Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obudowa kominka z płyt wermikulitowych - malowanie

ario80

Recommended Posts

Witam,

Pytanie krótkie. Jakie są wymagania co używanej farby do malowania takiej obudowy? W moim przypadku zastosowana została Śnieżka a kominek 'spuchł'. Moim zdaniem nie od farby, zdaniem wykonawcy właśnie przez nią (zamoczyła wermikulit, który spuchł i spękał).

http://img811.imageshack.us/img811/5448/deformation.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img541.imageshack.us/img541/347/deformation2.jpg

Witam.

Jeżeli wermikulit "spuchł" to oznaka że albo nie został pokryty na zewnątrz warstwą kleju z zatopioną w nim siatką.

Albo zostało to zrobione, ale nie wyschło do końca i po malowaniu "odparzyło" w kilku miejscach tę warstwę.

Do malowania kominków z płyt krzemianowo-wapniowych, wermikulitowych i perlitowych, powinno się używać farb silikatowych (krzemianowych). Z reguły są to wszystkie farby elewacyjne. Lub farb specjalistycznych - dedykowanych do kominków. Zwykłe emulsje akrylowe tracą kolory w skutek podwyższonej temperatury. A taka jest jednak na powierzchni płyt izolacyjnych.

Pozdraiwam.

Witam.

Jeżeli wermikulit "spuchł" to oznaka że albo nie został pokryty na zewnątrz warstwą kleju z zatopioną w nim siatką.

Albo zostało to zrobione, ale nie wyschło do końca i po malowaniu "odparzyło" w kilku miejscach tę warstwę.

Do malowania kominków z płyt krzemianowo-wapniowych, wermikulitowych i perlitowych, powinno się używać farb silikatowych (krzemianowych). Z reguły są to wszystkie farby elewacyjne. Lub farb specjalistycznych - dedykowanych do kominków. Zwykłe emulsje akrylowe tracą kolory w skutek podwyższonej temperatury. A taka jest jednak na powierzchni płyt izolacyjnych.

Pozdraiwam.

Malowanie było na pewno po wyschnięciu. Miało to miejsce jakieś 2 tyg. po zakończeniu kominka. Farba : ŚNIEŻKA BARWY NATURY, taka jak użyłem do malowania ścian wew.

Inaczej...niech pokaże to co pod wkładem...czyli wentylacja. Ta kratka u góry to mało....Na moje oko bardzo się przegrzewa obudowa...i chociaż wermikulit jest świetny, to nie idealny....jak inne materiały izolacyjne - chodzi o przegrzanie obudowy!!!!!!! . Może siatka na zszywacz wstrzelona w wermikulit i pokryta cekolem albo innym "gładziem"? Spuchnie jak najbardziej...."spuchlizna" nie pęka... to jest siatka ( Tak mi sie wydaje). A może to nie jest wermikulit? Jaki miał kolor ten materiał użyty do obudowy czopucha? Jaką miał strukturę?

pzdr

ano latam, latam , nie było mnie trochę więc trzeba poobcować z forum. Apropo latania to jutro pierwszy raz lęcę samolotem - zawsze unikałem bo mam przed tym paniczny lęk i fobię. Ale zostałem zmuszony przez żonę i nie mam odwołania - samochodem do Hiszpanii za samolotem nie dam rady!!!!!!:sick:

pzdr

Dokładnie, mam nadzieję, że na ulubionej wyspie wszystkich niemców znajdę jakieś rodzynki. Na pewno są tradycyjne kuchnie na drewno bo widziałem w telewizji, mają też podobno dobre piece do pieczenia.

Forest...odbiorę ci zadanie na tydzień i pobawię się w "zduna wędrownika". Jak dam radę!

pzdr

Inaczej...niech pokaże to co pod wkładem...czyli wentylacja. Ta kratka u góry to mało....Na moje oko bardzo się przegrzewa obudowa...i chociaż wermikulit jest świetny, to nie idealny....jak inne materiały izolacyjne - chodzi o przegrzanie obudowy!!!!!!! . Może siatka na zszywacz wstrzelona w wermikulit i pokryta cekolem albo innym "gładziem"? Spuchnie jak najbardziej...."spuchlizna" nie pęka... to jest siatka ( Tak mi sie wydaje). A może to nie jest wermikulit? Jaki miał kolor ten materiał użyty do obudowy czopucha? Jaką miał strukturę?

pzdr

kratki wentylacyjne są dwie z lewej i przodu obudowy. wermikulit zastosowany jest firmy Rath (przynajmniej taki był używany przy naprawie). przy budowie wermikulit był pokrywany siatką (czego nie widziałem) i później Nida Gips (byłem na chwilę przy tym i człowiek, który to robił mówił, że używa Nidy a nigdy nie robi Megaronem - to pamiętam).

Po zakończeniu budowy kominek był biały więc pewnie zagruntowany.

Poniżej wrzucam zdjęcie jak kominek był naprawiany. Wycięto wszystkie spuchnięte płyty (front i oba boki) i wstawiono nowe. Obniżone zostały też wyloty bo w środek zostały na górze wstawione jeszcze dodatkowe płyty.

Na zdjęciu zaznaczyłem pęknięcia. Na każdym 'pęcherzu' płyty były pęknięte w poprzek na całej długości.

http://img7.imageshack.us/img7/14/cracksq.jpg