dota1 09.05.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 (edytowane) Witajcie,każdy fachowiec widzi to inaczej. Jak powinno być naprawdę? W chwili obecnej zrobiona niedawno wylewka na starym betonie (na to położona czarna folia) daje głuchy odgłos, i wykruszyła się na przewodach elektrycznych (w peszlu). Na niej mają być kładzione płytki. Powierzchnia to mały przedpokój Edytowane 9 Maja 2013 przez dota1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.05.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Opisz warstwy tej wylewki.Czy to czasem nie jest blok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dota1 10.05.2013 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Opisz warstwy tej wylewki. Czy to czasem nie jest blok? kamienica, a warstwy hmm chodzi o skład wylewki..? bo tam jest tylko folia, na niej gdzieniegdzie kable i na to wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 12.05.2013 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Tak myślałem.Pod pojęciem wylewka rozumiesz 10mm warstwę betonu, w której leżą kable o wysokości 6-8mm.Czyli nad kablami jest około 2-5mm betonu, czasem mniej bo kabel wstał bo wcześniej nikt go nie przymocował do podłoża.Dziwisz się że to się kruszy? W starym betonie należało zrobić bruzdę, kable do bruzdy, przyłapać je klejem, na to dopiero "wylewka". Ale było tanio i szybko, więc paproki kable położyli luzem.A jeśli już luzem to przy ścianie, żeby po tym jak najmniej chodzić. To co się kruszy trzeba ostukać i wydłubać, na to klej do kafelek, dla pewności siatkę PCV taką jak do ociepleń.Na wierzch twardy gres, mocny klej i śpij spokojnie. ***W paru wątkach był temat kabli pod wylewką, ale tutaj warstwy mają się następująco:- beton (chudziak lub strop)- kable, rury wod-kan- 10-15cm styropianu- 5-7cm betonu zwanego wylewką- klej- kafelkiPo drodze były folie i ekrany termiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dota1 12.05.2013 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 (edytowane) Tak myślałem. Pod pojęciem wylewka rozumiesz 10mm warstwę betonu, w której leżą kable o wysokości 6-8mm. Czyli nad kablami jest około 2-5mm betonu, czasem mniej bo kabel wstał bo wcześniej nikt go nie przymocował do podłoża. Dziwisz się że to się kruszy? W starym betonie należało zrobić bruzdę, kable do bruzdy, przyłapać je klejem, na to dopiero "wylewka". Ale było tanio i szybko, więc paproki kable położyli luzem. A jeśli już luzem to przy ścianie, żeby po tym jak najmniej chodzić. To co się kruszy trzeba ostukać i wydłubać, na to klej do kafelek, dla pewności siatkę PCV taką jak do ociepleń. Na wierzch twardy gres, mocny klej i śpij spokojnie.. Kable są pod ścianą. A co z resztą wylewki, tą która się nie kruszy, ale ma głuchy odgłos przy stukaniu, czy to nie odparzenie? a może to naturalne, bo jest folia pod nią? Jeszcze jedno mnie martwi: wylewka jest b. cienka, żeby płytki nie wystawały ponad deski i fragment z kablami styka się z deskami, które będą pewnie pracować wraz ze zmianami pór roku. Czy taka cienka wylewka, nawet gdy będzie mocny klej do płytek (są już kupione- nie gres), nie popęka pod wpływem nacisku desek? Fachowiec usunął kruszące się fragmenty, zostawił peszle, położył siatkę, ale tej wylewki nad peszlami jest może 1 cm Edytowane 14 Maja 2013 przez dota1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 13.05.2013 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Deski nie pracują na tyle, żeby przetrzeć kable.Wogóle to deski klejone, czy kładzione na podkład (pianka/korek)? Nie jestem budowlańcem, ale większym problemem wg mnie jest brak przyczepności nowej wylewki do starego betonu.To jest nie związane z podłożem, będzie pracować i w efekcie mogą popękać płytki.Ta folia była konieczna? Nie lepsza byłaby folia w płynie albo jakiś środek izolacyjny rozsmarowany na stary beton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 13.05.2013 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Właśnie po co ta folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dota1 14.05.2013 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Właśnie po co ta folia? nie wiem, może ktoś ma jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 17.05.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 nie wiem, może ktoś ma jakiś pomysł? My nie wiemy, ale spytaj Wachowca który robi u ciebie remont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts