowym montuję różne kotły - robię to praktycznie - m.in. De Dietrich, Junkers, Vaillant, Termet pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts