lotnick 10.05.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 (edytowane) Witam (po raz pierwszy) i od razu pytam Załączam zdjęcie aby łatwiej było dyskutować. Mamy działkę nr1, do której możemy dojechać przez działkę nr 3. Działka 3 jest współwłasnością naszą i właściciela działki nr 2. Chcielibyśmy wybudować dom z frontem(okna i drzwi) w granicy pomiędzy działką 1i3. Ogólnie znane odległości od granic mówią w ustawie o odległości od działek budowlanych. 1.Zasłyszałem tu i ówdzie, że można umiejscowić front domu w granicy działki jeśli jest to granica z ulicą. Tak mi powiedzieli w WYDZ ARCH. Powiedzieli też, że ta działka 3 to nie ulica. Czy ktoś może wskazać podstawę prawną? Jak tam jest definiowana ulica? Może działkę3 można by jednak traktować jako ulicę? 2.Czytałem, że można stawiać budynki w granicy z działką rolną niezależnie od szerokości działki, na której ma być dom. Działka nr 3 nie jest chyba działką rolną.... w rejestrze jest RV, ale plan zagospodarowania mówi o terenach budowlanych. No to jak traktować tą działkę? Nigdzie w przepisach nie określono czym jest działka budowlana. Czy działka 3 jest budowlana? Jeśli tak to na jakiej podstawie? 3.Plan zagospodarowania pozwala na budowę w granicy dla działek poniżej 16m szerokości. Pozwala też na budowę domu na działce 250m2. Moja ma 26x21. Jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy do podzielić działkę1 na dwa "paski" i budować w granicy. Tylko czy w granicy mogą być okna i drzwi? To trochę chory sposób, ale pokazuje luki w niewygodnym prawie. Ogólnie jestem nieco rozgoryczony faktem, że sąsiedzi mogli pobudować się półtora metra od "prawie-mojej" działki dojazdowej(nie przesdzkadza mi to wcale), ale ja nie mogę się dosunąć do prawie-mojej na bliżej niż 4metry (to już mi przeszkadza i nie wiem dlaczego jestem gorzej traktowany). Nie zależałoby mi bardzo na przepychankach prawnych, ale wolelibyśmy mieć ogródek o szerokości 13metrów zamiast 9m. Dom w projekcie ma 8metrów a działka 21m. Proszę o ustosunkowanie się do mojego problemu jeśli ktoś ma jakieś przemyślenia lub przerabiał taki temat. Michał Edytowane 10 Maja 2013 przez lotnick Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/179133-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-domu-od-granicy-z-dzia%C5%82k%C4%85-dojazdow%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts