ario80 10.05.2013 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Witam, Pytanie krótkie. Jakie są wymagania co używanej farby do malowania takiej obudowy? W moim przypadku zastosowana została Śnieżka a kominek 'spuchł'. Moim zdaniem nie od farby, zdaniem wykonawcy właśnie przez nią (zamoczyła wermikulit, który spuchł i spękał).http://img811.imageshack.us/img811/5448/deformation.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img541.imageshack.us/img541/347/deformation2.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.05.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Witam.Jeżeli wermikulit "spuchł" to oznaka że albo nie został pokryty na zewnątrz warstwą kleju z zatopioną w nim siatką.Albo zostało to zrobione, ale nie wyschło do końca i po malowaniu "odparzyło" w kilku miejscach tę warstwę.Do malowania kominków z płyt krzemianowo-wapniowych, wermikulitowych i perlitowych, powinno się używać farb silikatowych (krzemianowych). Z reguły są to wszystkie farby elewacyjne. Lub farb specjalistycznych - dedykowanych do kominków. Zwykłe emulsje akrylowe tracą kolory w skutek podwyższonej temperatury. A taka jest jednak na powierzchni płyt izolacyjnych.Pozdraiwam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ario80 10.05.2013 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Witam. Jeżeli wermikulit "spuchł" to oznaka że albo nie został pokryty na zewnątrz warstwą kleju z zatopioną w nim siatką. Albo zostało to zrobione, ale nie wyschło do końca i po malowaniu "odparzyło" w kilku miejscach tę warstwę. Do malowania kominków z płyt krzemianowo-wapniowych, wermikulitowych i perlitowych, powinno się używać farb silikatowych (krzemianowych). Z reguły są to wszystkie farby elewacyjne. Lub farb specjalistycznych - dedykowanych do kominków. Zwykłe emulsje akrylowe tracą kolory w skutek podwyższonej temperatury. A taka jest jednak na powierzchni płyt izolacyjnych. Pozdraiwam. Malowanie było na pewno po wyschnięciu. Miało to miejsce jakieś 2 tyg. po zakończeniu kominka. Farba : ŚNIEŻKA BARWY NATURY, taka jak użyłem do malowania ścian wew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.05.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Zacznijmy może od tego, że podasz więcej informacji. Chyba, ze mamy wróżyć z fusów... Napisz jaki to wermikulit, jak został przygotowany do malowania, wklej więcej zdjęć robionych w trakcie prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 11.05.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Inaczej...niech pokaże to co pod wkładem...czyli wentylacja. Ta kratka u góry to mało....Na moje oko bardzo się przegrzewa obudowa...i chociaż wermikulit jest świetny, to nie idealny....jak inne materiały izolacyjne - chodzi o przegrzanie obudowy!!!!!!! . Może siatka na zszywacz wstrzelona w wermikulit i pokryta cekolem albo innym "gładziem"? Spuchnie jak najbardziej...."spuchlizna" nie pęka... to jest siatka ( Tak mi sie wydaje). A może to nie jest wermikulit? Jaki miał kolor ten materiał użyty do obudowy czopucha? Jaką miał strukturę?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.05.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 [h=1]chapeau bas.Ale ty za Batura latasz.W każdym wątku.Ale lataj może czegoś konkretniejszego się nauczysz [/h] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 12.05.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 ano latam, latam , nie było mnie trochę więc trzeba poobcować z forum. Apropo latania to jutro pierwszy raz lęcę samolotem - zawsze unikałem bo mam przed tym paniczny lęk i fobię. Ale zostałem zmuszony przez żonę i nie mam odwołania - samochodem do Hiszpanii za samolotem nie dam rady!!!!!! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.05.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Zobacz z czego budują Hiszpanie kominki-obudowy i je nam to po wylądowaniu wkleisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 12.05.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Dokładnie, mam nadzieję, że na ulubionej wyspie wszystkich niemców znajdę jakieś rodzynki. Na pewno są tradycyjne kuchnie na drewno bo widziałem w telewizji, mają też podobno dobre piece do pieczenia. Forest...odbiorę ci zadanie na tydzień i pobawię się w "zduna wędrownika". Jak dam radę!pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ario80 13.05.2013 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Inaczej...niech pokaże to co pod wkładem...czyli wentylacja. Ta kratka u góry to mało....Na moje oko bardzo się przegrzewa obudowa...i chociaż wermikulit jest świetny, to nie idealny....jak inne materiały izolacyjne - chodzi o przegrzanie obudowy!!!!!!! . Może siatka na zszywacz wstrzelona w wermikulit i pokryta cekolem albo innym "gładziem"? Spuchnie jak najbardziej...."spuchlizna" nie pęka... to jest siatka ( Tak mi sie wydaje). A może to nie jest wermikulit? Jaki miał kolor ten materiał użyty do obudowy czopucha? Jaką miał strukturę? pzdr kratki wentylacyjne są dwie z lewej i przodu obudowy. wermikulit zastosowany jest firmy Rath (przynajmniej taki był używany przy naprawie). przy budowie wermikulit był pokrywany siatką (czego nie widziałem) i później Nida Gips (byłem na chwilę przy tym i człowiek, który to robił mówił, że używa Nidy a nigdy nie robi Megaronem - to pamiętam). Po zakończeniu budowy kominek był biały więc pewnie zagruntowany. Poniżej wrzucam zdjęcie jak kominek był naprawiany. Wycięto wszystkie spuchnięte płyty (front i oba boki) i wstawiono nowe. Obniżone zostały też wyloty bo w środek zostały na górze wstawione jeszcze dodatkowe płyty. Na zdjęciu zaznaczyłem pęknięcia. Na każdym 'pęcherzu' płyty były pęknięte w poprzek na całej długości. http://img7.imageshack.us/img7/14/cracksq.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ario80 20.05.2013 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 do góry. brak sugestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts