Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opaska domu a wykonie cokołów.

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam następujące pytanie.

Obecnie jestem na etapie ocieplania budynku. Ocieplenie zoastanie zakończone na etapie zaciągnięcia klejem i zagruntowanie w jakims tam kolorze i tak zostanie przez jakiś czas.

A teraz konkretne pytanie.

Czy wykonanie po ociepleniu tak jak wyżej opaski wkoło domu nie będzie później przeszkadzało w zrobieniu cokołu np.: z marmolitu lub innego materiału.

Chodzi mi głównie o to, że przy pracach ziemnych jest umnie na działce tuman kurzu i wszystko sie brudzi.

Zrobiłbym najpierw wszystko związane z robotami ziemnymi a dopiero na końcu dom wytynkował i zrobił cokół.

Pozdrawiam.

U mnie było na początku ocieplenie,cokoły zostały pociągnięte tylko klejem i kostka.

Panowie od kostki w porozumieniu z tynkarzami powkładali cienkie paski styropianu pomiędzy kostkę a cokół,teraz cokół jest tynkowany,a przerwa po styropianie zasypywana maleńkim żwirkiem.

Natomiast gdybyś chciał dojechać tą opaską ściśle do domu,to wytynkują Ci po prostu do opaski.

U mnie było na początku ocieplenie,cokoły zostały pociągnięte tylko klejem i kostka.

Panowie od kostki w porozumieniu z tynkarzami powkładali cienkie paski styropianu pomiędzy kostkę a cokół,teraz cokół jest tynkowany,a przerwa po styropianie zasypywana maleńkim żwirkiem.

Natomiast gdybyś chciał dojechać tą opaską ściśle do domu,to wytynkują Ci po prostu do opaski.

Witam

Lepiej by było gdyby pierwszy był zrobiony cokół a kostka żeby doszła do niego, jeśli zrobisz pierwszą kostkę to zostaw odstep od sciany na cokół, nie pozwól by wjechali cokołem na kostke ani kostką pod cokół nie zostawiając delatacji, kostka pracuje, w zime sie podnosi a jak bedzie pod sam cokół to może go uszkodzić

Pozdrawiam

Polakowski Kamil

Czym zdylatować kostkę od cokołu ?

Witam

A cokół będzie czy już jest? Jeśli będzie to już brukarze coś wymyślą, sami zostawią odstęp od muru, włozą styropian jak wyżej napisano lub zrobia odstęp, zasypią go piaskiem i ubiją go. eśli jest to lekki odstęp (około 5mm) kostki od muru i zafugować piaskiem.

Pozdrawiam

Polakowski Kamil