misia-K 25.04.2004 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Mam pytanko do doświadczonych Chcemy z mężem kupić mieszkanie, ale tak żeby było zapisane na mnie. Jak to zrobić? czy można to zrobić od razu u notariusza przy okazji kupna (np. gdyby on zrzekł się praw do mieszkania), czy też jedynym wyjściem jest intercyza? Czy małżonkowie mogą przekazać sobie mieszkanie w darowiźnie? Powiedzmy, że kombinacje z darowizną od rodziców odpadają. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mąż posiada mieszkanie od rodziców przekazane w darowiźnie. mam pytanie do slaw co to jest "oświadczenie, że kupujesz nieruchomość ze środków własnych do majątku odrębnego" Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17913-mieszkanie-wasnoci-wsp%C3%B3maonka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 25.04.2004 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Mnie notariusz za każdym razem informował, że mogę kupić daną nieruchomość na zasadach współwłasności ustawowej (potocznie - małżeńskiej) albo złożyć takie oświadczenie i kupić do majątku odrębnego. Zapytaj pierwszego z brzegu lokalnego notariusza jak to wygląda u niego w praktyce. Jeżeli mieszkanie należy do majątku odrębnego męża to może on je podarować do majątku odrębnego Tobie - nie znam przeszkód - poza podatkiem od darowizny i opłatami notarialnymi... To, że mąż otrzymał mieszkanie w darowiźnie nie oznacza automatycznie, że należy ono do jego majątku odrębnego - to zależy jak to zostało zapisane w akcie notarialnym i kiedy to było (po czy przed ślubem ?). O ile wiem, mieszkania spółdzielczego nie można kupić (ani podarować) do majątku odrębnego (tzn. jest wtedy i tak współwłasnością małżeństwa). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17913-mieszkanie-wasnoci-wsp%C3%B3maonka/#findComment-302185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts