Crazy 10.05.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Dekarz zaproponował mi dość, wg mnie, nietypowe rozwiązanie krycia wstępnego. Mianowicie, na krokwie kładziemy folię wysokoparoprzepuszczalną, mocujemy za pomocą łat (4cm) bitych wzdłuż krokwi, na to dajemy deskowanie i na deskowanie normalnie już leci papa. potem kontrłaty, łaty i dachówka. Dekarz twierdzi, że w taki przypadku będzie dobrze zwentylowane deskowanie. A drugi argument to taki że mogę wtedy sobie spokojnie wełnę dać między krokwie do pełnej wysokości krokwi (20cm) i dosunąć do samej foli bez konieczności zostawiania szczeliny wentylacyjnej. Co myślicie o takim rozwiązaniu. Na moim dachu wyjdzie jakieś dodatkowo 1500zł za folię i łaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ganbu 10.05.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Bardzo dobre rozwiązanie. Sprawdza się praktyce. Mała uwaga - moim zdaniem wystarczy na membranie kontrłata, czyli 2,5*5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 10.05.2013 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Masz takie rozwiązanie u siebie? I czy w takim przypadku warto jest inwestować w drogą folię, skoro na deskowaniu będzie jeszcze papa. Dekarz proponuje folię Dorken Vent S, trochę kosztuje, ale podobno jest dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.05.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Zamocowanie folii nie jest błędem ale tak na prawdę nie ma merytorycznego uzasadnienia. Szczelinę wentylacyjną można uzyskać nadbijając lub podbijając krokwie. Wysokość szczeliny zależna od długości połaci. Minimalna wysokość szczeliny to 2 cm a w praktyce 2,5 cm, natomiast każda większa jest lepsza czyli 4 cm bardzo dobra. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 13.05.2013 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Też mi się wydaje, że folia w tym miejscu jest trochę bez sensu, szczególnie tak droga jak folia Dorkena. Chyba że ta folia miałyby służyć temu, że można by wtedy dosunąć do niej wełnę, bez konieczności sznurkowania. Tylko wtedy można być dać jakaś cieńszą i tańszą tą folię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ganbu 13.05.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Membrana zawsze powinna być dobrej klasy. Nie ma znaczenia w którym miejscu się znajduje. Przy wyborze kieruj się współczynnikiem Sd. Dorken jest spoko. Ale mozna z powodzeniem zastosować Divorol Pro Brasa. Z grubością dodatkowej łaty nie ma co przesadzać ponieważ czym damy grubszą łatę pod deski to tym grubsza wyjdzie deska okapowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.05.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Folia zastosowana w tym miejscu ma spełniać tylko jedno zadanie a mianowicie uniemożliwić przepchnięcie wełny przez partaczy montujących izolację cieplną. Można zatem w miejsce tej folii zastosować najtańszą siatkę do dociepleń (idealnie spełni swoje zadanie). Natomiast szerokość okapu niweluje się podcinając krokwie. Tak ja wspomniałem wcześniej zamiast nadbijać krokwie można je podbić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 14.05.2013 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Tak ja wspomniałem wcześniej zamiast nadbijać krokwie można je podbić. Pozdrawiam. Podbić krokwie tzn. od środka do boków krokwi nabić łaty wysokości min 2,5cm, tak aby zachować odstęp ocieplenia od deskowania? Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.05.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Dobrze tylko nie doboku a do spodu krokwi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 14.05.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Umieszczenie membrany w tym miejscu przegrody to dobre rozwiązanie. Membrana funkcjonuje wtedy jako wiatroizolacja. Unieruchomienie ruchu powietrza w wełnie zwiększa jej przenikalność cieplną. A kontrłata 4 cm to żaden problem, nie poszerzy deski czołowej o czym pisał Andrzej,chyba że ktoś nie potrafi wykonać prawidłowo okapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts