Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pianą Pir i Pur - opinie o wykoonawcach

Pulse

Recommended Posts

• 1 month później...
Proszę o opinie od tych osób które zdecydowały się na ocieplenie pianą o opinie o swoich wykonawcach, pomoże to tym którzy są jeszcze przed ociepleniem w wyborze ekipy.

Na pewno nie polecam firmy: http://www.piankapoliuretanowa.eu/

Wykonali izolacje piana ZK i wszystko bylo ok - na poczatku. potem piana zaczela sie kurczyc, odrywac od krokwi.

Kurczac sie rozszczelnila polaczenie miedzy styropianem elewacyjnym a ociepleniem poddasza przez co przemraza sciany na wysokosci murlaty.

Ogolnie zgloszenie reklamacyjne przyjete i uznane (na pismie) ale od zeszlego roku nic sie nie dzieje. nie odpowiajada na majle, pisma, telefony - po prostu grupa oszustow. Sprawa akutalnie u prawnika ktory polecil aby zgodnie z uznana gwarancja zlecic naprawe innej firmie i obciazyc kosztami wykonawce - ot i polska rzeczywistosc

pozdrawiam

• 1 year później...

Witam!

Korzystaliśmy z mężem również z usług firmy MR-PUR. Piana również zaczęła pękać zaraz po wykonaniu ocieplenia i pęka nadal (już ok roku). Nasz problem polega na tym, że poddasze jest użytkowe i izolacja pokryta jest karton-gipsem, dlatego nie wszędzie widać stan piany. Ale na strychu, gdzie jest dostępna i widoczna jest pełno pęknięć.

Czy udało się Panu zmusić MR-PUR do naprawy izolacji?

Na pewno nie polecam firmy: http://www.piankapoliuretanowa.eu/

Wykonali izolacje piana ZK i wszystko bylo ok - na poczatku. potem piana zaczela sie kurczyc, odrywac od krokwi.

Kurczac sie rozszczelnila polaczenie miedzy styropianem elewacyjnym a ociepleniem poddasza przez co przemraza sciany na wysokosci murlaty.

Ogolnie zgloszenie reklamacyjne przyjete i uznane (na pismie) ale od zeszlego roku nic sie nie dzieje. nie odpowiajada na majle, pisma, telefony - po prostu grupa oszustow. Sprawa akutalnie u prawnika ktory polecil aby zgodnie z uznana gwarancja zlecic naprawe innej firmie i obciazyc kosztami wykonawce - ot i polska rzeczywistosc

pozdrawiam

A kto używa piany ZK do ocieplania poddasza? To jest proszenie się od samego początku o kłopoty. Po za tym piana powinna być aplikowana na dobrze wysuszoną więźbę a nie na taką prosto z tartaku.

• 2 weeks później...

Wszyscy narzekają i reklamują usługi, to ja może w drugą stronę. Dociepliłem sobie strych pianką zamknięto-komórkową w firmie Inplus-pur z Gorzowa Wlkp. i muszę powiedzieć że jestem mega zadowolony z ich usług. 2 lata po usłudze i nie ma żadnych pęknięć i piana dalej twarda jak skała. Do tego zapłaciłem do krokwi a dali ponad. Polecam

edit: ich strona jakby ktoś był zainteresowany http://inplus-pur.eu

Edytowane przez Cone
dodałem link

ujuju :jawdrop: nagle piana pęka :( a to nie dobrze :bash:

a ja chciałem sobie trysnąć pianką ale dałem ofertę zaporową 150zł za 1m3 piany z tryskaniem :(

ktoś tu larmu podnosił o braku potrzeby paroizolacji oraz jakieś cudownej szczelności ?

czy może atak krypto wełniaków ?

Edytowane przez מרכבה

Duzo o tym bylo FM. Jest dobrym izolatorem, o wiele lepszym niz pianka OK.

Piana ZK rozwarstwia sie przy krokwiak pod wplywem czy to ruchu wiezby czy

tez wysychania drewna. Drewno podczas wysychania kurczy sie nawet o 1 mm na incz

grubosci.

No u mnie przed aplikacją mierzyli wilgotność drewna. Na razie odpukać jest ok, tylko pożółkła trochę.

Proszę o opinie od tych osób które zdecydowały się na ocieplenie pianą o opinie o swoich wykonawcach, pomoże to tym którzy są jeszcze przed ociepleniem w wyborze ekipy.

Wbrew opinii pianki nie dzielą się wyłącznie na otwarto i zamknięto komórkowe. Podobnie rzecz się ma z wełna mineralna te nie dzielą się tylko na skalne/kamienne i szklane. Stąd takie różnice w zachowaniu izolacji. Jedni psiocza na wełnę (osiada), innym pianka pęka.

... Jedni psioczą na wełnę (osiada), innym pianka pęka.

Jest jeszcze płyta z włókna drzewnego na które nie psioczą... raz a dobrze..

http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/ocieplenie-poddasza-krok-po-kroku_66721.html

Edytowane przez dino49

• 5 weeks później...

Witam wszystkich.

Mam stary około 80-letni dom z poddaszem, dach z dachówki ceramicznej, czterospadowy.

4 lata ma już pianka ZK na poddaszu, nastrzelona bezpośrednio na dachówki, warstwa 8 cm, pokryte też krokwie po wierzchu, grubość 2 cm.

Pianka ma się dobrze, nie pęka (no krokwie już bardziej wysezonowane nie mogły być), drewno nie gnije, jest mega ciepło, a dachówki przestały oblatywać. W tamtych czasach był to koszt rzędu 6000 zł, nie mam pojęcia jak to się ma do dzisiejszych cen. 104 m2 dokładnie ma dach. Jedne z najlepiej wydanych pieniędzy w moim życiu. Poddasze dzięki temu zostało zamieszkane.

Być może dla nowych domów i mokrych krokwii pianka to nie najlepszy pomysł, ale na stare chałupy polecam.

Może ktoś poleci lub odradzi ? Ocieplenie pianką PUR OK- poddasze użytkowe

- polychem deklarowana gęstość 12kg/m3 55 za m2

- Izopianol 03/10NS deklarowana gęstość 9-14kg/m3 64 za m2

- SealGuard 500 deklarowana gęstość 8kg/m3 60 za m2

Grubość izolacji będzie 18cm do strychu a powyżej 15cm. Projekt przewidywał wełnę 20cm i ocieplenie "po trapezie".

Dach deskowany, membrana, dachówka ceramiczna- bez okien dachowych.

Edytowane przez paliszcz

• 3 weeks później...
Może ktoś poleci lub odradzi ? Ocieplenie pianką PUR OK- poddasze użytkowe

- polychem deklarowana gęstość 12kg/m3 55 za m2

- Izopianol 03/10NS deklarowana gęstość 9-14kg/m3 64 za m2

- SealGuard 500 deklarowana gęstość 8kg/m3 60 za m2

Grubość izolacji będzie 18cm do strychu a powyżej 15cm. Projekt przewidywał wełnę 20cm i ocieplenie "po trapezie".

Dach deskowany, membrana, dachówka ceramiczna- bez okien dachowych.

Jeśli chodzi o otwarta komorkę to zastanów sie nad innymi producentami.

1. Bardzo dobre piany ZK

2. Bardzo dobre piany ZK

3. To to jakiś dziwolong sprawdzałem siedzibę firmy na google to wypada że to jakiś biurowiec.

Za 18 cm uzyskasz podobne ceny wybierajac Sealection 500 Demileca i warta uwagi jest piana z PCC Prodex troche drożej pewnie wyjdzie w Icynene. Osobiście jestem na etapie wybrania OK i celuje miedzy DEMILEC'iem i PCC.