Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyjazny dziennik - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...
Gość AiŁ_gość

Zapoznałam się dzisiaj z Twoim dziennikiem, gratuluję cierpliwości :) Dom mi, nam się podoba. Zawsze lubiliśmy zwarte konstrukcje. Żałuję, że nie mam wykusza jak u Ciebie :(

Z iloma ekipami budowałaś i jak to wyglądało ? My, zastanawiam się czy nie budować z jedną. Od początku do końca. Mamy nadzieję oszczędzenia sobie części nerwów i błędów. Czy miałaś dodatkowo swojego kierownika budowy?

Pozdrawiam!

Witam,

Cieszę się, że dom się podoba. Wykusza to ja tak naprawdę nie bardzo chciałam, ale maż się uparł i chyba dobrze, jest tam sporo miejsca na stół.

Liczba ekip, która do tej pory sie przewinęła:

- geodeci

- 3 ekipy murarskie

- 1 ekipa: dekarze + cieśle

- montażyści okien

- elektrycy

- hydraulicy

- tynkarze

- wylewkarze

- szambiarze

My też się zastanawialiśmy czy budować "pod klucz" z jedna ekipa, czy raczej samemu szukać. SSO realizowaliśmy z jednym panem, który organizował ekipy i materiał. Niestety zdarzyło się kilkukrotnie, że przez jego kiepska organizacje mielismy przestoje w pracach. Nie do końca też byłam zadowolona z rozliczeń materiałów. Pozostałe ekipy załatwialiśmy sami. Starałam się tak dogadywać, żeby brać usługę z materiałem. W większości przypadków się udawało. Ale warunek był taki, że znałam wcześniej ilość wymaganych materiałów.

Kierownika budowy mam osobnego.

Niestety błędów nie da się uniknać. Praca z jedna firma od poczatku do konca, to niestety ryzyko ukrywania bledow na kolejnych etapach. Dlatego też, jeśli zdecydujecie się na taka opcję to albo dobry kierownik budowy, który będzie sprawdzał, albo zatrudnijcie inwestora nadzoru. Ani kierownik, ani inwestor nie powinien być krewnym/znajomym/kuzynem/kumplem/polecanym przez ekipę. Niestety wtedy jest ryzyko wzajemnego krycia błędów.

Nie odbierz tego jako straszenie. Raczej uczulam, że musicie mieć oczy dookoła głowy i liczyć, liczyć, liczyć.

Jeśli masz jeszcze pytania to daj znać, chętnie pomogę.

Gość AiŁ_gość

Dzięki za odp. Jeśli to nie problem, to prosimy o informacje o kosztach stanu SSZ oraz ilości metrów Twojego domu, bo nie znaleźliśmy informacji.

Jeżeli chodzi o kierownika budowy, to nie musimy się o niego martwić bo mamy taką osobę w rodzinie8)

• 3 months później...
  • 2 weeks później...