Waveform 10.05.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 witam prosze o pomoc. okablowałem cały domek, wszystkie kable schodzą się w jednym miejscu i teraz trzeba to wszystko połączyć. w sumie mógłbym wszystkie kable skręcic razem i podłączyć do kabla na zewnątrz ale jednak chciałbym żeby instalacja była wydajna i bezpieczna. tutaj lista obwodów jakie zrobiłem , chciałbym wiedzieć dokładnie jak zrobić rozdzielnie i co tam dokładnie w środku ma być do domu dochodzi jedna faza mam także stary licznik który chciałbym podłączyć ponieważ prąd dochodzi z domu obok i potrzebuje go do własnych rozliczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 10.05.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Dokładną wiedzę jak to połączyć żeby było wydajnie i bezpiecznie to posiada elektryk.Jak się postarasz to znajdziesz takiego fachowca w normalnych widełkach cenowych.Zleć takiemu gościowi montaż rozdzielnicy, przy okazji zrobisz pomiary odbiorcze i masz 2 w 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waveform 10.05.2013 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 tak wiem mogę to zlecić elektrykowi nie o kasę chodzi. chce zostać bohaterem w swoim domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 10.05.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 chce zostać bohaterem w swoim domu Bycie bohaterem ma pewną wadę. Prawdziwy bohater, to martwy bohater. Prawie wszyscy prawdziwi bohaterowie leżą w grobach. Pół biedy jak zostaniesz bohaterem w swoim domu, problemem będzie jak zamordujesz swoją rodzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waveform 10.05.2013 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Bycie bohaterem ma pewną wadę. Prawdziwy bohater, to martwy bohater. Prawie wszyscy prawdziwi bohaterowie leżą w grobach. Pół biedy jak zostaniesz bohaterem w swoim domu, problemem będzie jak zamordujesz swoją rodzinę. jesli nie masz nic do napisania w temacie to prosze nie zabieraj glosu. Potrzebuje konkretnych rad a nie jakis bzdurnych wywodow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 11.05.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 (edytowane) Potrzebuje konkretnych rad a nie jakis bzdurnych wywodow Skończ szkołę, gdzie nauczą cię zawodu elektryka Edytowane 11 Maja 2013 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waveform 11.05.2013 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Prosilem zebys juz w tym temacie nie pisał. Masz problemy ze zrozumieniem tego co czytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 11.05.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Masz problemy ze zrozumieniem tego co czytasz? Masz problemy ze zrozumieniem tego co czytasz? Nie dociera do ciebie, że nie dysponujesz elementarną wiedzą, aby wykoać to zadanie. A nikt nie przyłoży ręki do mordrstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 12.05.2013 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 tak wiem mogę to zlecić elektrykowi nie o kasę chodzi. chce zostać bohaterem w swoim domu A jak zamierzasz to formalnie zakończyć? Pomiary, papiery do odbioru instalacji? Moja rada jest słuszna, szukaj kogoś kto Ci to teraz podłączy, pomierzy i odbierze. Zero stresów teraz i w przyszłości. Powinieneś się zmieścić w przedziale 400-1000zł. Cena silnie zależy od rozmiaru rozdzielnicy i regionu gdzie się budujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 12.05.2013 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 .....Potrzebuje konkretnych rad a nie jakis bzdurnych wywodow Konkretnie i rzeczowo to opisane jest to w dostępnej literaturze. Kilka przykładów, bo nie wiem na jakim etapie wiedzy jesteś. 0) POZIOM ZEROWY Ulotki dostępne w sklepach LEROY-MERLIN To jest skondensowana wiedza przeznaczona dla bohaterów wszelkiej maści. Wg autorów ulotek każda zrealizowana czynność jest prosta, szybka i bezpieczna. Jest tam również opisana Skrzynka Rozdzielcza. Wiem, że na dniach będzie wydana nowa seria tych książeczek, m.in. Jak Przenieść Licznik Gazowy W Inne Miejsce. 1) POZIOM PODSTAWOWY Pobierz z sieci Poradnik Instalatora Przeczytaj od deski do deski. Jest dobrze napisany, są ilustracje, słowem konkretna teoretyczna wiedza nt. instalacji. To jest poziom wiedzy inwestora. 2) POZIOM ŚREDNI Przykładowa książka, przystępnie napisana i zrozumiała - Henryk Markiewicz INSTALACJE ELEKTRYCZNE Po przestudiowaniu (nie przeczytaniu) tej książki będziesz umiał dobrać elementy do swojej rozdzielnicy. Dowiesz się gdzie i jakie popełniłeś błędy w rozprowadzeniu okablowania. To jest poziom wiedzy montażysty. 3) POZIOM WYŻSZY Aktualne NORMY i PRZEPISY Jak dojdziesz do tego poziomu to będziesz umiał pomierzyć i odebrać swoją instalację. To jest poziom wiedzy elektryka. Zakładając, że nie jesteś humanistą to czasowo wygląda to mniej więcej tak Ad.0 - Postój w korku na światłach Ad.1 - Weekend Ad.2 - Miesiąc Ad.3 - Całe życie, bo normy/przepisy zmieniają się co chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waveform 12.05.2013 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Dzieki. Poczytam sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 12.05.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Jak bym się nie znał za bardzo na czymś to porwałbym się np. na bohaterskie malowanie albo układanie paneli ale nie montaż rozdzielni. Ale każdy robi jak uważa... W końcu media muszą o czymś mówić i faktycznie co jakiś czas podają że np. kogoś zaczadziło bo zła wentylacja albo kogoś poraziło bo zła instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waveform 12.05.2013 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 A jak zamierzasz to formalnie zakończyć? Pomiary, papiery do odbioru instalacji? Moja rada jest słuszna, szukaj kogoś kto Ci to teraz podłączy, pomierzy i odbierze. Zero stresów teraz i w przyszłości. Ja tylko remontuje dom. instalacja już tam była tyle tylko że licznik jest w domu obok. Chciałem dodać w swoim domu drugi tylko dla siebie. Za jakiś czas i tak bede musiał poszukać elektryka który zrobi odbiór więc wszystko musi byc zrobione prawidłowo. Chodzi o to że juz sporo się nauczyłem i naprawde mi się podoba Chyba znalazłem nowe hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waveform 12.05.2013 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Jak bym się nie znał za bardzo na czymś to porwałbym się np. na bohaterskie malowanie albo układanie paneli ale nie montaż rozdzielni. Ale każdy robi jak uważa... W końcu media muszą o czymś mówić i faktycznie co jakiś czas podają że np. kogoś zaczadziło bo zła wentylacja albo kogoś poraziło bo zła instalacja. Dobra dobra juz nie robcie sensacji. Napewno zanim to uruchomie to jakiś fachowiec rzuci na to okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waveform 12.05.2013 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Jeden problem jaki mam to ze w łazience jest tylko jeden obwód na którym jest oświetlenie i jedno gniazdko. Jest pod glazurą i i nie chce tam nic ruszać. kabel 3x2,5. czy jak dam B16 to bedzie ok? i czy dać oddzielny róznicowo prądowy i jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 13.05.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Jeden problem jaki mam to ze w łazience jest tylko jeden obwód na którym jest oświetlenie i jedno gniazdko. Jest pod glazurą i i nie chce tam nic ruszać. kabel 3x2,5. czy jak dam B16 to bedzie ok? i czy dać oddzielny róznicowo prądowy i jaki? Może zostać. Daj B16 i osobną różniczówkę 1F 30mA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 14.05.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Dobra dobra juz nie robcie sensacji. Napewno zanim to uruchomie to jakiś fachowiec rzuci na to okiem. Nie robię sensacji. Jak napisałem wcześniej "każdy robi jak uważa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.05.2013 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Bycie bohaterem ma pewną wadę. Prawdziwy bohater, to martwy bohater. Prawie wszyscy prawdziwi bohaterowie leżą w grobach. Pół biedy jak zostaniesz bohaterem w swoim domu, problemem będzie jak zamordujesz swoją rodzinę. Niezły tekst Żem się uśmiał. I od razu dzień wydaje sie lepszy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 15.05.2013 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Witam Nie jestem elektrykiem, więc poprosiłem znajomego elektryka o poradę jak podłączyć rozdzielnię z licznikiem. Może ta fotka Ci pomoże Czy chcesz w rozdzielni założyć 18 bezpieczników? bo tak podałeś w opisie. Ja kilka pozycji bym połączył razem na jeden bezpiecznik. I tak np. pozycje : 1,2,4 - razem 3,7- razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waveform 16.05.2013 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 dzięki sterowiec40 Czy chcesz w rozdzielni założyć 18 bezpieczników? bo tak podałeś w opisie. Ja kilka pozycji bym połączył razem na jeden bezpiecznik. I tak np. pozycje : 1,2,4 - razem 3,7- razem no też myślałem ze te 18 to jednak lekka przesada z kuchnią jednak sie waham bo moja małżonka potrafi tam czasem rozgałęziacze podłączać moze ktoś jeszcze się wypowie w temacie które obwody mozna ewentualnie połączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts