Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytania odnosnie dgp

gatwawa

Recommended Posts

Czy aparat nawiewny musi znajdowac sie na jakims podescie?

Czy mozna poprwadzic dgp do lazienki?

Czy stosowanie skrzynek rozpreznych z rozdzielaczami jest korzystniejsze niz uzywanie trojnikow?

Witam :)

Czy pofatygowanie się do najbliższego Salonu Kominkowego w Twojej okolicy z rzutami budynku i streszczeniem Twojej sytuacji oraz udzielenie odpowiedzi na pytania, które usłyszysz jest zbyt skomplikowane czy też może niemożliwe dla Ciebie do wykonania :) ???

Co to ostatnio jest za moda, może mi wytłumaczycie :) ???

Ludzie wszystkiego szukają w necie...szukają opinii, doradztwa, potwierdzenia swoich teorii oraz oczywiście jak najniższych cen, bo przecież w Salonach Kominkowych to na pewno chcą oszukać i naciągnąć na kasę :) ah joooo, powiedział krecik i wyprowadził się na zachód :) polecam ostatni felieton Witka Hawajskiego, na łamach Kominki Pro :)

Co do Twoich pytań, nie znając absolutnie żadnych konkretów...

* Tak aparat nawiewny powinien znajdować się na "podeście" chodzi o drgania jakie wywołuje silnik, po prostu nie masz ochoty tego słyszeć :) co do samych turbin to gorąco polecam Darco i serię ANeco...tak wiem, że drogie i pewnie zaraz dojdziesz do wniosku, że naciągam...ale są dużo bardziej wydajne, ciche i do tego energooszczędne niż wszystko inne na rynku :) Co do samego "podestu" nie przejmuj się nim...fachowiec, którego zatrudnisz do wykonania swojego kominka z pewnością będzie wiedział jak i z czym to się je:):)

* Oczywiście, że można poprowadzić DGP do łazienki :) jednak według mojej opinii jest to kompletnie bez sensu, choćby z tego tytułu, że w każdej łazience masz kratkę wywiewną z wentylacji...pamiętasz...jednym uchem wleci, drugim wyleci :)

* I znowu odwołam się do mojej opinii...tak stosowane skrzynek rozprężnych jest dużo bardziej korzystne niż trójniki:) chodzi o wytworzenie odpowiedniego ciśnienia powietrza jak i odpowiednie jego skierowanie...na trójnikach jest to prawie nie wykonalne, zawsze będą większe straty :) ale na tym, też nie musisz się znać...Twój fachowiec znowu będzie wiedział co i jak :)

Ostatnio zrobiłem fajną instalację DGP :) poszła turbina BANANeco (to ta z bypassem itd) do tego dwie skrzynki rozprężne, a cała instalacja na kanałach płaskich o wymiarach 5/15 z izolacją 2cm oraz drugim płaszczem z ocynku:) całość sztywna oraz szczelna:) kanały z wbudowanymi złączkami:) zero zabaw z wełną 2 z balotu czy "rękawami" :) ale tak jak pisałem wyżej...będziesz miał fachowca a nie doktora Google na miejscu inwestycji to nie będziesz się musiał problemem interesować:)

P.S. Przepraszam za sarkastyczny ton mojej wypowiedzi...ale taki dzień dzisiaj mam:)

Pozdrawiam:)

• 3 weeks później...
Witam :)

Czy pofatygowanie się do najbliższego Salonu Kominkowego w Twojej okolicy z rzutami budynku i streszczeniem Twojej sytuacji oraz udzielenie odpowiedzi na pytania, które usłyszysz jest zbyt skomplikowane czy też może niemożliwe dla Ciebie do wykonania :) ???

Co to ostatnio jest za moda, może mi wytłumaczycie :) ???

Ludzie wszystkiego szukają w necie...szukają opinii, doradztwa, potwierdzenia swoich teorii oraz oczywiście jak najniższych cen, bo przecież w Salonach Kominkowych to na pewno chcą oszukać i naciągnąć na kasę :) ah joooo, powiedział krecik i wyprowadził się na zachód :) polecam ostatni felieton Witka Hawajskiego, na łamach Kominki Pro :)

Niestety ale coś w tym jest. Ludzie chcą, żeby fachowiec z prawdziwego zdarzenia doradził jaki wkład i sposób np. rozprowadzenia ciepła w ich przypadku będzie optymalny i dopasowany do ich portfela. Natomiast salon stara się sprzedać swój towar przekonując biednego inwestora, że jak wybierze coś innego to jest osioł:p

Niestety ale coś w tym jest. Ludzie chcą, żeby fachowiec z prawdziwego zdarzenia doradził jaki wkład i sposób np. rozprowadzenia ciepła w ich przypadku będzie optymalny i dopasowany do ich portfela. Natomiast salon stara się sprzedać swój towar przekonując biednego inwestora, że jak wybierze coś innego to jest osioł:p

Rozumiem, że idealny sprzedawca, powinien Cię dopaść w drzwiach i skierować do konkurencji...

Rozumiem, że idealny sprzedawca, powinien Cię dopaść w drzwiach i skierować do konkurencji...

Ja nie szukam idealnego sprzedawcy tylko specjalisty od montażu. Takiego, który ma w du.. jakiego producenta kupię wkład. Takiego, który mi doradzi a potem zamontuje i zabuduje zgodnie ze sztuką. A ja mu za tę pracę zapłacę i będę chwaliła pod niebiosa:yes:

Witam.

Ja nie szukam idealnego sprzedawcy tylko specjalisty od montażu. Takiego, który ma w du.. jakiego producenta kupię wkład.

To już niestety nie będzie "specjalista" ... co więcej ... jak nie będzie go interesowało jakie palenisko będziesz mieć, to oznaka że ani z tym słowem, ani z fachowością nie będzie miał nic wspólnego ...

No cóż ... jest w Twoim regionie kilka firm godnych polecenia:

http://oskp1.nazwa.pl/oskp/index.php?option=com_content&view=article&id=18:czlonkowie-stowarzyszenia-pomorskie&catid=3:czlonkowie-stowarzyszenia&Itemid=18

Spróbuj poszukać.

Tak nawiasem ... ponoć w naszym kraju jest prawie 2 tysiące podmiotów gospodarczych trudniących się wykonywaniem kominków oraz drugie tyle firm i firemek ogólnobudowlanych robiących kominki niejako przy okazji ... dziwne że problematycznym jest znalezienie dobrego wykonawcy w tym względzie.

Potwierdza się moja teoria że tak naprawdę to w pełni kompetentnych firm kominkowych to jest coś około setki u nas ... a i to nie wiem czy nie przesadzona ilość ...

Czy stosowanie skrzynek rozpreznych z rozdzielaczami jest korzystniejsze niz uzywanie trojnikow?

1. Nie koniecznie

2. Jak najbardziej

3. Jest łatwiejsze w użytkowaniu takiej instalacji

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Witam.

http://oskp1.nazwa.pl/oskp/index.php?option=com_content&view=article&id=18:czlonkowie-stowarzyszenia-pomorskie&catid=3:czlonkowie-stowarzyszenia&Itemid=18

Spróbuj poszukać.

Bardzo dziękuję za tę informację. To jedna z nielicznych rzeczowa odpowiedź na tym forum.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich, którzy starają się udzielać takich informacji:)

jesli mozesz, to wyjasnij wyzszość skrzynki rozpręznej nad trójnikami, dom powiedzmy 16x 12 bez poddasza instalacja na strychu, kominek umieszczony centralnie lub załózmy salon po lewej a część sypialna po prawej .

Witam.

To już niestety nie będzie "specjalista" ... co więcej ... jak nie będzie go interesowało jakie palenisko będziesz mieć, to oznaka że ani z tym słowem, ani z fachowością nie będzie miał nic wspólnego ...

Spróbuj poszukać.

Tak nawiasem ... ponoć w naszym kraju jest prawie 2 tysiące podmiotów gospodarczych trudniących się wykonywaniem kominków oraz drugie tyle firm i firemek ogólnobudowlanych robiących kominki niejako przy okazji ... dziwne że problematycznym jest znalezienie dobrego wykonawcy w tym względzie.

Potwierdza się moja teoria że tak naprawdę to w pełni kompetentnych firm kominkowych to jest coś około setki u nas ... a i to nie wiem czy nie przesadzona ilość ...

1. Nie koniecznie

2. Jak najbardziej

3. Jest łatwiejsze w użytkowaniu takiej instalacji

Pozdrawiam.

Witam.

No powiedzmy że to niuanse tak naprawdę. Ale rurki nie są drogie i można sobie pozwolić na ich większą ilość ...

Rozdzielacz (puszka rozprężna) i zbliżonej długości przewody do wszystkich wyjść dystrybucji gorącego powietrza z kominka nie wymaga praktycznie żadnej regulacji w poszczególnych pomieszczeniach (które w obecnie budowanych domach mają także zbliżoną powierzchnię) - podobne masy powietrza dotrą wszędzie w równomiernych proporcjach i jednakowym czasie.

Przy instalacji typu "drzewko" (przewód główny i "gałązki" do wyjść) aby to zapewnić trzeba regulować wyloty. Przy każdym rozpaleniu kominka może być teoretycznie potrzeba ponownej regulacji. Niby nic ciężkiego i trudnego, ale zawsze kominek typu "rozpalam i mam wszystko w nosie" będzie lepszy.

Nie trzeba ich praktycznie obliczać, różnicować wylotów i średnic przewodów (co prawda takie rzeczy i tak mało kto robi, ale ... przynajmniej w teorii warto by dla ogólnej orientacji tematu ...).

Duży minus to częsty brak miejsca na rozbudowane instalacje - wtedy oczywiście lepsze "drzewko" :D

Pozdrawiam.

Preferowałbym nie "drzewko" plus 'gałązki", tylko "drzewko" "genealogiczne"

przy odpowiednim zredukowaniu przekroju i zastosowaniu róznego rodzaju trójników mozna moim zdaniem uzyskać to o czym piszesz, czyli równomierny nadmuch bez regulacji. Nawet nie sądziłem, że puszką mozna uzyskać to samo. Spotkałem się również z puszkami na wylotach (!) które miały dodatkowo wyciszać wydmuchiwane powietrze, choć nie śpiąc w takim pomieszczeniu nie dało się tego potwierdzić .

Inna wadą dłuzszej ilosci rur są również większe straty ciepła przy załozeniu nieogrzewanego strychu.

witam drodzy koledzy - niestety urlop się skończył i do roboty - ale krótko o wątku.

Skrzynki rozprężne ( ja na to mówię rakiety ) to bardzo duże uproszczenie i kłopot z schowaniem. O wiele lepsze są przewody z trójnikami i ich właściwy montaż. A najważniejsze jest to, co wychodzi z komory grzewczej i ile kanałów! Przy dgp grawitacyjnym warto o tym pomyśleć i podzielić komorę na sekwencje! Każdy po troszę ma racji, i forest i lechosław i haus4life. Jakby z tego zlepić całość to mamy porządną instalację dgp.

Pozdrawiam....

ps. jeżeli chodzi o firmy kominkowe to są rzemieślnicy, którzy znani są wąskiemu gronu i robią high class!!

A więc po krótkich dywagacjach :

Aparat nawiewny ma gumowe stopki, które niwelują drgania, ale warto postawić go np na płycie krzemianowej albo wermikulicie. Ważniejsze jest właściwe wyizolowanie- czytaj wygłuszenie turbiny oraz jej odpowiednia wentylacja.

W łazience warto mieć dgp, szybciej pozbywamy się skroplonej pary po kąpieli, ayaak!

Skrzynki to duże uproszczenie i raczej dla mniej wymagających....

pzdr

tak to jest z tymi kominkami....mimo wszystko częstym wyborem jest "żeliwniak na ciepłe powietrze". Ale co zrobić, gdy pełno tego w marketach i ogólnej świadomości potencjalnego klienta. A cena pieca jest o wiele droższa....no cóż. Poczekać trzeba aż te pierwsze wymrą śmiercią naturalną...

• 2 weeks później...

Witam!

Pytanie laika: ile musi orientacyjnie kosztować kompletna instalacja DPG z przyzwoitej jakości wkładem, wykonana zgodnie ze sztuką dla chałupy 140m2 dwukondygnacyjnej? Chodzi o przedział cenowy.

Może ta informacja mniej obytym w kominkach budowniczym wskaże właściwy kierunek inwestycji. Może trochę info o niedogodnościach takiego rozwiązania o tzw przypiekaniu kurzu, o syfie w chałupie, zagrzybieniu instalacji DPG, o warkocie wentylatora, o wpływie na samopoczucie-dotyczy szczególnie alergików, o nierównomiernej temp powietrza na wylotach z kanałów i wysokiej temperaturze wtłaczanej do pomieszczeń. Spałem kiedyś w takim pomieszczeniu i nie zdecydowałem się na takie rozwiązanie i nie polecam. Widzę, że w dalszym ciągu nowi inwestorzy bardzo ogólnie traktują temat, nie dociekają sedna i nie dostrzegają mankamentów takich rozwiązań. Chyba, że teraz są lepsze rozwiązania problemów, o których wspomniałem. Oczywiście mogę nie mieć racji. Pozdrawiam!

Witam.

To może ja odpowiem ... jako znany wszem i wobec entuzjasta akumulacji i zabudów wykonanych z materiałów ceramicznych, robiący w ciągu roku ...kilka do kilkunastu takich instalacji DGP ... :p

Koszt DGP wymuszonej w domu ok. 150 m2 wynosi pomiędzy 3,0 - 4,0 tys. zł. Samej instalacji z jej zaprojektowaniem i wykonaniem - bez wgłębiania się w to co ją napędza. Instalacji opartej na : wentylatorze dobrej jakości, filtrze siatkowym, skrzynce rozdzielczej i mniej więcej równych odcinkach, przewodach i wylotach fi 150 lub mniejszych ale z odcinkami rozprężnymi na końcach (tłumikami) i wylotami tejże średnicy, regulatorem obrotów (mechanicznym lub elektronicznym z wyświetlaczem temperatury). Bez zabudowy przewodów oczywiście ale z przyłączami elektrycznymi. Takiej instalacji, której prawidłowe temperatury wynoszą na wylotach w granicach 30 - 40 stopni ... nie więcej ... to w zupełności wystarczy ...

Teraz kwestia przypiekania kurzu i "syfu w chałupie".

Jeżeli kominek jest prawidłowo wykonany ta kwestia nie istnieje (patrz: powyższe temperatury na wylotach oraz kompletna instalacja wymuszona - przy grawitacyjnej jest to niemożliwe) ...

Sprawa sprowadza się albo do zastosowania materiałów ceramicznych do zabudowy kominka, które skutecznie zbijają temperatury poprzez ich pochłanianie i akumulację ... albo wręcz przeciwnie - do jak największego zwentylowania zabudowy kominka wykonanej z materiałów izolacyjnych ...każdych oprócz "wiadomo czego" ( w domyśle :D)

Zagrzybienie instalacji DGP ... to mit i mrzonka ... ten kto łyknie troszkę mykologii będzie wiedział dlaczego ... dla tych, którzy nie łyknęli wyjaśniam.

Zakres temperaturowy wentylacji i jej wilgotność jest środowiskiem bliskim idealności do rozwoju mykoflory. Temperatury jakie panują już przy kominkowym DGP i niska wilgotność powietrza eliminują praktycznie do zera jakiekolwiek mikroorganizmy grzybowe w tych przewodach ...

Janusz21 ... masz wiele racji ... ale tyczy się to po prostu zje...ych instalacji DGP, których inwestorzy albo żałują nieco więcej grosza na nie, albo nie są do końca takie jakie powinny być z powodu niewiedzy ich wykonawców.

Żeby nie było za słodko ... wady są - oczywiście ... kominek konwekcyjny to zbieracz kurzu z całego domu. Nawet taki idealnie zrobiony. Tak ma i koniec - nic na to nie poradzimy w takim kominku. Grzybów nie ma ale pozostają roztocza. Oraz niska wilgotność w domu, którą trzeba utrzymywać na prawidłowym poziomie w inny sposób, np. w postaci nawilżaczy czy też bogatszej niż normalnie roślinności w domu. Jestem idealnym wręcz przykładem tego - jako alergik uczulony na zarodniki grzybów pleśniowych doskonale czuję się w domu z DGP ... mój syn był uczulony na roztocza właśnie, było to widać do momentu gdy zaczęliśmy nawilżać regularnie powietrze w domu z kominkiem - minęło jak "ręką odjął".

Pozdrawiam.

Witam.

Aaa ... takich rzeczy to nie będę tak na lewo i prawo w dodatku publicznie ... :p ... niech inni też myślą i z tego myślenia mają pieniądze ...

Tobie już mówiłem - jak zapomniałeś to przypomnę przy najbliższej okazji ... a u Margoda widziałeś też mniej więcej to samo tyle że w jego wydaniu. Trochę się różni od mojego ale idea i efekt działania identyczne.

Pozdrawiam.

dokładnie...nie przypalisz "kurzu" stosując odpowiednią komorę grzewczą, tzn odpowiednia wielkość, odpowiednia ilość powietrza i odpowiednia turbina. Jak najbardziej komora powinna być z materiałów ceramicznych, kapitalnie się nagrzewa, izoluje jednocześnie, bo oddaje ciepło przez promieniowanie.Warto taka komorę wyłożyć dodatkowo blachą ocynk, co powoduje lepszy poślizg powietrza i nie osadzanie się tak kurzu. Przy grawitacji jest tak samo, tylko że dajesz tyle powietrza żeby się nie przegrzewało - więcej niż przy turbinie Konstrukcja ta sama, jednak wylotów z komory grawitacyjnej powinno być więcej niż jeden - w końcu to nie turbina...