seba_god 08.05.2013 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Witam Szukałem na forum i nie znalazłem więc pytam.Kupiłem mieszkanie w stanie deweloperskim i musiałem wykończyć.Fachowiec zabrał się do wykończenia mojej łazienki po uprzednich oględzinach pomiarach zrobieniu projektu (wszytsko na jego głowie).Stwierdził, że ściana jest nierówna i trzeba wyrównać aby położyć kafelki. Narzucił tynku na istnejący. Nie byłem przy tym nie wiem jak gruntował itp nie pilnowałem go bo mieszkam na razie dość daleko.Po jakimś czasie (już nie pamiętam ile dni minęło) dzwoni do mnie, że tynk odparzyło i odpadł. Teraz do wyboru albo skuwać ten stary do cegły i kłaść od nowa lub zamontować płyte regipsową. Z uwagi na to, że szybciej było na płycie i to polecał to tak zrobił.No i wszystko fajnie tylko teraz kto powinien ponieść tego koszt? Czy tego typu sytuację mógł przewidzieć i mogła ona wystąpić bez jego winy, czy jeśli wykonałby pracę prawidłowo to nie ma szans na tego typu sytuację? Czy jak tynku trzeba narzucić grubą warstwę (powiedzmy do 4cm w najgrubszym miejscu na dole) to nie powinno się obowiązkowo zbijać starego tynku i kłaść nowy na cegłę? Dodam, że temp. wewnątrz mieszkania była cały czas powyżej 10oC i wykonawca dodatkowo używał wewnątrz łazienki nagrzewnicę przez okres schnięcia. Za wszelkie merytoryczne odpowiedzi z góry dziękuję. PozdrawiamSeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 08.05.2013 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 WItaj Po pierwsze - nie wyobrażam sobie, jak w mieszkaniu deweloperskim (jak rozumiem - nowe budownictwo), może być różnica w grubości tynku sięgająca 4 cm. To jest banan widoczny gołym okiem. Z doświadczenia - wciąż wiele ekip rozmowę z inwestorem rozpoczyna od narzekania i tekstów w stylu "Panie, kto to Panu robił? Co za krzywizna. Ile ja się tu muszę naprostować! To będzie 10 zł do metra drożej!" Zawsze warto tego typu twierdzenia weryfikować zwykłą łatą. Po drugie - kafelkarz podjął się tylko sobie znanej techniki dokładania tynku i efekt sam widzisz. Przed przystąpieniem do tego typu prac trzeba było zawołać dewelopera i żądać wyrównania ściany. Dla mnie sprawa prosta - to wina kafelkarza. Ale bez przesady - płyta gk nie jest tak droga i możecie się spokojnie dogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_god 08.05.2013 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 (edytowane) WItaj Po pierwsze - nie wyobrażam sobie, jak w mieszkaniu deweloperskim (jak rozumiem - nowe budownictwo), może być różnica w grubości tynku sięgająca 4 cm. To jest banan widoczny gołym okiem. Po drugie - kafelkarz podjął się tylko sobie znanej techniki dokładania tynku i efekt sam widzisz. Przed przystąpieniem do tego typu prac trzeba było zawołać dewelopera i żądać wyrównania ściany. Dla mnie sprawa prosta - to wina kafelkarza. Ale bez przesady - płyta gk nie jest tak droga i możecie się spokojnie dogadać. No właśnie tylko przy odbiorze trzeba mieć taką długą łatę aby można było sprawdzić ściany. Teraz jestem mądrzejszy po szkodzie. Generalnie 4cm wynikało z tego, iż ściana nie trzymała idealnie pionu i trzeba było narzucić tynk aby ten pion zrobić. Na oko nie było tego wcale widać. Reklamować nie chciałem bo wstrzymałoby mi to wykończenie nie wiadomo ile, a to też kosztuje. Już wolałbym zapłacić za wyrównanie. Kafelkarz wycenił to wyrównanie (płytą KG) jako dodatkowe 365PLN. Ja nie widzę podstaw do dopłaty, jeśli tynk mu odpadł bo np użył starego gruntu lub nie osuszył tynku wystarczająco (jeśli jego niepowodzenie wynika z jego nieprofesjonalnego wykonania). Wcześniej widział za co się bierze. W każdym razie odpowiedź utwierdza mnie w przekonaniu, że jednak nie zasługuje na dodakową zapłatę. Pozdrawiam Edytowane 8 Maja 2013 przez seba_god Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 08.05.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Hmm jak odpadł tynk tak że widac cegłe to wina developera - bo ten oryginalny tynk był odparzony. Kafelkarz narzucił dodatkową warstwe - czyli dodatkowy cieżar i tynk odpadł. Dobrze że odpadł teraz a nie jak juz mieszkanie bedzie wykonczone. Jak miałes taką sytuacje to obpukaj sciany/sufity w mieszkniu czy nie masz wiecej takich miejsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 09.05.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Jak odpadł tynk poprzedni"developerski" to wina poprzednich wykonawców.Jak odpadł tylko ten położony przez Twojego fachmana - to jego wina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts