misia-K 25.04.2004 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Mam pytanko do doświadczonych Chcemy z mężem kupić mieszkanie, ale tak żeby było zapisane na mnie. Jak to zrobić? czy można to zrobić od razu u notariusza przy okazji kupna (np. gdyby on zrzekł się praw do mieszkania), czy też jedynym wyjściem jest intercyza? Czy małżonkowie mogą przekazać sobie mieszkanie w darowiźnie? Powiedzmy, że kombinacje z darowizną od rodziców odpadają. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mąż posiada mieszkanie od rodziców przekazane w darowiźnie. mam pytanie do slaw co to jest "oświadczenie, że kupujesz nieruchomość ze środków własnych do majątku odrębnego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 25.04.2004 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Mnie notariusz za każdym razem informował, że mogę kupić daną nieruchomość na zasadach współwłasności ustawowej (potocznie - małżeńskiej) albo złożyć takie oświadczenie i kupić do majątku odrębnego. Zapytaj pierwszego z brzegu lokalnego notariusza jak to wygląda u niego w praktyce. Jeżeli mieszkanie należy do majątku odrębnego męża to może on je podarować do majątku odrębnego Tobie - nie znam przeszkód - poza podatkiem od darowizny i opłatami notarialnymi... To, że mąż otrzymał mieszkanie w darowiźnie nie oznacza automatycznie, że należy ono do jego majątku odrębnego - to zależy jak to zostało zapisane w akcie notarialnym i kiedy to było (po czy przed ślubem ?). O ile wiem, mieszkania spółdzielczego nie można kupić (ani podarować) do majątku odrębnego (tzn. jest wtedy i tak współwłasnością małżeństwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts