Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

prosze o pomoc. okablowałem cały domek, wszystkie kable schodzą się w jednym miejscu i teraz trzeba to wszystko połączyć. w sumie mógłbym wszystkie kable skręcic razem i podłączyć do kabla na zewnątrz :D ale jednak chciałbym żeby instalacja była wydajna i bezpieczna. inst el.jpg

tutaj lista obwodów jakie zrobiłem

, chciałbym wiedzieć dokładnie jak zrobić rozdzielnie i co tam dokładnie w środku ma być

do domu dochodzi jedna faza

mam także stary licznik który chciałbym podłączyć ponieważ prąd dochodzi z domu obok i potrzebuje go do własnych rozliczeń

Bycie bohaterem ma pewną wadę. Prawdziwy bohater, to martwy bohater. Prawie wszyscy prawdziwi bohaterowie leżą w grobach. Pół biedy jak zostaniesz bohaterem w swoim domu, problemem będzie jak zamordujesz swoją rodzinę.

jesli nie masz nic do napisania w temacie to prosze nie zabieraj glosu. Potrzebuje konkretnych rad a nie jakis bzdurnych wywodow

tak wiem mogę to zlecić elektrykowi

nie o kasę chodzi. chce zostać bohaterem w swoim domu :D

A jak zamierzasz to formalnie zakończyć? Pomiary, papiery do odbioru instalacji?

Moja rada jest słuszna, szukaj kogoś kto Ci to teraz podłączy, pomierzy i odbierze.

Zero stresów teraz i w przyszłości.

Powinieneś się zmieścić w przedziale 400-1000zł.

Cena silnie zależy od rozmiaru rozdzielnicy i regionu gdzie się budujesz.

.....Potrzebuje konkretnych rad a nie jakis bzdurnych wywodow

Konkretnie i rzeczowo to opisane jest to w dostępnej literaturze.

Kilka przykładów, bo nie wiem na jakim etapie wiedzy jesteś.

0) POZIOM ZEROWY

Ulotki dostępne w sklepach LEROY-MERLIN

To jest skondensowana wiedza przeznaczona dla bohaterów wszelkiej maści.

Wg autorów ulotek każda zrealizowana czynność jest prosta, szybka i bezpieczna.

Jest tam również opisana Skrzynka Rozdzielcza.

Wiem, że na dniach będzie wydana nowa seria tych książeczek, m.in. Jak Przenieść Licznik Gazowy W Inne Miejsce.

1) POZIOM PODSTAWOWY

Pobierz z sieci Poradnik Instalatora

Przeczytaj od deski do deski.

Jest dobrze napisany, są ilustracje, słowem konkretna teoretyczna wiedza nt. instalacji.

To jest poziom wiedzy inwestora.

2) POZIOM ŚREDNI

Przykładowa książka, przystępnie napisana i zrozumiała - Henryk Markiewicz INSTALACJE ELEKTRYCZNE

Po przestudiowaniu (nie przeczytaniu) tej książki będziesz umiał dobrać elementy do swojej rozdzielnicy.

Dowiesz się gdzie i jakie popełniłeś błędy w rozprowadzeniu okablowania.

To jest poziom wiedzy montażysty.

3) POZIOM WYŻSZY

Aktualne NORMY i PRZEPISY

Jak dojdziesz do tego poziomu to będziesz umiał pomierzyć i odebrać swoją instalację.

To jest poziom wiedzy elektryka.

Zakładając, że nie jesteś humanistą to czasowo wygląda to mniej więcej tak

Ad.0 - Postój w korku na światłach

Ad.1 - Weekend

Ad.2 - Miesiąc

Ad.3 - Całe życie, bo normy/przepisy zmieniają się co chwilę

Jak bym się nie znał za bardzo na czymś to porwałbym się np. na bohaterskie malowanie albo układanie paneli ale nie montaż rozdzielni. Ale każdy robi jak uważa... W końcu media muszą o czymś mówić i faktycznie co jakiś czas podają że np. kogoś zaczadziło bo zła wentylacja albo kogoś poraziło bo zła instalacja.

A jak zamierzasz to formalnie zakończyć? Pomiary, papiery do odbioru instalacji?

Moja rada jest słuszna, szukaj kogoś kto Ci to teraz podłączy, pomierzy i odbierze.

Zero stresów teraz i w przyszłości.

Ja tylko remontuje dom. instalacja już tam była tyle tylko że licznik jest w domu obok. Chciałem dodać w swoim domu drugi tylko dla siebie.

Za jakiś czas i tak bede musiał poszukać elektryka który zrobi odbiór więc wszystko musi byc zrobione prawidłowo. Chodzi o to że juz sporo się nauczyłem i naprawde mi się podoba :) Chyba znalazłem nowe hobby.:D

Jak bym się nie znał za bardzo na czymś to porwałbym się np. na bohaterskie malowanie albo układanie paneli ale nie montaż rozdzielni. Ale każdy robi jak uważa... W końcu media muszą o czymś mówić i faktycznie co jakiś czas podają że np. kogoś zaczadziło bo zła wentylacja albo kogoś poraziło bo zła instalacja.

Dobra dobra juz nie robcie sensacji. Napewno zanim to uruchomie to jakiś fachowiec rzuci na to okiem.

Jeden problem jaki mam to ze w łazience jest tylko jeden obwód na którym jest oświetlenie i jedno gniazdko. Jest pod glazurą i i nie chce tam nic ruszać.

kabel 3x2,5. czy jak dam B16 to bedzie ok? i czy dać oddzielny róznicowo prądowy i jaki?

Może zostać. Daj B16 i osobną różniczówkę 1F 30mA.

Bycie bohaterem ma pewną wadę. Prawdziwy bohater, to martwy bohater. Prawie wszyscy prawdziwi bohaterowie leżą w grobach. Pół biedy jak zostaniesz bohaterem w swoim domu, problemem będzie jak zamordujesz swoją rodzinę.

Niezły tekst :) Żem się uśmiał. I od razu dzień wydaje sie lepszy :) Pozdrawiam :)

Witam

Nie jestem elektrykiem, więc poprosiłem znajomego elektryka o poradę jak podłączyć rozdzielnię z licznikiem.

Może ta fotka Ci pomoże

1.jpg

Czy chcesz w rozdzielni założyć 18 bezpieczników? bo tak podałeś w opisie.

Ja kilka pozycji bym połączył razem na jeden bezpiecznik.

I tak np. pozycje :

1,2,4 - razem

3,7- razem

dzięki sterowiec40

Czy chcesz w rozdzielni założyć 18 bezpieczników? bo tak podałeś w opisie.

Ja kilka pozycji bym połączył razem na jeden bezpiecznik.

I tak np. pozycje :

1,2,4 - razem

3,7- razem

no też myślałem ze te 18 to jednak lekka przesada

z kuchnią jednak sie waham bo moja małżonka potrafi tam czasem rozgałęziacze podłączać :)

moze ktoś jeszcze się wypowie w temacie które obwody mozna ewentualnie połączyć