Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać wodę w mieszkaniu?

tomto

Recommended Posts

U mnie rodzina 2+2, zuzycie wody calkowite na miesiac 10 m3, codziennie prysznic i kapiel dzieci. Woda grzana grzalka elektryczna 2 kW, w pionowym bojlerze 300 l. Grzeje sie tylko gorna polowa. Na wylocie zimnej wody zawor 3D termostatyczny ustawiony na 45C. Wode grzeje w taryfie nocnej G12e 3,5 godziny dziennie, sterowanie taimerem. Koszt to 3,5 x 2kW = 7 kW * 0,29 PLN = 2,1 PLN na dzien * 30 = 63 PLN/miesia c. Jest cos taniej?

U mnie rodzina 2+2, zuzycie wody calkowite na miesiac 10 m3, codziennie prysznic i kapiel dzieci. Woda grzana grzalka elektryczna 2 kW, w pionowym bojlerze 300 l. Grzeje sie tylko gorna polowa. Na wylocie zimnej wody zawor 3D termostatyczny ustawiony na 45C. Wode grzeje w taryfie nocnej G12e 3,5 godziny dziennie, sterowanie taimerem. Koszt to 3,5 x 2kW = 7 kW * 0,29 PLN = 2,1 PLN na dzien * 30 = 63 PLN/miesia c. Jest cos taniej?

witam

rozumiem, że ok. 150l o temperaturze ok. 50*C wystarcza twojej rodzinie na dzień

bardzo oszczędnie

pozdrawiam

Jasne że jest. Podkowa w kuchni węglowej i ugotowanie obiadu jeszcze w tej cenie.:)

witam

wyliczyłem

jak ogrzewasz do 65*C to masz do dyspozycji ok. 110l

jak ogrzewasz do 50*C to masz do dyspozycji ok. 150l

więcej niestety z 7kWh nie wyjdzie - fizyka i matematyka tak mówi

pozdrawiam

Przed rozpoczeciem grzania temp. w bojlerze wynosi od 30-40C. Szybkosc nagrzewania wody w moim przypadku wynosi 9-10C na godzine. Za 3,5. godziny moge ogrzac wode o okolo 35C. Tak wyglada to w praktyce. W teori wychodz troche krocej bo okolo 52 min.

Cos kiepsko u Ciebie z tymi obliczeniami

witam

Ja w swoim kotle mam zainstalowaną tzw. tubę szamotową fi 200mm o wysokości 30cm w której rzucam węgiel rusek 6kg którego zakupiłem po 580zł tona co wychodzi 3,5zł ,pali mi się to 16-18godz (palony od góry).

Z komina nic nie leci.

cwu 140l na 48stC

Kociołek ustawiony na 58stC natomiast w podtrzymaniu sterowanie przełącza na 49stC kiedy temp. na cwu jest osiągnięta.

Woda wystarcza mi na ponad dobę.

Edytowane przez ZUG

Przed rozpoczeciem grzania temp. w bojlerze wynosi od 30-40C. Szybkosc nagrzewania wody w moim przypadku wynosi 9-10C na godzine. Za 3,5. godziny moge ogrzac wode o okolo 35C. Tak wyglada to w praktyce. W teori wychodz troche krocej bo okolo 52 min.

Cos kiepsko u Ciebie z tymi obliczeniami

witam

przyjąłem, że ogrzewasz z 10-15*C

ale jak przyjąć, że od 30*C wyjdzie taka sama ilośc wody gorącej

grzejąc z 30*C do 65*C z 7kWH uzyskasz ok. 170l

z 7kWh do dyspozycji będziesz miał nadal ok. 150l o temperaturze 50*C - powiesz, że za gorąca woda, no to po domieszaniu większej ilości zimnej w kranie będziesz miał 170l wody o temperaturze 45*C

jak policzyć ilość energii potrzebnej do ogrzania zadanej ilości wody?

można wg poniższego wzoru:

Q = m * c * ΔT

gdzie:

Q – wartość ciepła pobranego [kWh]

c – ciepło właściwe wody ~1,16 [kWh/kg × °K]

ΔT – różnica temperatur [°K]

m – ilość wody podgrzewanej [kg]

pozdrawiam

witam

przyjąłem, że ogrzewasz z 10-15*C

ale jak przyjąć, że od 30*C wyjdzie taka sama ilośc wody gorącej

grzejąc z 30*C do 65*C z 7kWH uzyskasz ok. 170l

z 7kWh do dyspozycji będziesz miał nadal ok. 150l o temperaturze 50*C - powiesz, że za gorąca woda, no to po domieszaniu większej ilości zimnej w kranie będziesz miał 170l wody o temperaturze 45*C

jak policzyć ilość energii potrzebnej do ogrzania zadanej ilości wody?

można wg poniższego wzoru:

Q = m * c * ΔT

gdzie:

Q – wartość ciepła pobranego [kWh]

c – ciepło właściwe wody ~1,16 [kWh/kg × °K]

ΔT – różnica temperatur [°K]

m – ilość wody podgrzewanej [kg]

pozdrawiam

Cieplo wlasciwe wody to:

c=4,19 kJ/kg*K

Wczoraj zużyłem 5,83kWh na C.W.U i starczy. Rodzina 2+2

Grzałka 1500W, Timer ustawiony na 4:00-5:30 , 15:00-17:00 i 18:45-21:45.

Razem 6,5h ale jak widać grzania jest mniej. Nie odkrecam kranów z ciepła na maxa bo parzy.

Oczywiście mówimy tutaj o tym iż w grę wchodzi poranne mycie i wieczorne (prysznic x4),

w czasie dnia wszyscy sa poza domem. Dlatego 6-7kWh nie jest niemożliwe . Oczywiście wiadomo ze przy 24h przebywaniu w domu dojdzie do 10kWh, ale nadal nie są to wartości uzasadniające rozpalenie pieca. Przy czym być może ma tez znaczenie iż znajduje się na końcu wodociągu i z zakończenia mam jeszcze 40 metrów własnej rury (plastik). Co może podnosić o kilka stopni temperaturę

Przy okazji piec z akcesoriami pompy/nadmuch na eko groszek z uzywa ponad 100kWh miesięcznie w sezonie zimowym.

Edytowane przez robbo2k

Proszę Was o propozycje.

Obecnie mam piec z podajnikiem z Gierałtowic i kolektory na dachu. Jednak jak nie ma pogody piec z podajnikiem nie do końca mnie zadowala. Poza tym zastanawiam się co zamontować na sytuacje awaryjne: uszkodzenie pieca, brak prądu. Nie mam ochoty korzystać wtedy tylko z zimnej wody. Jak to rozwiązać?

Proszę Was o propozycje.

Obecnie mam piec z podajnikiem z Gierałtowic i kolektory na dachu. Jednak jak nie ma pogody piec z podajnikiem nie do końca mnie zadowala. Poza tym zastanawiam się co zamontować na sytuacje awaryjne: uszkodzenie pieca, brak prądu. Nie mam ochoty korzystać wtedy tylko z zimnej wody. Jak to rozwiązać?

witam

myslę, że włożenie grzałki do zasobnika solarnego będzie u ciebie najbardziej optymalne

wydałeś juz dużo kasy na solary

solary pokryją około 70-80% zapotrzebownia na produkcję c.w.u.ci w okresie, w którym nie załączasz kotła c.o. z podajnikiem

na brakujące 20-30% (gdy słońce nie operuje lub operuje za słabo) załączysz grzanie grzałką elektryczną

grzałkę z pewnością możesz podpiąć do istniejącego sterownika solarnego

automatyka winna zapeniać załączenia grzałki tylko wtedy, gdy brak odpwowiedniego nasłonecznienia kolektorów i temperatura niższa niż wymagana

ustaw sobie temperaturę c.w.u. przy, której grzałka się wyłaczy na 45-50*C

koszt grzałki nie więcej niż 150-200zł, a koszt dogrzewania grzałką zamknie się klikudziesięciu złotcyh maksymalnie, średnio na miesiąc

inne np. pompa ciepła to wydatek 4000-5000zł

pozdrawiam

Kurczę nie mam pojęcia dlaczego nie mogę wysłać PW.

,dlatego mariolam pozwolę sobie opisać tutaj odnośnie grzania wody.

Posiadam zwykłego górniaka z poziomymi wymiennikami.

na ruszcie mam wełnę skalną gdzie wycięty został otwór pod

tzw. "tubę" szamotową fi 200mm o wysokości 30cm

Obecnie rzucam 4kg węgla "rusek" który rozpalany jest od góry.

według wątku LAST RICO.

Pali mi się to 13godz utrzymując swoją moc oczywiście z podtrzymaniem

gdzie dochodzi do 5-6godz utrzymując zadaną temp i nie wygasa,

Natomiast wody mi wystarcza na 24h (6 osoby w domu).

Wystarczy 5min dziennie na załadunek i cieszysz się 24h ciepłą wodą.

Na zanik prądu posiadam orvaldi plus akumulator żelowy.

Edytowane przez ZUG