Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga do mieszkania w bloku/jaka wybrac?

Recommended Posts

Sami może u siebie położymy taki parkiet, tzn. z drewna egzotycznego. Do czegoś takiego lepiej brać fachowców, co nie?

Już sam fakt, że zadajesz takie pytanie, świadczy o tym, że lepiej wziąć fachowców. Nie ryzykujesz, a przy takiej 'inwestycji' nie ma co ryzykować.

Już sam fakt, że zadajesz takie pytanie, świadczy o tym, że lepiej wziąć fachowców. Nie ryzykujesz, a przy takiej 'inwestycji' nie ma co ryzykować.

No nie da się ukryć. Jak rozumiem wy tez nie ryzykowaliście, tylko wzięliście fachowców?

Ja od zawsze mieszkałam w bloku, gdzie były panele podłogowe i nie ma z nimi najmniejszego problemu. W holu ciemniejsze, w pokojach jasne. Są wytrzymałe i wbrew powszechnej opinii nie rysują się. Zarysowania mogą być wynikiem przesuwania mebli (szaf, komód), ale nie zwykłego użytkowania.

A czy przesuwanie krzesła lub fotela nie jest zwykłym użytkowaniem? Zobacz co się dzieje z panelami jak jeszcze ktoś ma krzesło obrotowe!! Dramat.

A co się dzieje z klepką? Wyżarte dziury. Tyle że panele można wymienić zniszczone sztuki, a podłoga cała do remontu. Miałam w mieszkaniach podłogi drewniane, w tym dębową z lat przedwojennych, dechy z 3 cm grubości. Nigdy więcej. Moja matka układała dywany, aby "podłoga się nie zniszczyła".Ponieważ podłoga ma być dla mnie, a nie ja dla podłogi, to wybieram panele i to tanie. Nawet jak je szlag trafi za parę lat - ile 5-6? - akurat moment, kiedy drewno i tak trzeba cyklinować i polakierować od nowa, to nowe będą kosztowały akurat tyle co porządne cyklinowanie, szybciej się je wymieni niż odprawi te wszystkie męczące czary mary z renowacją no i będzie można wybrać zupełnie inny wzór.

A pod krzesła do biurka są takie fajne maty w Ikei, przezroczyste. Chwilę śmierdzą po wypakowaniu :)

Dodam, że to nie kwestia skąpstwa, bo na okna i ich montaż, czy ocieplenie, czy rekuperator z możliwością zainstalowania klimatyzacji jestem gotowa wydać dużą kasę. Zwykłe wygodnictwo.

• 8 months później...
Sami może u siebie położymy taki parkiet, tzn. z drewna egzotycznego. Do czegoś takiego lepiej brać fachowców, co nie?

No ja bym raczej nie ryzykował układania takiego parkietu samodzielnie... To duże ryzyko, bo jak coś źle zrobisz, to będziesz musiał potem poprawiać, także nie polecam.

• 4 months później...
  • 2 years później...
Nie zgodzę się z tym, że lepiej połozyc parkiet niz panele. Obecnie wiele firm oferuje panele naprawdę dobrej jakości - sam mam w domu od kilku lat i nic się z nimi nie dzieje - a dodam ze wychowało się na nich 2 dzieci :) Oczywiście nie mówie o najtańszych produktach :) Powiem Wam, że wręcz w sklepie odradzano mi deskę, ale to może dlatego że uprzedziłem że nie mamy z żoną czasu na pielęgnacje takich podłóg