ferrieha 26.05.2013 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Czerwień nie wyszedł tak, jak się spodziewaliśmy. Wyszedł dokładnie tak, jak na próbniku - a miałam nadzieję, że wyjdzie jaśniejszy, bo taka była farba w wiaderku (częściowo przezroczyste wiaderko odsłaniało kolor) Na fotce ściana w trakcie malowania - poprzedni kolor różnie się mienił - od pomarańczu po czerwony, bo na ścianie były minimum 3 farby - pomarańczowa, czerwona pod nią i jakieś dziwaczne lekkie złocenia, do tego delikatny tynk strukturalny - masakra Postanowiliśmy ujednolicić kolor, skoro tynk zostaje. Widać różnicę między kolorami: Położona została jedna warstwa, bo dzięki temu, że ściana była przecierana kolorami, nawet po ujednoliceniu są miejsca jaśniejsze i ciemniejsze - i niech tak zostanie, bo to rozjaśnia nieco tę czerwień Zastanawiamy się nad kolorem bocznej ścianki, którą widać z lewej strony na zdjęciu - myśleliśmy o czymś pomiędzy aluminiowym szarym a jasnym grafitem - ale nie chcemy jeszcze bardziej przyciemnić tej części pokoju (tam będzie stał stół - główne miejsce spotkań towarzyskich, jedzenia posiłków i na razie też pracy przy kompie). Jaki kolor ożywi, rozjaśni czerwień i nada całości odpowiednią atmosferę? Ściana dokładnie naprzeciw czerwonej jest czarna (tablicowa), dlatego kontrast już jest duży i zależy mi, żeby go złagodzić. Pomysły - szarości, beż (???jakoś mi nie pasuje do koncepcji, ale jestem otwarta na propozycje), khaki w jasnym odcieniu, może coś w kierunku jasnej oliwki? A może przeciwnie - żywe i kontrastujące barwy? Ale żeby tego nie przewalić, bo będzie oczopląs... A może przemalować bielą? Przy tej ścianie na razie stanie tylko stół z krzesłami - krzesła czarne, stół czarny, blat w kolorze wenge. Pomocy, jaki kolor wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrieha 30.05.2013 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Nikt mi nie pomoże? No dobra, to inne pytanie. Wybór kanapy: Będzie stała przy czarnej ścianie, naprzeciw ściany czerwonej, przy niej stolik z europalety. Chodzi o wybór kolorystyki, wrzucę kilka opcji, ale jeśli ktoś ma inne propozycje to chętnie wysłucham 1. 2. 3. 4. 5. Edytowane 30 Maja 2013 przez ferrieha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrieha 30.05.2013 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) ciąg dalszy: 6. 7. 8. 9. 10. Kilka ostatnich fotek to kanapy w obiciu materiałowym, ale to tylko poglądowo na sam kolor, bo kanapa będzie na 100% z eko skóry. Wiem, że lubi pękać, że w lecie człowiek się przykleja - mam to "wliczone w koszty", że tak powiem. Po prostu mam owczarka niemieckiego długowłosego i mam dość czyszczenia materiałowych kanap z sierści, a eko skórę mogę odkurzyć i przetrzeć szmatką i jest czyściutko. Edytowane 30 Maja 2013 przez ferrieha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrieha 30.05.2013 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 I jeszcze: 11. 12. I teraz tak: Do stylu całości najlepiej pasuje 1, 5, 9 i 12. Mi osobiście najbardziej się podoba 2, 3, 9 (raczej odpada ze wzgl. na jasność i czyszczenie), 10 i 11. Co do koloru na ściankę obok czerwonej - na 90% będzie to coś w stylu jasnego orzecha włoskiego, przełamie to trochę czarno-czerwony, surowy kontrast i ociepli wnętrze. Blat stołu jest wenge, paleta będzie naturalna (jasne drewno), więc nie idziemy tylko w szarości, stal i czerń, ale też ciepłe kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 30.05.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 strrrasznie dużo kolorów kontrastowych Ci się namnożyło.... czerwony, czarny... już więcej nic oprócz białego lub szarego jako bazy nie dawaj. Mieszkanie jest małe i tyle odcieni na meblach i ścianach, może być męczące - i jeszcze dojdą przedmioty do codziennego użytkowania i inne wypełniacze. W małych mieszkankach niestety - zasada "mniej to więcej" sprawdza się. TY chyba postawiłaś na "mniej to nuda" Myślę, że nie ma odzewu, bo trudno przy takim zestawie kolorystycznym jeszcze doradzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrieha 30.05.2013 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Wiem, jak to brzmi Ten pokój jest jasny, trzymetrowe wielkie okno wychodzi na południowy-zachód, a najdłuższe i największe ściany nadal pozostały białe. Mebli będzie niewiele, stół, krzesła, regał - czarne. Blat stołu wenge, rurki regału szare. Nie chcę, żeby kanapa zginęła na tle czarnej ściany. Jeśli mam iść w szarości, to 1. będzie ok?? Coś mi się wydaje, że z szarością jednak JEST nudno. Tamte duże białe "drzwi" obok drzwi wejściowych do pokoju to po prostu brak ściany (półotwarta kuchnia wychodzi w tym miejscu), nie byłam w stanie w tym programie tego zrobić inaczej przy projekcie tylko 1 pomieszczenia. Edytowane 30 Maja 2013 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 30.05.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Neutralizuj tę czerwień czymś szaro-oliwkowym i nie kupuj czerwonej kanapy, proszę... Szybko się znudzi, a sprzedać będzie trudno http://www.arabiaweddings.com/sites/default/files/styles/max600/public/images/2012/08/29/modern_living_rooms_23_2.jpg?itok=dAS_RGzN http://www.ispacedesign.com/wp-content/uploads/2011/10/red-white-theme-living-dining-room-combination-decorative-perforated-walls.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrieha 01.06.2013 05:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Nie chcę czerwonej kanapy, bo zależy mi na tym, żeby czerwoną ścianę zneutralizować, a nie jeszcze bardziej podkręcać Jolisko, kolory obu kanap trafiają w mój gust, ale mam psa - kanapa nie może być zbyt jasna, w obecnym mieszkaniu mam jasnobłękitną kanapę i fotel i szlag mnie trafia z ich czyszczeniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts