Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi - HDF czy MDF ?

Ella

Recommended Posts

GrzegorzS, dzięki za sugestię, zapytam o to.

Chociaż osobiście nie wydaje mi się, żeby w zewnętrznych drzwiach antywłamaniowych (w środku zbrojonych i ocieplanych) było jeszcze miejsce na plaster miodu...

Zaznaczam , że się zupełnie na tym nie znam, ale intuicyjnie wydawało mi się, że HDF (H=High) to coś lepszego niż MDF (M=Medium) - dlatego ta różnica w cenie mnie zadziwiła...

http://www.mimar-phu.pl :

Płyty MDF produkowane są w 3 odmianach: MDF, LDF, HDF. Są to produkty drewnopochodne, powstałe w wyniku sprasowania włókien drzewnych z dodatkiem organicznych związków łączących i utwardzających, w warunkach wysokiego cinienia i temperatury. Jest to materiał o jednorodnej gęstoci i składzie surowcowym w całym przekroju, dzięki czemu posiada doskonałą obrabialnoć mechaniczną w procesie skrawania.

ZASTOSOWANIE

MDF - Medium Density Fibreboard - jest to redniogęsta płyta z włókien drzewnych. Jest podstawowym materiałem do produkcji mebli oraz artykułów wykańczania wnętrz takich jak listwy ozdobne, panele cienne, kasetony a także do produkcji artykułów stolarki budowlanej np. drzwi. Ze względu na walory powierzchni nadają się do uszlachetniania poprzez pokrywanie cienkimi filmami melaminowymi, lakierowanie oraz oklejanie sztuczną i naturalną okleiną.

HDF - Hight Density Fibreboard - jest to płyta z włókien drzewnych, charakteryzująca się dużą twardocią i podwyższoną gęstocią. Płyty HDF są przeznaczone do produkcji paneli podłogowych. Są także materiałem nonym do powlekania laminatami HPL i CPL, papierami żywiczymi i okleinami naturalnymi. Produkty wykonane na bazie płyty HDF standard są przeznaczone do użytkowania w pomieszczeniach suchych.

Czy to znaczy, że płyta HDF nie nadaje się do drzwi zewnętrznych?

Zasadnicza różnica między mdf a hdf to gęstość i ich twardosć(hdf jest tardszy). Różnią się też grubościami, mdf produkowany jest w większych grubościach niż hdf. Pozostałe parametry (zwłaszcza kurczliwość i nasiąkliwość ) mają zbliżone.

Drzwi zewnętrzne wykonane na bazie mdf,hdf napewno są zabespieczone powierzchniowo jakimiś laminatami przed wilgocią. Musisz jednak pamiętać że mdf i hdf to nieco zmodyfikowana wersja płyty pilśniowej, to co je łączy to wrażliwość na działanie warunków atmosferycznych. Osobiście nie mam przekonania do takich drzwi :wink: :wink: :wink: