peny111 11.05.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Witam Szanownych Kolegów Jestem tu nowy i zwracam się do Was z prośbą o pomoc, rady oraz dodanie mi wiary w siebie... Wracając do meritum tematu,mam w wiosce położonej 33km od mojego miasta dom z bala z roku 1968, który został w 1974 roku rozebrany i postawiony w tej wiosce co do tej pory stoi na nowo. Wymiary domu to 12x7 , zbudowany jest z bali sosnowych, stoi na zdrowej dębowej podwalinie,a podwalina na podmurówce. Mam jeszcze dużą stodołę z bali zbudowana w tej samej technologi. dom i stodoła są według mnie w dobrym stanie. Proszę o rady na co mam zwrócić uwagę gdzie zrobić nacięcia/odwierty? Jutro będę na wiosce z cieślą który w 1974 roku składał ten dom ze swoim bratem z moim ojcem i dziadkiem, mam nadzieję że powie mi dobre wieści o domu że nadaje się do rozbiórki i przenosin. W mieście w którym mieszkam mam działkę 42 ary i chciałbym postawić ten dom z wioski. Chciałbym ograniczyć koszty do minimum bo niestety w dzisiejszych czasach krucho z kasą. Większość prac chciałbym wykonywać z ojcem i wujkiem. W tym roku chciałbym: - rozebrać stodołę na materiał do rozbudowy domu oraz "części zamienne" do przenoszonego domu. -przygotować dokumenty,plany itp -wymurować fundamenty Czy gra jest warta świeczki? jakie koszta zabierze cała papierologia? Ile mogą kosztować fundamenty zrobione metodą gospodarcza? Moja dziewczyna idzie w tym roku na studia, więc przez 5 lat chciałbym własnymi siłami uwić Nam gniazdko. Większość prac wykonywałbym metodą gospodarczą aby zminimalizować koszty. Mój tata już załatwił swojego kolegę na kierownika budowy, mówił że będzie za darmo, a projektant też po znajomości taniej. Proszę rady Szanowni Forumowicze oraz o wsparcie bo troszkę się boję takiego przedsięwzięcia! PS do moderatora jeśli zamieściłem temat w złym wątku proszę o przeniesienie. Pozdrawiam Michał z Włodawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 11.05.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Zapytaj o koszty kierownika budowy - jest z Twoich stron i ma pewnie rozeznanie . Dom bez problemu przeniesiesz. Ważne, aby dobrze poznaczyć elementy. Ja przybijam małe metalowe blaszki z numerami i do tego robię zapis na fotce ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.05.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 znacz i rób bardzo dużo fotek w różnych ujęciach przed rozbiórka, każdy element znacz na kilaka sposobów i w różnych miejscach bo w czasie przewożenia różnie bywa coś się urwie coś cię zetrze itp co do cen to szukaj i sprawdzaj daleko i blisko budując samemu zaoszczędziłem dużo kasy tracąc trochę czasu ale różnice w cenach ten czas rekompensują często bywa tak że śruby warto kupić w jednym sklepie a nakrętki w innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peny111 12.05.2013 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Oto kilka fotek domu z dzisiaj:yes: Jutro napiszę co powiedział o stanie domu 75 letni cieśla, który składał ten dom w 1974 roku. Oraz foty stodoły jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 13.05.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Daj coś od środka, piece kaflowe są ? Możesz też wkleić zdjęcia strychu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peny111 13.05.2013 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Jestem po rozmowie z Panem Jankem, cieślą który w 74 roku postawił ten dom, jest już starszym Panem w wieku 75 lat, ale zgodził się pojechać obejrzeć dom. Był zaskoczony stanem domu, powiedział że jest w dobrym stanie, kilka drobnostek do poprawy, powiedział że dużo materiału odzyskam ze stodoły na wymianę elementów i dobudówkę garażu. Powiedział że rdzenie bali są zdrowe i kiedyś o wiele gorsze domu przenosili i stoją do dzisiejszego dnia. Powiedział że jak mam możliwość to żebym przenosił a dom posłuży jeszcze nie na jedno pokolenie. Zgodnie z obietnicą wstawiam fotki:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peny111 13.05.2013 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Poddasze domu oraz stodoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 16.05.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Fajny domek, widać, że ktoś o niego dbał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peny111 20.05.2013 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Chciałbym zapytać Was czym wyczyścić balę? Flex albo wiertarka ze szczotka i czyścić do jasnego drewna?Jak uważacie czy zostawić stare bale odnowione i zaimpregnowane je i uszczelnić warkoczem świerkowym albo czymś innym np specjalnym sznurkiem?Czy po prostu ocieplić od zewnątrz i obić deską szalunkową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 20.05.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 (edytowane) Może na sam początek spróbujhttp://www.restoredstyle.com/restoredstyle/wp-content/uploads/2010/07/deck-cleaning.jpgWody z szarym mydłem i szczotki ryżowej, na tyle miękkiej żeby nie porysować drewna.. Dom i tak będziesz musiał ocieplić, pytanie z której strony, od zewnątrz czy od wewnątrz.Obstawiam że łatwiej będzie ocieplić od zewnątrz i na to położyć elewacje drewnianą. Edytowane 20 Maja 2013 przez m4rsh4ll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peny111 21.05.2013 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 A z czego robi się tyble/dyble? Z tego co się dowiedziałem to z rdzenia drzew iglastych czy to prawda? Czy wiecie może czy można je samemu porobić albo gdzie można je kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borge 21.05.2013 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 A z czego robi się tyble/dyble? http://bit.ly/19Zu6WH pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 21.05.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 kije do łopat się nadają prosto i tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus 23.05.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Rozumiem że ten dom należy do Pana (to znaczy odpada koszt jego zakupu czy tak?) Jeśli tak - to moim zdaniem warto go przenieść - drewno jest teraz jednak drogie, a w sumie dom z lat 60 to jak na dom z drewna "prawie nówka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peny111 23.05.2013 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Dokładnie tak dom jest mój i stodoła również właśnie dlatego chcę się podjąć przedsięwzięcia przeniesienia domu:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 23.05.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 A z czego robi się tyble/dyble? Z tego co się dowiedziałem to z rdzenia drzew iglastych czy to prawda? Czy wiecie może czy można je samemu porobić albo gdzie można je kupić? Jaki tam rdzeń. Rdzeń to miękka tkanka w centrum pnia i nie nadaje się do niczego. . Potocznie " rdzeń " mówi się w niektórych rejonach Polski na drewno twardzielowe ( nazwa ludowa i niepoprawna ) . W większości starych budynków Dyble / Tyble były robione z dębiny. Najczęściej jest to listwa ośmiokątna lub obtaczana na obtaczarce ( drążkarce ) i cięta na potrzebne odcinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 23.05.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Chciałbym zapytać Was czym wyczyścić balę? Flex albo wiertarka ze szczotka i czyścić do jasnego drewna? Jak uważacie czy zostawić stare bale odnowione i zaimpregnowane je i uszczelnić warkoczem świerkowym albo czymś innym np specjalnym sznurkiem? Czy po prostu ocieplić od zewnątrz i obić deską szalunkową? Flex i szczotka mosiężna. Uwaga na obroty graniczne. Wyszczotkujesz sobie do "białego drewna". Ale lepiej ocieplić i założyć szalunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peny111 17.06.2013 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Po przeczytaniu kilkunastu artykułów na temat domów energooszczędnych i pasywnych zastanawiam się czy jest możliwe przy ponownym składaniu i remoncie zrobienie z tego drewnianego domku, domu energooszczędnego(a może pasywnego?)? Czy ten dom już jest za stary na tego typu modernizacje? Oto projekt domu na którym będę się wzorował przy budowie swojego, prosty do adaptacji z mojej drewnianej chałupki(elewacja cała drewniana z desek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domdoprzeniesienia 19.06.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Prosimy o pomoc w poleceniu cieśli którzy by przenieśli dom.Druga sprawa to projekt. Jak wygląda projektowanie. Poszukać gotowego podobnego projektu do wyrysów domu. Czy zamówić projekt indywidualny. Niestety w tym drugim przypadku bardzo drogo to wychodzi. mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts