Grafi_ 09.05.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Witam Trafiła mi się okazja i mam dostęp to ponad 14 tysięcy sztuk cegły pełnej z rozbiórki za free. Cegła z przed 2 wojny światowej ale nie wygląda najgorzej. Nie kruszy się w rękach;p około 30% cegieł ma obtłuczone kąty. Nie ma żadnych połówek. Co sądzicie o takim materiale na budowę domu?? Cegły są oczyszczone, nie ma na nich ani śladu zaprawy. Obecna sytuacja wprowadziła spore zamieszanie w mojej koncepcji budowlanej. Jak dotąd planowałem budowę z pustaków ceramicznych jednak wciąż brakuje pieniędzy na materiały. Dzięki tym cegłą mógłbym przyśpieszyć budowę o co najmniej rok Mam masę wątpliwości co do tego rodzaju materiału. Po pierwsze czy mur będzie równie wytrzymały co z pustaków ceramicznych. Jak wygląda sprawa z projektem domu? Projekt domu nad którym się zastanawiam (przy cyprysowej z garażem) jest z pustaka ceramicznego. Dom z poddaszem. Czy możliwa jest zamiana podstawowego budulca ? W końcu, jak wygląda sama technologia wykonania takiego domu? Z ceramikom sprawa jest prosta. Ściana dwu warstwowa, pustak + styropian od zewnątrz a jak z cegła ? Ściana podwójna i styropian w środek ? i ściany łączone kotwami ? Wszystko to mi się wydaje mało solidne i przestarzałe i szczerze mówiąc coraz bardziej zniechęcam się do tej cegły a rozpocząłem już zwożenie i zobowiązałem się zabrać całą cegłę do końca miesiąca. Proszę o każdą wypowiedź Im treściwszą tym lepszą Wdzięczny też bym mył za jakieś linki do podobnych dyskusji lub jakiś materiałów z opisanymi technologiami budowy domu z takiego materiału Z góry dziękuje za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.05.2013 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 (edytowane) Witam Trafiła mi się okazja i mam dostęp to ponad 14 tysięcy sztuk cegły pełnej z rozbiórki za free. Cegła z przed 2 wojny światowej ale nie wygląda najgorzej. Nie kruszy się w rękach;p około 30% cegieł ma obtłuczone kąty. Nie ma żadnych połówek. Co sądzicie o takim materiale na budowę domu?? Cegły są oczyszczone, nie ma na nich ani śladu zaprawy. Obecna sytuacja wprowadziła spore zamieszanie w mojej koncepcji budowlanej. Jak dotąd planowałem budowę z pustaków ceramicznych jednak wciąż brakuje pieniędzy na materiały. Dzięki tym cegłą mógłbym przyśpieszyć budowę o co najmniej rok Mam masę wątpliwości co do tego rodzaju materiału. Po pierwsze czy mur będzie równie wytrzymały co z pustaków ceramicznych. Jak wygląda sprawa z projektem domu? Projekt domu nad którym się zastanawiam (przy cyprysowej z garażem) jest z pustaka ceramicznego. Dom z poddaszem. Czy możliwa jest zamiana podstawowego budulca ? W końcu, jak wygląda sama technologia wykonania takiego domu? Z ceramikom sprawa jest prosta. Ściana dwu warstwowa, pustak + styropian od zewnątrz a jak z cegła ? Ściana podwójna i styropian w środek ? i ściany łączone kotwami ? Wszystko to mi się wydaje mało solidne i przestarzałe i szczerze mówiąc coraz bardziej zniechęcam się do tej cegły a rozpocząłem już zwożenie i zobowiązałem się zabrać całą cegłę do końca miesiąca. Proszę o każdą wypowiedź Im treściwszą tym lepszą Wdzięczny też bym mył za jakieś linki do podobnych dyskusji lub jakiś materiałów z opisanymi technologiami budowy domu z takiego materiału Z góry dziękuje za wszelką pomoc 1. Ad czerwone. Cegła też jest ceramiką 2. Na temat: nie widzę żadnych problemów wytrzymałościowych w zamianie, ściana z pełnej cegły tej samej grubości będzie ze 2 razy bardziej wytrzymała niż z pustaków. Pustak 24 cm czy cegłą 25 cm /mur "na 1 cegłę"/ to żadna różnica w projektowaniu. 3. Jak wygląda technologia wykonania takiego domu: 4. Wolne uwagi: jak już te cegły masz, to trzeba budować, ale pewnie na zaprawę /trzeba jej tak z 10 razy więcej niż przy pustakach/ i na dodatkową robociznę wydasz to co zaoszczędzisz na pustakach. Ale mur będzie lepszy... Edytowane 10 Maja 2013 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 10.05.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Jak cegła jest solidna, niezagrzybiona, nie rozsypuje się to jak zbudujesz z niej dom ze ścianami grubymi na 25cm i ocieplisz z zewnątrz 20cm styro to będzie prawie jak forteca, postoi jeszcze ze 100 lat i nawet gwoździa można w to wbić albo kołek bez problemów wkręcić Oczywiście murować zgodnie z technologią - patrz ww. pkt 3 (najprościej i bez fanaberii jak mur na 25 to chyba wiązania krzyżowe typ 1 lub 2 http://www.roben.pl/dla-wykonawcow,sposoby_wiazania_cegiel.xml ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 10.05.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 A ja bym nie oszczedzał i z tej cegły zbudował co najwyżej scianki działowe. Pustaki na ok 120m dom to jakies 10000 za wieneregłą bergera, jak bedziesz murował zwykła cegłą to po pierwsze wiecej cementu pujdzie, po drugie ekipa wiecej weźmie za robote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 12.05.2013 14:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Wielkie dzięki za konkretne odpowiedzi W szczególności za link ze schematami kładzenia cegieł ;D Może ktoś się jeszcze wypowie na temat termoizolacji takiej ściany? Ostatni temat tych ceglanych ścian pochłoną mnie do tego stopnia że złożyłem nawet wizytę u kilku zupełnie mi obcych ludzi zamieszkujących w okolicach, właśnie takie ceglane domki 3 z 4 przypadków to domy stare, ponad 100 letnie. Właściciele chwalą ale i narzekają między innymi na to że dom chłodny ale były to ściany jedno warstwowe. Myślę że odpowiednio gruby styropian załatwił by tą kwestie. Zaobserwowałem w starych domach też coś co nazwałbym "podciąganiem kapilarnym" i to we wszystkich trzech:/ Wnioskuje że cegły lubią ssać ;D Czy trzeba tu zastosować jakąś specjalną izolację poziomą czy wystarczą standardy jak przy pustakach (papa, lepik)? A co z wyciszaniem dźwięków z otoczenia ? Moja działka położona jest blisko przejazdu kolejowego dlatego ta kwestia również jest dla mnie nie bez znaczenia;) Mam też okazję zwiezienia ponad tysiąca dwudziestoletnich pustaków ceramicznych również za free. Myślę by wykorzystać je na ściany działowe. Zamieszczam projekt domu na który chyba się zdecyduję http://www.e-projekty.pl/projekt,1583027,dom-jednorodzinny-z-garazem-projekt-domu-dom-przy-cyprysowej-25 Zauważyłem że w tym domu nie ma prawie w ogóle ścian działowych nośnych - taka dziwna ciekawostka ;p Wiem że to nieprofesjonalne i większość fachowców nie lubi szacować i rzucać liczbami "na oko" ole może ktoś pokusi się o luźną ocenę ile mniej wiecej cegieł potrzeba by do tego projektu ?? Dzięki wszystkim za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.05.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Aleś Gargamela sobie upatrzył !!! Supergargamela Skomplikowana bryła, bardzo skomplikowany dach, drogi w budowie i tragiczny w eksploatacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 12.05.2013 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 (edytowane) Aleś Gargamela sobie upatrzył !!! Supergargamela Skomplikowana bryła, bardzo skomplikowany dach, drogi w budowie i tragiczny w eksploatacji... Czemu gargamel ;p ?? Wizualnie mi się bardzo podoba Szukałem projektu z otwartą kuchnia z oknem od frontu oraz strefą "jadalną" ;p Domek wydaje się mały, sprytny i przytulny ;D Zastanawiam się czy można by zrezygnować tego łuku okiennic na lewej ścianie i balkonu powyżej oraz przerobienie pralni na składzik na węgiel. Na jakiejś stronie z tym projektem znalazłem wycenę stanu zamkniętego na 130tys. to chyba nie dużo Dach przystosowany do ciężkiej dachówki więc spokojnie mogę kryć czymś tańszym. Edytowane 12 Maja 2013 przez Grafi_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 12.05.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Tłumienie dźwięku pełny materiał na pewno ma lepsze niż pustak czy materiał o małej gęstości. Izolacja termiczna - to trzeba policzyć ale pewnie z 20cm było by wskazane.Co do ilości - masz na rysunkach podstawowe wymiary budynku, policz ile cegieł wychodzi na metr 2 ściany i pomnóż przez oszacowaną powierzchnię ścian a się dowiesz ile ci cegieł potrzeba, jak zabraknie nic też nie stoi na przeszkodzie aby parter był z cegły a piętro np z pustaka. Izolacja pozioma normalna, tam gdzie widziałeś podciąganie może jej wcale nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagodzianka 13.05.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Jak już ktoś wyżej napisał - w porównaniu z pustakami ceramicznymi robocizna będzie baardzo droga. Do tego jeszcze koszty zaprawy i pewnie mnóstwo zabawy przy wyrównywaniu ścian (cegły z rozbiórki to nie równiutki Porotherm prosto z pieca... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 13.05.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Bardzo zly pomysl .Mam pare nieruchomosci sprzed 2 wojny . Mozna w bajki wlozyc wszystkie obiegowe opinie ze kiedys to sie budowalo nie to co teraz . Kiedys wlasnie stawialo sie byle jak i jak najtaniej . No moze poza kosciolami Pozatem cegla po 25-30 latak zamienia sie w gapke i jej wlasciwosci izolacyjne leca na leb i na szyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 13.05.2013 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 (edytowane) Bardzo zly pomysl .Mam pare nieruchomosci sprzed 2 wojny . Mozna w bajki wlozyc wszystkie obiegowe opinie ze kiedys to sie budowalo nie to co teraz . Kiedys wlasnie stawialo sie byle jak i jak najtaniej . No moze poza kosciolami Pozatem cegla po 25-30 latak zamienia sie w gapke i jej wlasciwosci izolacyjne leca na leb i na szyje. Może i budowało się byle jak bo nie było zbytnio z czego budować. Ja nie mam zamiaru budować jak sto lat temu Będzie hydroizolacja pozioma i pionowa, będą styropiany, zbrojone fundamenty i inne osiągnięcia XXI wieku ;p Ja tu piszę o cegle, fakt że starej ale na moją logikę to tylko suszona glina W obecnych czasach produkują lepszą cegłę ? słyszałem kilka opinii że nie, a wręcz przeciwnie - żużel oblepiony gliną ;p Co do tego że chłonie wodę jak gąbka to nie zaprzeczę bo się nie znam ale przecież nie robię z niej fundamentów;) Ściana będzie trochę wyżej i od spodu będzie zabezpieczona hydroizolacją poziomą a od przodu styropianem i tynkiem;) Słyszałem że styropian też chłonie wodę a jednak tak ochoczo wszyscy go stosują do ocieplania ścian;) Więc o co chodzi ;p ?? Ale co ja tam wiem ;p Jestem technologiem żywności ;p Edytowane 13 Maja 2013 przez Grafi_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 13.05.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Wiesz ja jestem grafikiem i tez sie nie znam Moglbym poopowiadac co mi rozni fachowcy mowili na temat mojego starego domu ale ciezko bedzie mi wszystko przytoczyc z pamieci .Powiem tylko jedno ze stara cegla do niczego sie nie nadaje . Widze jednak ze jestes bardzo nakrecony na ta cegle .Rob jak uwazasz . Ale pomysl ze jak cos bedzie nie tak to bedziesz mial spieprzomy glowny element domu , ktorego nie bedziesz mogl wymienic . .Jak dla mnie to ruletka. A i jeszcze jedno w tej cegle moze byc grzyb. Skad wiecz czy cegla nie byla mokra przez lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 13.05.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 (edytowane) Bardzo zly pomysl .Mam pare nieruchomosci sprzed 2 wojny . Mozna w bajki wlozyc wszystkie obiegowe opinie ze kiedys to sie budowalo nie to co teraz . Kiedys wlasnie stawialo sie byle jak i jak najtaniej . No moze poza kosciolami Pozatem cegla po 25-30 latak zamienia sie w gapke i jej wlasciwosci izolacyjne leca na leb i na szyje. Hmmmmm : Sądząc po opanowaniu przez JacekC sztuki pisania - to kolejny atak forumowego trolla-dysortografa pod nowym nickiem? Aha za moich czasów nie było dysortografów - nazywało się to: "Matoł, dwója, siadaj"... Edytowane 13 Maja 2013 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 13.05.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 to ze nie dbam o ortografie to fakt ale czy wypowiadam sie jakos w sposob agresywny albo obrazam kogos ? Mimo ze nie jestem fachowcem mam jakies doswiadaczenia w tym temacie i pisze bo chce koledze doradzic. A tu przychodzi jakis beton i wyzywa od matolow i troli . Nie wiem kolego cos cie boli ,masz jakies problemy emocjonalne ze walisz z grubej rury? Nieociosany klocek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 13.05.2013 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Powiem tylko jedno ze stara cegla do niczego sie nie nadaje Jeszcze parę dni temu pewnie bym się zastanowił nad tymi słowami ale po przeczytaniu ogromnej ilości postów, zapoznaniu się z opinią kilku fachowców i obejrzeniu kilku domów z cegły zupełnie się z tym stwierdzeniem nie zgadzam Wszystko zależy od tego z jaką cegłom mamy do czynienia bo jak materiał był dobrze przechowywany to nadal jest twardy jak prosto z pieca;) Zresztą upuściłem kilka pustaków max i rozpadły się na kilka części a cegłą ciskam z całej siły i najwyżej kanty cię obtłukują;p A co powiesz o starych naczyniach z przed kilku tysięcy lat ?? jak by nie było to ten sam materiał - glina a jednak z wielu takich np, misek nadal można chlipać zupę ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 13.05.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 to ze nie dbam o ortografie to fakt ale czy wypowiadam sie jakos w sposob agresywny albo obrazam kogos ? Mimo ze nie jestem fachowcem mam jakies doswiadaczenia w tym temacie i pisze bo chce koledze doradzic. A tu przychodzi jakis beton i wyzywa od matolow i troli . Nie wiem kolego cos cie boli , masz jakies problemy emocjonalne ze walisz z grubej rury? Nieociosany klocek. Nie karmić trolla. EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 13.05.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 hm no ciekawe ze tak kruche miales te maxy . Ja mam inne doswiadczenia z nieruchomosciami . Im starsze tym mam gorsze zdanie .Cegla nie musi byc zla ale tez nie musi byc dobra. Ruletka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 14.05.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Nie porównywać cegły sprzed 20-25 lat po 25 latach użytkowania z tą sprzed 100 i jeszcze tą współczesną. Ta sprzed 100 lat nie zawsze ale często trzyma się lepiej niż współczesny klinkier a zwykła cegła aktualnie produkowana często rozpada się od patrzenia na nią pomimo deklarowanych super parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciepłytynk 21.10.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Jak jesteś zainteresowany dobrą, ciepłą izolacją, która nie zagrzybi ścian i stworzy idealny mikroklimat - sprawdź tynki firmy BAUWER, mam jeden pokój otynkowany tymi tynkami, a sąsiedni - styropianem. Różnica latem w 4 stopni, zimą około 2-3 stopni, czyli ten styropian słabo izoluje. Planuję remont w tym drugim pokoju, bo tak być nie może, Można te tynki i od węwnątrz i od zewnątrz kłaść, ale jeżeli Ci na prawdę zależy na idealnym rozwiązaniu, a nie "byle skończyć tanim kosztem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts