andrzej1984 08.05.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Witam serdecznie, Mam takie za pytanko położyłem płytki w kotłowni i na płytkach wychodzi mi rosa w domu jeszcze nie grzane dodam że wylewki robione koło 20lutego czy to wina że nie wyschły jeszcze wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 08.05.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 byc moze ze wylewka nie wyschla, a gdzie masz ta kotlownie na parterze czy w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 08.05.2013 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 na tym samym poziomie co mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 08.05.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 czyli parter, wina nie wyschnietej wylewki, o ile masz dobra izolacje wylewek na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 08.05.2013 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 kotłownia jest nad piwnicą tam foli nie dawałem tylko wylałem na stropie ile wylewka jeszcze może schnąc wszędzie gdzie jest na gruncie czyli na chudziaku który ma grubość koło 20cm jest folia i styropian ale tam jeszcze płytek nie kładłem tylko w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.05.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Witam serdecznie, Mam takie za pytanko położyłem płytki w kotłowni i na płytkach wychodzi mi rosa w domu jeszcze nie grzane dodam że wylewki robione koło 20lutego czy to wina że nie wyschły jeszcze wylewki masz mokre "wylewki"!!! temperatura takiej wylewki wewnątrz będzie około 13C a na zewnątrz możesz miec 20 i więcej. Para wodan zawarta w ciepłym powietrzu przy gruncie się schładza, następuje jej kondensacja, a następnie skraplanie. Wysychanie wylewki zależy od jej grubości, klimatu otoczenia rodzaju cementu, ilości wody i. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 09.05.2013 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 to czy mogę włączyć ogrzewanie podłogowe i grzać by to wyschło wszystko a mówili mi fachowcy za dwa tyg wyschnie a tu idzie 3 miesiąc i takie jaja Wylewka grubości 7cm do 8cm robiona maszynowa więc znikoma ilość wody gdy włączę piec na ogrzewanie ile jeszcze powinno to schnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 09.05.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 to czy mogę włączyć ogrzewanie podłogowe i grzać by to wyschło wszystko a mówili mi fachowcy za dwa tyg wyschnie a tu idzie 3 miesiąc i takie jaja Wylewka grubości 7cm do 8cm robiona maszynowa więc znikoma ilość wody gdy włączę piec na ogrzewanie ile jeszcze powinno to schnąć wylewka maszynowa ma dużo wody. Na 1m3 czyli 20m2 o grubości 5cm przypada około 170 litrów wody z tego przy CEM II wiązę się chemicznie (krystalizuje) około 25%. Reszta musi wyjśc z wylewki i wyjdzie nawet sama tak jak teraz. Ty masz 8cm grubą, więc jest wody około 300 litrów na 20m2. To potrzebuje czasu. Ci co opowiadają jakieś pierdoły o wysychaniu w 4 tygodnie to ludzie nie wiedzący co mówią. 4 tygodnie wylewka się utwardza do osiągnięcia założonych parametrów wytrzymałościowych.Taka gruba schnie nawet rok, a może i dłużej. Kafle będą tłumiły odprowadzanie pary wodnej, tym bardziej, że pewnie są zafugowane! Możesz spróbować bardzo delikatnie grzać utrzymywać suche powietrze nad wylewką. Kafle jednak mogą odpaść. Spróbuj! Potrzebna cierpliwość! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 09.05.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 (edytowane) Przyczyna pocenia płytek w wychłodzonej i nieogrzewanej kotłowni jest prozaiczna i wynika z nagłej zmiany - podwyższenia temperatury zewnętrznej. Ciepłe powietrze zewnętrzne, nasycone wilgocią, wpadając do chłodniejszego pomieszczenia zwiększa swoją wilgotność a w kontakcie z zimniejszymi płytkami oddaje wilgoć, której nie potrafi utrzymać. Sytuacja zmieni się z chwilą ogrzania płytek napływającym, cieplejszym powietrzem zewnętrznym powyżej temperatury punktu rosy - skraplania, kondensacji. Proponuję w dzień wietrzyć pomieszczenia i będzie po sprawie. Pozdrawiam. Edytowane 11 Maja 2013 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 10.05.2013 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Zgadza się w domu jest zimno a to pojawiło się gdy na dworze zrobiło się tak ciepło Płytki nie za fugowane jeszcze Wietrze non stop a może to jest też przyczyna że gipsuje wszędzie cały dom wygipsowalem w ciągu 2 tyg i nie daje głowy czy to czasem nie pojawiło się też z tym bo w kotłowni nie ma okna więc tam akurat nie mogę wietrzyć Ale i tak palił jak tylko piec podłącze i będę ogrzewał bo mnie terminy gonią za 2 lub 3 tyg mam kłaść właśnie płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 10.05.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Zgadza się w domu jest zimno a to pojawiło się gdy na dworze zrobiło się tak ciepło Płytki nie za fugowane jeszcze Wietrze non stop a może to jest też przyczyna że gipsuje wszędzie cały dom wygipsowalem w ciągu 2 tyg i nie daje głowy czy to czasem nie pojawiło się też z tym bo w kotłowni nie ma okna więc tam akurat nie mogę wietrzyć Ale i tak palił jak tylko piec podłącze i będę ogrzewał bo mnie terminy gonią za 2 lub 3 tyg mam kłaść właśnie płytki Masz "mokry" podkład, to pewne. Temperatura takiego podkładu będzie zawsze niższa. Weź dwa ręczniki jedne suchy a drugi mokry. Oba są w tej samej temperaturze 20C. Który z nich będzie chłodniejszy? Jezeli owiniesz w nie termometr zobaczysz różnicę temperatury. Kafle niezafugowane włącz delikatnie ogrzewanie. Podniesiesz temperaturę wewnątrz do tego przewietrzanie i wszyscy bedą zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 11.05.2013 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 ogrzewanie włączę jak tylko dostane piec a teraz zrobiłem jak mówiłeś otworzyłem wszystkie możliwe okna i o dziwo płytki zastałem suche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 11.05.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Masz "mokry" podkład, to pewne. Temperatura takiego podkładu będzie zawsze niższa. Weź dwa ręczniki jedne suchy a drugi mokry. Oba są w tej samej temperaturze 20C. Który z nich będzie chłodniejszy? Jezeli owiniesz w nie termometr zobaczysz różnicę temperatury. Kafle niezafugowane włącz delikatnie ogrzewanie. Podniesiesz temperaturę wewnątrz do tego przewietrzanie i wszyscy bedą zadowoleni. Dodam tylko dla uzupełnienia i porządku - temperatura ręcznika mokrego jest niższa z uwagi na utratę energii spowodowaną poborem energii przez parującą wodę. Spadek temperatury będzie proporcjonalny do intensywności parowania wody. Woda w czasie parowania potrzebuje energii aby ze stanu cieczy przejść w stan gazowy. Dla wody jest to około 2 257 kJ/kg H2O . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 11.05.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 W tym konkretnym przypadku, najprostszym sposobem sprawdzenia skąd bierze się wilgoć jest rozłożenie m2 folii na płytkach. Jeżeli pod folią jest wilgoć to wydziela się ona spod płytek (fugą), i to zjawisko występuje w przypadku czasowo chłodniejszego otoczenia - powietrza. Natomiast jeżeli krople rosy są na powierzchni folii to jest to wynikiem skraplania wynikającego z kondensacji wilgoci zawartej w ciepłym powietrzu otoczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 11.05.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 20 maja podkład będzie miał trzy miesiące. Trzy miesięczny podkład podłogowy o grubości 7-8cm jest mokry. Warunki klimatyczne do wysychania były mało lub niesprzyjające. Do tego wysychanie przytłumione przez kafle. Jedyne miejsce na odparowywanie wody zarobowej z podkładu to fugi. Należy suszyć podkład w sposób naturalny (utrudniony przez kafle) i sztuczny przez podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts