JK2010 09.05.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Muszę utwardzić drogę dojazdową (dł. 10-12m) szer. ok. 3m do drogi asfaltowej . W deszczowe dni staje się nieprzejezdna. Wymyśliłem to tak, że zdejmę powierzchowną warstwę (ok. 20-30cm) i na to będzie wysypany gruz betonowo-ceglany. Czy to jest dobry pomysł? Czy taki gruz będzie odpowiedni? Ile ton gruzu potrzebuje? Jak zdejmę 20cm ziemi to na 10m długości drogi wyjdzie ok. 6m3. Ile to ton gruzu? Czy są jakieś inne sposoby na utwardzenie takiej drogi? Tanie sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 09.05.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Wyjdzie około 12T. Możesz utwardzić tłuczniem, klińcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 11.05.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Pytanie do czego masz dostęp - tanie będzie to co jest dostępne:- jeżeli masz producenta dachówki to często za grosze oddają odpad produkcyjny - będzie się z czasem lasować- jeżeli jest jakaś ciepłownia lub huta - szlaka - kurzy się- jeżeli w okolicy są remonty dróg to tani może być destrukt Ja mam drogę na glinie z czystego gruzu betonowego warstwa 0,5m - nie zapada się, nie mam kałuż jest super i była stosunkowo tania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelex1987 11.05.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 gruz ma różną masę więc trudno przeliczyć to na tony - lepiej weź więcej bo jak okaże się że masz za dużo to ewentualnie zdejmiesz więcej ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 11.05.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Ja zastosowałem teorię taką (gliniasta, spoista ziemia - z jednej strony dobrze, bo nie zapada sie na sucho, z drugiej fatalnie, bo na mokro robi się grząskie bagno i bez utwardzenia nawet koparka potrafiła utknąć) - korytowanie na 30-40cm głębokości, gruzu tyle, żeby mniej więcej to wypełnić (do policzenia). Po kilku miesiącach się ubiło i zapadło, ale taki miałem zamysł, żeby dowieźć ok. 10cm mieszanki 0-60mm z kamieniołomu na wierzch, żeby robić "na równo". Efekt był OK, niestety po czasie trochę się zapadło dalej (wg mnie to rezultat dużej ilości gazobetonu w gruzie, który się stopniowo rozpada w proszek), ale jeździć się da. Po budowie będzie wymagało dowiezienia jakichś ok. 20 ton tłucznia na 50mb drogi żeby komfortowo jeździć samochodem osobowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.05.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 (edytowane) Czy taki gruz będzie odpowiedni? Ile ton gruzu potrzebuje? Gruz gruzowi nierówny! Każdy gruz - czy to o większych rozmiarach, czy mniejszych, posiada puste przestrzenie, które trzeba warstwami wypełnić aby potem nie osiadał. Dobrym "wypełniaczem" tych przestrzeni jest stary tynk piaskowo-wapienny lub sam piasek. Trzeba całość warstwami zagęścić ubijaczką lub wodą. I wtedy dopiero będziesz miał pewność, że dużo już nie osiądzie. Edytowane 11 Maja 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 12.05.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Można zastosować frakcję mieszaną - u mnie było to 0-60. Faktycznie sypaliśmy warstwowo i zagęszczaliśmy takim skoczkiem 500kg. Nic się nie zapada, nic się nie wypłukuje. Jeździły po niej ciężkie sprzęty i ani drgnęła.Na jakieś 250mb drogi szerokości 2,5m weszło mi 352 tony gruzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts