Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległość domu od granicy z działką dojazdową

lotnick

Recommended Posts

Witam (po raz pierwszy) i od razu pytam :-)

Załączam zdjęcie aby łatwiej było dyskutować.

Mamy działkę nr1, do której możemy dojechać przez działkę nr 3.

Działka 3 jest współwłasnością naszą i właściciela działki nr 2.

Chcielibyśmy wybudować dom z frontem(okna i drzwi) w granicy pomiędzy działką 1i3.

przerobiony_obraz_dzialki.jpg

Ogólnie znane odległości od granic mówią w ustawie o odległości od działek budowlanych.

1.Zasłyszałem tu i ówdzie, że można umiejscowić front domu w granicy działki jeśli jest to granica z ulicą.

Tak mi powiedzieli w WYDZ ARCH. Powiedzieli też, że ta działka 3 to nie ulica.

Czy ktoś może wskazać podstawę prawną?

Jak tam jest definiowana ulica?

Może działkę3 można by jednak traktować jako ulicę?

2.Czytałem, że można stawiać budynki w granicy z działką rolną niezależnie od szerokości działki, na której ma być dom.

Działka nr 3 nie jest chyba działką rolną.... w rejestrze jest RV, ale plan zagospodarowania mówi o terenach budowlanych.

No to jak traktować tą działkę?

Nigdzie w przepisach nie określono czym jest działka budowlana. Czy działka 3 jest budowlana? Jeśli tak to na jakiej podstawie?

3.Plan zagospodarowania pozwala na budowę w granicy dla działek poniżej 16m szerokości.

Pozwala też na budowę domu na działce 250m2. Moja ma 26x21.

Jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy do podzielić działkę1 na dwa "paski" i budować w granicy. Tylko czy w granicy mogą być okna i drzwi?

To trochę chory sposób, ale pokazuje luki w niewygodnym prawie.

Ogólnie jestem nieco rozgoryczony faktem, że sąsiedzi mogli pobudować się półtora metra od "prawie-mojej" działki dojazdowej(nie przesdzkadza mi to wcale),

ale ja nie mogę się dosunąć do prawie-mojej na bliżej niż 4metry (to już mi przeszkadza i nie wiem dlaczego jestem gorzej traktowany).

Nie zależałoby mi bardzo na przepychankach prawnych, ale wolelibyśmy mieć ogródek o szerokości 13metrów zamiast 9m. Dom w projekcie ma 8metrów a działka 21m.

Proszę o ustosunkowanie się do mojego problemu jeśli ktoś ma jakieś przemyślenia lub przerabiał taki temat.

Michał

Edytowane przez lotnick