darkob 07.05.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Witajcie,może Ktoś doradzi jaką pompe kupić do studni wierconej ?chodzi mi o firme i moc i jakiej średnicy rure?Przez fundament przechodzi 32mm ale jeżeli za cienka to wymienie na 40mm. Studnia 30m,lustro wody 18m p.p.t.Odległość studni od zbiornika(chyba będzie 150L.)max.4m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.05.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Witajcie,może Ktoś doradzi jaką pompe kupić do studni wierconej ?chodzi mi o firme i moc i jakiej średnicy rure?Przez fundament przechodzi 32mm ale jeżeli za cienka to wymienie na 40mm. Studnia 30m,lustro wody 18m p.p.t.Odległość studni od zbiornika(chyba będzie 150L.)max.4m Wiekszosc pomp glebinowych o wydajnosciach wystarczajacych dla domu to chyba rura 5/4". Zrob badanie wody. Moze dziwne, ale jesli wode trzeba bedzie uzdatnic to proces plukania filtrow moze byc wymagajacy wzgledem ilosci wody ktora podaje pompa. Moze byc potrzeba "paru" metrow wody na godzine. Pomysl czy chcesz nawadniac ogrod jakims systemem automatycznych zraszaczy. To tez moze miec niebatelne wymagania co do wydajnosci, choc tu jest prosciej - dzieli sie na wiecej sekcji. Jesli mialbym kupowac w ciemno, dla standardowego domu to szukalbym pompy ktora da ze 3-4m3/h przy rozsadnym cisnieniu, np 4atm. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 07.05.2013 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Czy dużo wody trzeba wypompować wody zanim odda sie ją do badania?Po wywierceniu woda była pompowana ok.20min. i smakowała jak woda ale woda nalana do butelek po 2 dniach zaczeła być troche mętna i pojawił sie lekko brązowy osad na dnie.Trawnik też pewnie będe podlewał.Myślałem by taką pompe kupić 4S10 230V Belardi Sumoto ,0.75 kW, jednofazowa, 90 l/min, H=75 m, 100 mm.230V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.05.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Czy dużo wody trzeba wypompować wody zanim odda sie ją do badania?Po wywierceniu woda była pompowana ok.20min. i smakowała jak woda ale woda nalana do butelek po 2 dniach zaczeła być troche mętna i pojawił sie lekko brązowy osad na dnie.Trawnik też pewnie będe podlewał.Myślałem by taką pompe kupić 4S10 230V Belardi Sumoto ,0.75 kW, jednofazowa, 90 l/min, H=75 m, 100 mm.230V Studnia po wywierceniu powinna byc pompowana dosyc intensywnie tak przed ~24h. Zeby sie dokladnie oczyscila. Jesli zamierzasz wykonac takze badania bakteriologiczne, to najpier nalezalo by studnie zalac chlorem, poczekac 24h i dopiero potem pompowac, Po paru dniach pobrac wode do badania. Lekko brazowy osad i metnosc to zelazo. Znakiem czego bedziesz potrzebowal odzelaziacza bo Cie zona za za brazowe nacieki na nowiutkiej wannie udusi. Zaleznie od zuzycia wody w domu, ilosci tego zelaza, czyli w konsekwencji wielkosci filtra, mozesz potrebowac wiekszej lub mniejszej pompy. Zbadaj wode. Ta pompa to bez szalu. Masz do wody 20m wysokosci (czyli 2 atm), jak zechcesz napompowac ja do 4 atm, to musisz patrzec na wykres wydajnosci tam gdzie sie przecina linia z 6atm. A dla tej pompy sie przecina na 1.5m3/h/ Plus troche oporow, plus troche naciagania wyajdnosci przez producenta, pewnie na wiele wiecej niz 1,2m3/h z tej pompy bym nie liczyl w Twoim przypadku. Ja bym osobiacie szukal pompy ciut mocniejszej. Ale najpierw badania. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 07.05.2013 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) Ciut mocniejsza Pompa głębinowa Belardi 4S15 1,1kW/230VParametryWydajność max: 90 l/minWysokość podnoszenia max: 110 mMoc silnika: 1,1kWŚrednica króćca tłocznego: 1 1/4"Średnica pompy: 100 mmZasilanie: 230V Chyba będe musiał zaryzykować i kupić pompe zanim zrobie badanie bo za kilka dni woda będzie potrzebna do wylewek.Tylko czy do tej pompy (której dane podałem 1,1kw) rura 32mm przeprowadzona przez fundament o długości 4m ,może zostać czy lepiej ją wyciągnąć i wymienić na grubszą-40mm ?Dzieki za podpowiedzi. Edytowane 7 Maja 2013 przez darkob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.05.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Ciut mocniejsza Pompa głębinowa Belardi 4S15 1,1kW/230V Parametry Wydajność max: 90 l/min Wysokość podnoszenia max: 110 m Moc silnika: 1,1kW Średnica króćca tłocznego: 1 1/4" Średnica pompy: 100 mm Zasilanie: 230V Chyba będe musiał zaryzykować i kupić pompe zanim zrobie badanie bo za kilka dni woda będzie potrzebna do wylewek.Tylko czy do tej pompy (której dane podałem 1,1kw) rura 32mm przeprowadzona przez fundament o długości 4m ,może zostać czy lepiej ją wyciągnąć i wymienić na grubszą-40mm ?Dzieki za podpowiedzi. Ta pompa jest zdecydowanie mocniejsza, i jakbym mial kupowac w ciemno, wzialbym mocniejsza. Rura 1 1/4" to niebieska 40mm. Niebieska 32 to rura 1". Jesli mozesz to podmien bo bedziesz niejako pompe wezsza rura dlawil. Jesli mozesz, to wyprowadz 2 rury! Jedna ktora bedzie wchodzila woda ze studni do domu i hydroforu, druga ktora bedzie wracala z hydroforu na system nawodnienia. Ta juz moze zostac 1". (elektrozawory do nawodnienia i tak sa 1" lub 1.5"). Ja bym na Twoim miejscu zrobil wrecz 3 rury. 3-cia doprowadzil gdzies w okolice granicy dzialki i drogi. Na wszelki wypadek jesli dozyjesz wodociagu. Nie trzeba bedzie potem zrywac kostek, psuc ogordu...... Uwierz mi nie ma czegos takiego jak darmowa woda z wlasnej studni. Uzdatanienie wody moze kosztowac majatek. Studnie maja ogrniczone zycie (pewnie ze 20 lat). Jak kiedys przyjdzie wodoaciag do Ciebie to z duzym prawdopodobienstwem bedziesz sie chcial do niego podalczyc (zostawiajac studnie na cele ogrodowe). marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 07.05.2013 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 To kupie tą pompe ,chyba że Ktoś mnie przekona że za podobną cene można kupić lepszą.Troche będe miał kucia żeby tą rure 32mm wymienić ale jeżeli 40mm jest odpowiedzia to tak zrobie.Hydroforu jeszcze nie mam ale z miejsca w ktorym będzie stał mam wyprowadzoną rure przez ściane do podlewania .Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.05.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 To kupie tą pompe ,chyba że Ktoś mnie przekona że za podobną cene można kupić lepszą.Troche będe miał kucia żeby tą rure 32mm wymienić ale jeżeli 40mm jest odpowiedzia to tak zrobie.Hydroforu jeszcze nie mam ale z miejsca w ktorym będzie stał mam wyprowadzoną rure przez ściane do podlewania .Dziękuje Jesli masz kuc beton, to ja bym ja zostawil. Tragedii nie bedzie. Skoro napisales ze mozesz ja wymienic, myslalem, ze to jeszcze nie jest pozalewane betonem. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts