Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak się zabrać do przeniesienia rodzinnego domu z bala z 1968 roku proszę o rady

peny111

Recommended Posts

Witam Szanownych Kolegów

Jestem tu nowy i zwracam się do Was z prośbą o pomoc, rady oraz dodanie mi wiary w siebie...

Wracając do meritum tematu,mam w wiosce położonej 33km od mojego miasta dom z bala z roku 1968, który został w 1974 roku rozebrany i postawiony w tej wiosce co do tej pory stoi na nowo. Wymiary domu to 12x7 , zbudowany jest z bali sosnowych, stoi na zdrowej dębowej podwalinie,a podwalina na podmurówce. Mam jeszcze dużą stodołę z bali zbudowana w tej samej technologi. dom i stodoła są według mnie w dobrym stanie.

Proszę o rady na co mam zwrócić uwagę gdzie zrobić nacięcia/odwierty? Jutro będę na wiosce z cieślą który w 1974 roku składał ten dom ze swoim bratem z moim ojcem i dziadkiem, mam nadzieję że powie mi dobre wieści o domu że nadaje się do rozbiórki i przenosin.

W mieście w którym mieszkam mam działkę 42 ary i chciałbym postawić ten dom z wioski.

Chciałbym ograniczyć koszty do minimum bo niestety w dzisiejszych czasach krucho z kasą. Większość prac chciałbym wykonywać z ojcem i wujkiem.

W tym roku chciałbym:

- rozebrać stodołę na materiał do rozbudowy domu oraz "części zamienne" do przenoszonego domu.

-przygotować dokumenty,plany itp

-wymurować fundamenty

Czy gra jest warta świeczki? jakie koszta zabierze cała papierologia? Ile mogą kosztować fundamenty zrobione metodą gospodarcza?

Moja dziewczyna idzie w tym roku na studia, więc przez 5 lat chciałbym własnymi siłami uwić Nam gniazdko.:yes: Większość prac wykonywałbym metodą gospodarczą aby zminimalizować koszty. Mój tata już załatwił swojego kolegę na kierownika budowy, mówił że będzie za darmo, a projektant też po znajomości taniej.

Proszę rady Szanowni Forumowicze oraz o wsparcie bo troszkę się boję takiego przedsięwzięcia!

PS do moderatora jeśli zamieściłem temat w złym wątku proszę o przeniesienie.

Pozdrawiam Michał z Włodawy

48337113_2_1000x700_dom-85m2-dzialka-65-arow-holeszow-zdjecia.jpg

48337113_3_1000x700_dom-85m2-dzialka-65-arow-holeszow-domy-sprzedaz.jpg

48337113_4_1000x700_dom-85m2-dzialka-65-arow-holeszow-nieruchomosci.jpg

48337113_5_1000x700_dom-85m2-dzialka-65-arow-holeszow-lubelskie.jpg

48337113_7_1000x700_dom-85m2-dzialka-65-arow-holeszow-.jpg

znacz i rób bardzo dużo fotek w różnych ujęciach przed rozbiórka, każdy element znacz na kilaka sposobów i w różnych miejscach bo w czasie przewożenia różnie bywa coś się urwie coś cię zetrze itp co do cen to szukaj i sprawdzaj daleko i blisko budując samemu zaoszczędziłem dużo kasy tracąc trochę czasu ale różnice w cenach ten czas rekompensują często bywa tak że śruby warto kupić w jednym sklepie a nakrętki w innym

Jestem po rozmowie z Panem Jankem, cieślą który w 74 roku postawił ten dom, jest już starszym Panem w wieku 75 lat, ale zgodził się pojechać obejrzeć dom. Był zaskoczony stanem domu, powiedział że jest w dobrym stanie, kilka drobnostek do poprawy, powiedział że dużo materiału odzyskam ze stodoły na wymianę elementów i dobudówkę garażu. Powiedział że rdzenie bali są zdrowe i kiedyś o wiele gorsze domu przenosili i stoją do dzisiejszego dnia. Powiedział że jak mam możliwość to żebym przenosił a dom posłuży jeszcze nie na jedno pokolenie.

Zgodnie z obietnicą wstawiam fotki:D

DSCN0163.jpg

DSCN0164.jpg

DSCN0165.jpg

DSCN0166.jpg

DSCN0167.jpg

Chciałbym zapytać Was czym wyczyścić balę? Flex albo wiertarka ze szczotka i czyścić do jasnego drewna?

Jak uważacie czy zostawić stare bale odnowione i zaimpregnowane je i uszczelnić warkoczem świerkowym albo czymś innym np specjalnym sznurkiem?

Czy po prostu ocieplić od zewnątrz i obić deską szalunkową?

Może na sam początek spróbuj

http://www.restoredstyle.com/restoredstyle/wp-content/uploads/2010/07/deck-cleaning.jpg

Wody z szarym mydłem i szczotki ryżowej, na tyle miękkiej żeby nie porysować drewna..

Dom i tak będziesz musiał ocieplić, pytanie z której strony, od zewnątrz czy od wewnątrz.

Obstawiam że łatwiej będzie ocieplić od zewnątrz i na to położyć elewacje drewnianą.

Edytowane przez m4rsh4ll

A z czego robi się tyble/dyble? Z tego co się dowiedziałem to z rdzenia drzew iglastych czy to prawda? Czy wiecie może czy można je samemu porobić albo gdzie można je kupić?

Jaki tam rdzeń. Rdzeń to miękka tkanka w centrum pnia i nie nadaje się do niczego. . Potocznie " rdzeń " mówi się w niektórych rejonach Polski na drewno twardzielowe ( nazwa ludowa i niepoprawna ) .

W większości starych budynków Dyble / Tyble były robione z dębiny. Najczęściej jest to listwa ośmiokątna lub obtaczana na obtaczarce ( drążkarce ) i cięta na potrzebne odcinki.

Chciałbym zapytać Was czym wyczyścić balę? Flex albo wiertarka ze szczotka i czyścić do jasnego drewna?

Jak uważacie czy zostawić stare bale odnowione i zaimpregnowane je i uszczelnić warkoczem świerkowym albo czymś innym np specjalnym sznurkiem?

Czy po prostu ocieplić od zewnątrz i obić deską szalunkową?

Flex i szczotka mosiężna. Uwaga na obroty graniczne. Wyszczotkujesz sobie do "białego drewna".

Ale lepiej ocieplić i założyć szalunek.

• 4 weeks później...

Po przeczytaniu kilkunastu artykułów na temat domów energooszczędnych i pasywnych zastanawiam się czy jest możliwe przy ponownym składaniu i remoncie zrobienie z tego drewnianego domku, domu energooszczędnego(a może pasywnego?)? Czy ten dom już jest za stary na tego typu modernizacje?

Oto projekt domu na którym będę się wzorował przy budowie swojego, prosty do adaptacji z mojej drewnianej chałupki(elewacja cała drewniana z desek)

2370_wizualizacje1_arx_marlena.jpg

2370_wizualizacje2_arx_marlena.jpg

Prosimy o pomoc w poleceniu cieśli którzy by przenieśli dom.

Druga sprawa to projekt. Jak wygląda projektowanie. Poszukać gotowego podobnego projektu do wyrysów domu. Czy zamówić projekt indywidualny. Niestety w tym drugim przypadku bardzo drogo to wychodzi. mail: [email protected]