Iskierniczek 09.05.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Witajcie! W zeszłym roku postawiłem fundamenty pod budynek gosp, kierując się ceną i poradami które tutaj uzyskałem, teraz nastała pora na murowanie ścian, komina i nieszczęsnego dachu, tak aby nic się nie zwaliło na głowę.Chcę postawić budynek gosp według własnego pomysłu, a że budynek nie ma 25m2 to nie jest wymagany żaden projekt, więc projekt stworzyłem sam w zeszłym roku na kolanie, oczywiście wszystko zgodnie z przepisami i za zgodą urzędu miasta.Oto owy projekt:http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a0c6eac68911.jpg Moje pytanie dotyczy właśnie tego dachu a raczej jego odpowiedniego wykonania, gdyż chcę aby patrząc z boku czyli od głównej drogi, dach wydawał się całkiem płaski (poziomy) co starałem się uwidocznić na rysunku, w prawym dolnym rogu.Dach chcę wykonać w technologi możliwie NAJTAŃSZEJ, jakie zastosować murłaty, krokwie, w jakiej odległości?? na krokwie planuję przybić bezpośrednio płyty OSB grubności?? a na to no właśnie nie wiem co będzie najtańszym i względnie najlepszym rozwiązaniem przy tego typu dachu??papa, gont, blacha trapezowa, a może są jeszcze jakieś inne rozwiązania możliwe do zastosowania?? No i chyba względnie najważniejsze pytanie jak to później dobrze uszczelnić, tzn. łączenie dachu z murkiem który ma za zadanie zasłaniać owy dach i uszczelnienie wokół komina.Co do samego komina, chcę postawić coś takiego:http://brata.info/instrukcje/bs.htmlNiekoniecznie tej firmy, i w dokładnie takiej wersji, instrukcja umieszczona poglądowo dla zobrazowania mojego planu, czy wysokość komina 4m przy budynku ok.3,3m będzie odpowiednia?? a może za mała lub za wysoka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.05.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 (edytowane) Najprościej i najtaniej będzie bez murków a jak murki to trzy a nie dwa. Zdecydowanie papa. Grubość płyty zależna od rozstawu krokwi. Murłata 10x10 lub 12x12 krokiew np. 8x16 co 62,5 cm a skrajne 70 cm. OSB minimum 18 mm. Pozdrawiam. Edytowane 12 Maja 2013 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol1200 13.05.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 witam dach najlepiej z papy jak pod płyty to krokiew co ok 60 cm standardowa 8/16 chyba że da pan deski 2,5 cala to może być krokiew co 80 cm, jeżeli chce pan żeby z ulicy nie było widać dachu itp to proponuje od tej strony postawić murek oporowy, komin ok daje się tek ok pół metra od kalenicy, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts