Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabina prysznicowa w drewnianej w lazience

Mithos

Recommended Posts

Witam,

Mam takie pytanie - ma ktos doswiadczenie z uzytkowaniem kabiny prysznicowej w drewnianej lazience,

Jestem na etapie przymiarki do zakupu i niewiem na co sie decydowac - zakladam ze powinna byc zamknieta calkowicie,

Ale to nie zmienijszy ilosci pary wytwarzanej wewnatrz - sa jakies kabiny ktore sa polecane do takich miejsc?

Pozdrawiam

Mit

Witam,

Mam takie pytanie - ma ktos doswiadczenie z uzytkowaniem kabiny prysznicowej w drewnianej lazience,

Jestem na etapie przymiarki do zakupu i niewiem na co sie decydowac - zakladam ze powinna byc zamknieta calkowicie,

Ale to nie zmienijszy ilosci pary wytwarzanej wewnatrz - sa jakies kabiny ktore sa polecane do takich miejsc?

Pozdrawiam

Mit

Użytkuję drugi rok kabinę wymurowaną (wolno stojącą) w łazience drewnianej i nic się nie dzieje ale; po kąpieli włączam wentylator na parę minut albo otwieram okno . Strop kabiny nakryłem szybą aby drewniany sufit nie dostawał podczas kąpieli zbyt dużo pary .Drzwi kabiny mają 15 cm szparę od sufitu kabiny aby para miała ujście . Pozdrawiam

• 1 month później...

Ściany pokryte olejem duńskim

zerknalem na sprzedawcow w sieci i widze bardzo duze rozbieznosci w cenie produktu dochodzace nawet do 100%

moglbys wskazac z ktorego konkretnie korzystasz? moze byc na PW jesli nie chcesz reklamowac ; )

BTW widze ze dorzuciles do album zdjecia lazienki, ladnie wyglada, ciekaw tez jestem na jakim etapie jest ogrod, projekt jest ambitny, jak z realizacja? ; )

pozdrawiam

Ściany pokryte olejem duńskim, specjalnym właśnie do pomieszczeń mokrych.

rozumiem ze piszesz o zdjeciu IMGP8000.JPG z Twojego albumu?

w karcie produktu przeczytalem:

Nie pozostawia powłoki podatnej na pęknięcia, tworzy jednak tzw. film lakierniczy z lekkim satynowym połyskiem

wg. Ciebie ten 'film' jest wyrazny? bale zmienily zabarwienie na ciemniejszy?

jak z wydajnoscia tego preparatu?

moze moglbys pstryknac inne fotki tego pomieszczenia z innym ustawieniem WB w aparacie i wrzucic na forum albo PM? ta fotka robiona z silnym swiatlem w obiektyw moze przeklamywac rzeczywisty kolor

zastanawiam sie czy nie pomalowac desek boazeryjnych na pietrze tym preparatem

pozdrawiam

Edytowane przez borge

Ten "film", powłoka, czy jak to kurde nazwać jest dość delikatnie widoczna. Jak na boazerii wyjdzie nie wiem, na pewno inaczej, bo jest raczej na gładko wyszlifowana, moje bale nie. Zdjęciami Ci się nie pochwalę, bo próbowałem robić, ale nie oddadzą rzeczywistości. Kolor daje ciemniejszy, dość przyjemny odcień brązu. Pomalowałem wg instrukcji na opakowaniu gąbką (taką kuchenną) ok 15 m2. Zostało jeszcze ca 1/3 puszki.

Zaj....cie pachnie :D

• 3 weeks później...
znajomi osłonili niektóre ściany w łazience w domu z bali panelami z blachy. nie ma kabiny prysznicowej- jest blacha i odpływ w podłodze z gresu. blacha jest też dookoła wc i umywalki. do tego ogrzewanie podłogowe i wietrzenie (okno w łazience). zdaje się, że się sprawdza, wygląda też całkiem fajnie (modern że tak powiem), tylko na blasze zostaja zacieki po wodzie, więc trzeba to wycierać.

• 2 weeks później...
Witam, przymierzamy się do przeniesienia starej drewnianej chaty w inne miejsce. Zastanawiam się nad kwestią łazienki - prawdopodobnie wydzielimy ją z dość obszernej sieni. Łazienka będzie bardzo mała z oknem ok 4m2. Ściany, sufit, podłogi są drewniane - takie chciałabym zachować. Zastanawiam się jak rozwiązać problem prysznica - czy musi być zamykana kabina? Czy może być wymurowana? Macie jakieś sprawdzone patenty? Zależy mi aby zachować klimat "przaśności", jak najmniej nowoczesności - dlatego wolałabym odrzucić tradycyjną kabinę prysznicową.

Jak najbardziej można wymurować i nie stosować gotowych kabin. Murowana przede wszystkim jest trwalsza, można ją odsunąć o dwa centymetry od ścian drewnianych i spokojnie stawiać.Od zewnątrz można wyłożyć ją piaskowcem, ładnie i ręcznie potynkować, wymurować ze starej np. cegły itd. Od środka wyłożyć glazurą i terakotą, naturalnym kamieniem nadającym się do tego typu miejsc, zrobić porządnie odpływ i super. Wejście można wykonać w postaci szklanych drzwi, kotary...

pzdr