Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyjazny dziennik - komentarze

Recommended Posts

Z tego co kojarzę to u nas spora część tego rowu jest na prywatnych działkach i niestety właściciele to zaniedbali. Ale okolica się rozwija, powstaje sporo nowych domów, ludzie zaczynają się budzić i ogarniać powoli temat. Niestety są to zaniedbania dziesięcioleci więc i uporać się z tym nie będzie łatwo. Ale jestem dobrej myśli.

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pamiętam, jak my zdjęliśmy humus i taka była ekscytacja, że już niedługo, już za momencik zacznie się coś wielkiego. Zresztą o wiele większe wrażenie zrobiło na mnie lanie fundamentów niż stawianie ścian, bo autentycznie wtedy wzruszenie łapało mnie za gardło.

Życzę szybkich postępów prac!:bye:

makowa panienko ja właśnie w takim momencie jestem. Stoję w blokach startowych już od maja. Uczę się cierpliwości, ale widze, że zaczyna się coś dziać i chcę to pchnąć dalej i dalej. Widzę już w głowie nasz cel i do niego dążę :)

Osiu to jednak kawałek. A wydawało mi się, że opis Twoich włości to nasze okolice. Ale w sumie 80 to nie tak daleko ;)

• 2 weeks później...

Drimeth, odwzajemniam wizytę i dodaję Twój dziennik do swoich subskrypcji :) Powiedz coś bliższego o lokalizacji Twojego domku. Parę lat szukałem działki lub gotowego domu pod Piasecznem, także dość dobrze znam te okolicę. Pozdrawiam!

-----

Edit: doczytałem się, że 2 km od Zalesia, to jest właśnie dokładnie okolica którą wiele razy odwiedzałem :) Jeśli to jest na południe od Zalesia, czy jest to jeszcze miejscowość na literę "U" czy ciut dalej?

Edytowane przez cypryski

Staw już jest, zaraz po przeciwnej stronie drogi u sąsiad na przeciwko. Więc drugiego raczej kopać nie będziemy. Większym problemem jest odprowadzanie wody z działki. Myślimy o studniach chłonnych, ale boję się, że będziemy musieli kopać głęboko, bo pod nami 1.5 m piachu a potem do 3 metrów glina. Dalej nie wiem bo nie kopaliśmy głębiej.

Staw już jest, zaraz po przeciwnej stronie drogi u sąsiad na przeciwko. Więc drugiego raczej kopać nie będziemy. Większym problemem jest odprowadzanie wody z działki. Myślimy o studniach chłonnych, ale boję się, że będziemy musieli kopać głęboko, bo pod nami 1.5 m piachu a potem do 3 metrów glina. Dalej nie wiem bo nie kopaliśmy głębiej.

Drimeth,

Dokładnie jak mówi lullaby "do góry", z wodą możecie nie dać rady, efekt naczyń połączonych nie będzie Wam "sprzyjać" .... :(

Nie licz na studnie chłonne chyba, że zrobisz szybko badanie gruntu i potwierdzi się możliwość ich wykonania.

Ja robiłem badanie gruntu i to dwa razy (dla pewności), efekt pod warstwą gliny była woda pod ciśnieniem, więc o studniach musiałem zapomnieć :yes:

Z budowlanymi pozdrowieniami !

zygii